Φίλε θα σου πω τη γνώμη μου από την εμπειρία μου ως αυτοδίδακτος.
Λοιπόν η άποψή μου είναι ότι μπορείς άνετα να προχωρίσεις στην μουσική σαν ερασιτέχνης, δηλαδή να παίζεις με την παρέα σου, ίσως και σε κανένα μαγαζάκι (ταβερνάκι, μπαράκι).
Σίγουρα πολλοί του παρελθόντος μεγάλοι μουσικοί δεν ήξεραν θεωρεία και ήταν και αυτοδίδακτοι, αλλά αυτό έχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά χάνεται. Λοιπόν οι συμβουλές μου είναι οι εξής:
1. Να ακούς πολύ μουσική. Πάρα πολύ, και όχι από ένα είδος. Επικεντρώσου σ' αυτό που γουστάρεις να παίζεις, αλλά μην αγνοείς τα υπόλοιπα. Εγώ πχ αγόρασα κιθάρα για να παίζω ελληνικές ροκ μπαλλάντες, αλλά πέρασα και από λαϊκό, ρεμπέτικο και πίστεψέ με κέρδισα πολλά και σαν μουσικός και σαν τραγουδιστής. Καλά λένε ότι το πατάρι είναι πολύ μεγάλος δάσκαλος.
2. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Να πας την κιθάρα σου για set up. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οργάνων που πουλιούνται είναι ασετάριστες. Χωρίς εξαίρεση, ακριβές-φτηνές. Μετα το set up το όργανό σου θα είναι αγνώριστο και στο σημαντικότερο με πολύ μα πολύ πιο μαλακό μανίκι (οι χορδές θα χρειάζονται πολύ μικροτερη δύναμη για να πατηθούν). Έτσι θα αρχίσεις κουτσά στραβά να παίζεις τα πρώτα σου μπαρέ.
3. Μην φοβάσαι τα μπαρέ. Στο μέλλον θα γίνουν πολύ καλοί σου φίλοι (ειδικά για να κάνεις αλλαγή τόνου σε ένα τραγούδι ώστε να ταιριάζει στη φωνή σου (τρανσπόρτο)).
4. Αγόρασε ένα βιβλίο (ή βρες στο δίκτυο) με τους διάφορους τρόπους που μπορεί να πιαστεί ένα ακόρντο. Βιβλίο που να δείχνει και με φωτογραφία ένα χέρι που πιάνει την συγχορδία, εκτός από το να δείχνει ποιες χορδές να πατήσεις. Στη συνέχεια κατέβασε ΛΙΓΕΣ παρτητούρες με ακόρντα από διάφορα sites, ή αγόρασε ένα βιβλίο κάποιου αγαπημένου σου συνθέτη και προσπάθησε να τα βγάλεις, όσο πιο καλά μπορείς. Μετά ξανα το ίδιο και ξανά και ξανά. Με τα ίδια τραγούδια. 3-4. Όχι περισσότερα. Μετά από λίγο καιρό θα πάθεις πλάκα με την διαφορά που θα δεις στο παίξιμό σου.
Αυτά για αρχή, αν σκεφτώ κι άλλα θα ξαναγράψω.