Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε πολυσυμπάθησα αυτό το γκρουπ. Ίσως ένας λόγος να ήταν το ότι δε μιλάω γερμανικά και δε καταλαβαίνω τι λένε. Πολλοί που ξέρουν γερμανικά, μου είπαν ότι οι στίχοι τους είναι φοβεροί και αρκετά ψαγμένοι. Δεν καταφέρανε να με ψήσουν με τα λόγια τους όμως.
Πείτε με τρελό, αλλά αυτό που με κάνει να συμπαθήσω ή και να αγαπήσω ακόμα ένα τραγούδι που δε καταλαβαίνω λόγω γλώσσας τι λέει ή τι εννοεί, είναι η μουσική του. Η μουσική των Rammstein όμως ποτέ δε με άγγιξε και έτσι δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο λόγο να τους εκτιμήσω, όσο άδικος και αν είμαι.
Φέρνω για παράδειγμα τους City και το τραγούδι τους ”Am Fenster». Δε ξέρω για τι πράγμα μιλάει, αλλά αυτό το σόλο που κάνει το βιολί, όσες φορές και να το ακούσω, δεν το βαριέμαι με τίποτα!
Μπορώ να μιλήσω φυσικά και για τη κλασσική μουσική, όπου δε χρειάζεσαι καν στίχους ή λιμπρέτα για να σε συνεπάρει!
Για να επανέλθω στο θέμα μας, οι Rammstein προσπάθησαν να γίνουν περισσότερο προσιτοί σε άτομα σαν και μένα, προσθέτοντας αγγλικούς στίχους στα τραγούδια τους. Και πάλι όμως εγώ έμεινα ασυγκίνητος, γιατί η μουσική τους, αν και άλλαξε και αυτή με τον καιρό σε «εμπορικότερη», δεν κατάφερε να με εντυπωσιάσει.
Δε μπορώ να πω κάτι διαφορετικό και για αυτή τους την προσπάθεια. Με άφησε εντελώς ασυγκίνητο και ας μου λέτε ότι οι στίχοι είναι καταπληκτικοί!
Παρόλα αυτά, ένα video clip έχει συνήθως μια αυτόνομη καλλιτεχνική οντότητα που μερικές φορές δύναται να ξεφεύγει κάπως από τη θεματική του τραγουδιού, θέλοντας έτσι να πει κάτι το διαφορετικό ή κάτι παραπάνω. Κάτι που ο δημιουργός του τραγουδιού δε «πρόλαβε» να εκφράσει με το τραγούδι αυτό καθεαυτό.
Για το συγκεκριμένο video δε νομίζω να ισχύει αυτό. Μάλλον προσπαθεί να υποστηρίξει το τραγούδι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (σύμφωνα με τους δημιουργούς του). Πολλές φορές ένα video μπορεί να είναι ωμό, για να μας κάνει να «σκεφτούμε» καλύτερα τα όσα αναφέρει το τραγούδι.
Η ωμότητα αυτού του video όμως, πιστεύω ότι είναι υπερβολική και ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα το τραγούδι αν αντί για μια κοινή τσόντα, σκέφτονταν να γυρίσουν κάτι άλλο. Κάτι βασισμένο στη βιομηχανία του σεξ, αλλά σερβιρισμένο με έναν ίσως πιο «κωμικό», κατά τη γνώμη μου, τρόπο.
Αυτό το video έχει σκοπό να ακουστεί περισσότερο το όνομα του γκρουπ, να γίνει μεγάλος ντόρος και να ανέβουν οι πωλήσεις των δίσκων.
Σε μια εποχή όπου μπορεί κάποιος να βρει τσόντες με το τσουβάλι μέσω διαδικτύου και ξέροντας ότι ένα τέτοιο video θα απαγορευτεί από σχεδόν όλα τα νόμιμα μέσα όπου μπορεί να προβληθεί, ο λόγος δημιουργίας του δε μπορεί να είναι άλλος από το ντόρο. Η προσπάθεια (έστω αυτή η μικρή) που θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιος για να μπορέσει να το βρει-δει-κατεβάσει, το μυθοποιεί και μαζί με το video μυθοποιείται και το συγκρότημα.
Πολύ γκρινιάρης έχω γίνει, ε? Γεράματα, παιδί μου…