Ολοι οι τραυματισμοί μαζί και η τενοντίτιδα, ακολουθούν κάποιο πρωτόκολλο. Ξεκούραση, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα κλπ κλπ.
Το μέγα ζήτημα όμως είναι γενικά να αντιληφθούμε όλοι ότι οι μυς έχουν κάποια όρια. Ελαστικότητα, αντοχή κλπ είναι κάποια χαρακτηριστικά των μυών που πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψην. Ειδικά οι λεπτοί μυς όπως είναι των δακτύλων θέλουν ειδικότερη αντιμετώπιση και βέβαια ειδικότερη προστασία.
Απλά να πω ότι καλό το ζέσταμα, διατάσεις κλπ απλά με μια αλλαγή. Οι περιστροφικές κινήσεις καρπού, αυχένα, γόνατος και ποδοκνημιαίας, έχουν πλέον αποδειχτεί επιζήμιες στους χόνδρους των αρθρώσεων. Οπότε καλό είναι να αποφεύγονται στο ζέσταμα. Υπάρχει λόγος που στα πρωτόκολλα αποκατάστασης οι στροφικές κινήσεις μπαίνουν προς το τέλος της αποκατάστασης.
Συνοπτικά λοιπόν:
Αγαπητέ φίλε, ξεκούραση εννοείται για λίγες μέρες χωρίς καθόλου επιβάρυνση στο χέρι. Παγοθεραπεία στο χέρι και ειδικά στον αγκώνα που είναι η απαρχή των μυών που καταλήγουν στον καρπό και τα δάκτυλα. Δεν ξέρω πόσων ετών είσαι και αν έχεις καλό σίδηρο στο αίμα γι'αυτό και θα σου πρότεινα να δεις κάποιο γιατρό για να σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Οταν παρέλθει το διάστημα των ημερών ξεκούρασης θα πρέπει να φορτίζεις τους μυς σου σταδιακά και με λίγο χρόνο φόρτισης. Δλδ δε θα πιάσεις την κιθάρα και να παίξεις 3 ώρες Malmsteen. Θα πιάσεις την κιθάρα, θα κάνεις 5 λεπτάκια ζέσταμα με διατασούλες και μετά θα παίξεις κανά 15λεπτο μαλακά χαλαρά και όμορφα. Μόλις τελειώσεις θα κάνεις παγοθεραπεία για 3-4 λεπτά. Την επόμενη μέρα θα κάνεις τα ίδια παίζοντας 20 λεπτά. Την επόμενη μέρα το ίδιο με λίγο παραπάνω χρόνο κοκ. Αν αισθανθείς ενόχληση σταματάς αμέσως, δεν είναι μαγκιά να συνεχίσεις.
Αγαπητή LILALI, μόνιμη τενοντίτιδα δεν υπάρχει, λέγεται χρόνια τενοντίτιδα και μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξεις το ζήτημα. Οχι για να παίζεις κιθάρα ή μπάσκετ, αλλά επειδή χρόνιες τενοντίτιδες δεν καταλήγουν και πολύ καλά. Θα σου πρότεινα να πας σε ένα καλό γιατρό και να ξεκινήσεις ένα καλό και σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης.