Το ρυθμικό σολφέζ είναι ίσως το πιο απαραίτητο όπλο κάθε μουσικού. Όσο καλά, όσο γρήγορα ή όσο τεχνικά και να παίζεις, αν δεν τα πας καλά με το ρυθμικό σολφέζ, θα είναι πολύ δύσκολο να ακουστείς όμορφα, πόσο μάλλον να συνεργαστείς με άλλους μουσικούς. Όλοι οι μουσικοί θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν σωστά όλες τις αξίες ενός κομματιού, σόλο, ή μελωδίας. Και όσο τα πράγματα μένουν σε κλασικές αξίες όπως τέταρτα, 8α, 3ηχα,16α, 6ηχα, 32α, σχεδόν πάντα όλα είναι υπό έλεγχο. Οι συζεύξεις, τα παρεστιγμένα και οι συγκοπές είναι καθαρά θέμα διαβάσματός και εκπαίδευση του ματιού.
Πόσο εύκολα όμως είναι τα πράγματα στην εκτέλεση 5ηχων 7ηχων 9ηχων?
Ο παρακάτω τρόπος παρουσιάστηκε «στα πεταχτά» πέρυσι στο xtreme drum camp όπου έλαβα μέρος, από τον drummer David Garibaldi και πιστεύω πως είναι αρκετά ενδιαφέρον. Ο τρόπος αρχικά μπορεί να φανεί «χύμα», αλλά ευτυχώς ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα έπειτα από λίγη εξάσκηση να είναι ακριβές και σταθερό για πάντα. Επίσης θα κάνω μια διασκεύη του τρόπου για κιθάρα με alternate picking, αλλά για τους ντραμερ, ισχύει όπου downstroke, δεξι χέρι, όπου upstroke, αριστερό χέρι.
Στα 5ηχα 7ηχα, 9ηχα, δεν είναι απλά μονός αριθμός από νότες ξερά μέσα σε έναν χρόνο (1 τέταρτο). Έχουν κάποιο feel, όπως και όλες οι κλασικές αξίες (16th note feel, 8th note feel, triplets feel). κάθως πρόκειται για μονό αριθμό νοτών μέσα σε έναν χρόνο, είναι λογικό ό πρωτος χρόνος να ξεκινά με downstroke, ο δευτερος χρόνος με (upstroke), ο τρίτος με donstroke κοκ… Εκεί είναι και το όλο θέμα του τρόπου.
Τα 5ηχα παίζονται με 16th note feel, ξεκινάμε να τα παίζουμε δλδ σαν να παίζουμε 16α, αλλά από την πρώτη νότα (downstroke) που θα χτυπήσουμε θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο επόμενος χρόνος θα πρέπει να «μπει» με upstroke. Στην ουσία, τα 5ηχα είναι ελαφρώς βεβιασμένα 16α σαν αίσθηση. Στις πρώτες προσπάθειες, θα δεις ότι είσαι λίγο στο γάμο του καραγκιόζη από σταθερότητα, αλλά είναι καθαρά θέμα λίγων ωρών εξάσκησης να καθαρίσει το παίξιμο…
Τα 7ηχα, είναι ελαφρώς βεβιασμένα 6ηχα, παίζονται με το feel των 6ηχων, αλλά από την πρώτη νότα (downstroke) που θα χτυπήσουμε θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο επόμενος χρόνος θα πρέπει να «μπει» με upstroke. Έπειτα από λίγη εξάσκηση, το 7ηχο θα είναι τέλειο.
Τα 9ηχα, είναι ελαφρώς βεβιασμένα 32α, παίζονται με το feel των 32ων, αλλά από την πρώτη νότα (downstroke) που θα χτυπήσουμε θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ο επόμενος χρόνος θα πρέπει να «μπει» με upstroke. Η σταθερότητα του μοιράσματος είναι θέμα εξασκησης, αλλά ερχεται…
Εκτός από alternate picking, αυτές οι παράξενες αξίες αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον όταν παίζονται με hammer on-pull off, καθώς παράγουν πολύ όμορφες τρίλιες (κλασικό παράδειγμα η τρίλια στο βασικό θέμα του the trooper των Iron maiden, που είναι τρίλλια 5ηχο).