Ας ξεκινησουμε με κατι απλο. Τα μαθηματα φωνητικης, περα απο οτι βοηθανε στο να τραγουδαμε με τροπο ωστε να μην τραυματιζουμε τις φωνητικες μας χορδες, μας δειχνουν και το τι συχνοτητες μπορουμε να αποδοσουμε, πχ αν ειμαστε βαρυτονοι, τενοροι, μπασοι, σοπρανο, μετζο σοπρανο, κλπ κατηγοριες. Καλο ειναι να τραγουδαμε σε τονο που νιωθουμε ανετα σε χαμηλες και σε ψηλες συχνοτητες. Δεν ειναι τυχαιο οτι μπορει να ακουσουμε το ιδιο τραγουδι απο διαφορετικα ατομα σε διαφορετικες τονικοτητες, οπως το λενε. Προσωπικα, εκανα μαθηματα φωνητικης 2 χρονια και σιγουρα ειδα βελτιωση σε αντοχη, σταθεροτητα πανω στις νοτες... Το να προσπαθει κανεις να πιασει χαμηλες η ψηλες νοτες που απλα δεν εχει, ειναι επικινδυνο να τραυματισει τις φωνητικες χορδες του και μακροπροθεσμα να χασει ακομα και την οποια χροια διαθετει. Εχω 2 χρονια που σταματησα τα μαθηματα και σιγουρα εχω αρχισει και βλεπω μειωση στην αποδοση μου, παρολο που παντα κανω διαφραγματικες ασκησεις πριν τραγουδισω. Ισως κατι να σημαινει αυτο...