Symeon αυτό περί 20 ευρώ και unlimited access είναι και το μοντέλο που προωθεί και η μουσική βιομηχανία πλέον και έχει πολύ βάση το point σου! Στην Ελλάδα θα πάρει κάποιο καιρό λόγω έλλειψης υποδομής αλλά θα έρθει...
ένα CD που πωλείται 6.90 είναι back catalogue το οποίο σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης παίρνει λιγότερα ποσοστά από την πώληση + δεν γίνεται κανένα marketing και promo έξοδο και γιαυτό το κόστος είναι τόσο χαμηλό.
οι Radiohead είναι μια υπερμπάντα με τρελό fanbase και ήταν το μεγαλύτερο promo κόλπο για αυτούς! το ενδιαφέρον είναι ότι έβγαλαν παρα πάρα πολλά λεφτά και από το νετ από άτομα που πλήρωναν αλλά και από τις πωλήσεις του boxset! OK ωραίο σενάριο...αλλά δουλεύει μόνο για καταξιωμένο καλλιτέχνη με τρελό fanbase. Δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας.
οι πωλήσεις είναι ένας πολύ σημαντικός δείχτης του τι δυναμική έχει ο καλλιτέχνης! Το πόσο κόσμο τραβάει στα live απευθύνεται σε άλλη βιομηχανία και όχι στην δισκογραφία! Δες το απλά οι σκυλάδες τραβάνε πολύ κόσμο στα σκυλομάγαζα αλλά η Πέγκυ Ζήνα πούλησε λιγότερα κομμάτια από την Μόνικα! Η φοβερή και τρομερή καλλιτέχνης-πορνοσταρ Τζούλια ενώ όπως λέει σε γνωστό τραγούδι της 'το μαγαζί κάθε βράδυ θα'ναι πίτα' δεν πούλησε κομμάτι! ΄Το γιατί όλοι το ξέρουμε...
Οι κριτικές επίσης δεν είναι ενδειξη γιατί δεν είναι ποτέ μα ποτέ αμερόληπτες καθώς υπάρχει τρελή πίεση στο να μην γράφει ο δημοσιογράφος ότι θέλει

¨
εγώ ξέρω μικρές δισκογραφικές που έχουν δώσει λεφτά για παραγωγή και έξοδα + κάποιο κόστος διαβίωσης + ότι βγάλει η μπάντα από τα live. Ξέρω ότι πλέον δεν ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα...
αλλά και πάλι τραγικό είναι αυτό! Ένας μουσικός θα έπρεπε να συντηρείται για να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά...και αυτό είναι να ξοδεύει τον χρόνο του για να παίζει 'καλύτερή' μουσική και να βελτιώνεται...
οκ δεκτό ότι η επικοινωνία είναι πλέον είδος πρώτης ανάγκης...μάλλον να το θέσουμε καλύτερα εξελειχθηκε τα τελευταία χρόνια σε είδος πρώτης ανάγκης...αλλά και πάλι δεν αντιλαμβάνομαι τον συλλογισμό ότι 'οκ αυτοί είναι κλέφτες αλλα σε είδος πρώτης ανάγκης και η μουσική βιομηχανία επειδή δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης δεν θα έπρεπε να κλέβει' Κανείς δεν θα έπρεπε να κάνει τον πελάτη του να νιώθει ότι τον κλέβουν! Επίσης για κάποιους η μουσική είναι είδος πρώτης ανάγκης πολύ περισσότερο από το να έχουν το τελευταίο iphone (εγώ είμαι ένας από αυτούς).
Εγώ ειλικρινά δεν ξέρω κυκλοφορία που να κάνει 25ε (εκτός από το Deluxe τo καινούργιο των U2)...
δυστυχώς το κόστος του distribution στην Ελλάδα είναι πάρα πάρα πολύ μεγάλο... μια καινούργια κυκλοφορία παίζει να κοστίζει στην Universal Hellas γύρω στα 6 ευρώ. (το λεγόμενο transfering price) Αν τώρα το δίνει στο metropolis 10 το 16.50 μου φαίνεται λογικό!
οι indie εταιρίες και καλλιτέχνες αποτελούν περίπου το 20% του market share αμά ήταν 80 η Universal θα τόχε κλείσει χθες το μαγαζάκι της!
ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης αφου καταξιωθεί μέσα από μια μεγαλή δισκογραφική μπορεί να κάνει ότι κινήσεις θέλει...ευχαριστώ πολύ ...άμα είμαι οι iron maiden και έχω 3 πύργους μπορώ να λές ότι θέλω...δεν θα μου λείψουν κιόλας!
ένας session μουσικός αν κάνει διπλό session παίρνει περίπου 700ε την μέρα στην αγγλία και στην Ελλάδα τα λεφτα δεν είναι λίγα...είναι πολύ δύσκολο να μπεις στο κύκλωμα όμως
Το να παίρνεις 3000ε για να παίζεις ένα μήνα στην Βίσση πάλι δεν νομίζω ότι είναι μικρός μισθός...οκ δέχομαι οτι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες δουλειές αλλά υπάρχουν απλά δεν τις έχουμε εμείς

ο sessionas μπορεί να πληρωθεί one off αλλά μπορεί να πάρει και performing rights...στην Ελλάδα αυτό δεν συμφέρει αλλά και πάλι δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα! αμα δεν θες μην πας να γράψεις...και κάντο μόνος σου!
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά σκέψου λίγο λογικά... η εταιρία φταίει? Δηλαδή όλοι οι μουσικοί κόβουν δελτιό παροχής? εγώ δεν ξέρω κανέναν ...ούτε εγώ κόβω!
στα έξοδα της εταιρίας αυτό μπαίνει στο γενικότερο κόστος παραγωγής..δεν είναι μαύρο χρήμα! μπορεί η περιγραφή να μην λέει 'Νίκος Μπισμπίκης' κιθάρες 150Ε αλλά λέει ώρες studio τόσο επί τόσο!
το μεγάλο κόστος δεν είναι η παραγωγή είναι το marketing πλέον.
καλά οκ άν έβγαζες ένα δίσκο 12Ε και έκανες μια ανάλυση του τι πρέπει να πληρωθεί από αυτά πέρα παραγωγής artwork...μέχρι διανομή, promo, πληρωμένες διαφημίσεις σε TV και ράδιο + και τους κατακαιμένους εργαζόμενους που θα σου έκαναν την δουλειά...ξαναέλα να δούμε πόσο είναι βιώσιμο όχι μόνο για εταιρία αλλά και για ιδιώτη!