Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή DIY: Λαμπάτος Ενισχυτής HighOctane Ax84, Class A, 5-20w  (Αναγνώστηκε 98360 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Μετά από ιδιαίτερα εκτενή έρευνα, αποφάσισα να φτιάξω έναν από τους πιο δημοφιλείς ενισχυτές σε κιτ που υπάρχουν, τον High Octane από το συνεργατικό forum AX84.
http://www.ax84.com/hioctane.html

Ο συγκεκριμένος ενισχυτής εκτός από το ότι είναι ένα κύκλωμα πολύ ώριμο και βελτιωμένο μέσα από τον χρόνο, με καταπληκτικό ήχο (είναι στο revision 10!),  αποτελεί και μία ιδιαίτερα ευέλικτη πλατφόρμα πειραματισμού και βελτιώσεων, ικανή με λίγες μετατροπές και ελάχιστες ρυθμίσεις να φιλοξενήσει όλες σχεδόν τις λάμπες που υπάρχουν. 

Είναι Τάξη Α  με τρία στάδια προενίσχυσης και ένα στάδιο cathode follower για το Tone Stack. Δίνει 5w με λυχνίες EL84, ανεβαίνει σε 6w με 6V6, σε 7-10w με EL34, 6L6, ΚΤ66 κλπ, και τέλος μπορεί να ανέβει σε 20w με τις μεγάλες λυχνίες KT88, 6550 (για τις οποίες όμως θέλει μεγαλύτερο μετασχηματιστή τροφοδοσίας). Ο ενισχυτής έχει τα εξής ρυθμιστικά:
•   Gain 1 και Gain 2 (ξεχωριστά gain για κάθε ένα από τα δύο πρώτα στάδια ενίσχυσης, γεγονός που δίνει απίστευτη ευελιξία στην διαμόρφωση της παραμόρφωσης)
•   Treble, Mid, Bass
•   Master Volume
•   Option για Rhythm-Lead switch

Το πλήρες σχεδιάγραμμα υπάρχει στο AX84:
http://www.ax84.com/static/hioctane/AX84_Hi-Octane_080507.pdf

To kit, το παράγγειλα από τον Doberman, ένα συνεργατικό site με το AX84, το οποίο προσφέρει κάποια από τα σχέδια του AX84 σε κιτ με όλα τα υλικά.
http://shop.dobermanamps.com/ProductDetails.asp?ProductCode=KIT-HO

To kit, όπως ήρθε από το Doberman. Έχει τα πάντα, ακόμα και τις λάμπες (Sovtek), εκτός από καλώδια και εργαλεία. Εγώ παράγγειλα και τα τρια options που προσφέρονται και αφορούν:
•   μία βελτιωμένη έκδοση του μετασχηματιστή εξόδου για 20w και καλύτερο ήχο,
•   ένα κύκλωμα χειροκίνητης ρύθμισης του bias της λυχνίας εξόδου, και
•   μία επέκταση στο κύκλωμα της λυχνίας εξόδου, με ένα δεύτερο μεγαλύτερο socket, από όπου το κύκλωμα μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε τελική λυχνία, EL84, 6V6, 6L6, EL34 ΚΤ66 κλπ.


Εδώ είναι το κουτί, με περασμένους τους 2 μετασχηματιστές (τροφοδοσίας και εξόδου), τα ποτενσιόμετρα, τα βύσματα και τις βάσεις για τις λυχνίες. Είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές καλωδιώσεις.


Ότι καλώδιο μεταφέρει ρεύμα υψηλής τάσης σε ζεύγη, πρέπει να συστραφεί, για να ελαττώσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του προς άλλα καλώδια που μεταφέρουν σήμα, και να μειωθεί ο θόρυβος του ενισχυτή, ειδικά σε μεγάλες εντάσεις.
Εδώ φαίνεται η αρχική καλωδίωση του ρεύματος τροφοδοσίας από την πρίζα, μέσω της ασφάλειας, έως τον πρώτο διακόπτη και η αρχική γείωση του σασί.


Ότι καλώδιο μεταφέρει σήμα κιθάρας, κυρίως στα αρχικά στάδια, πρέπει να παραμείνει μονωμένο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από άλλα καλώδια, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ομοαξονικό καλώδιο, γειωμένο στην μία άκρη.
Εδώ φαίνεται η καλωδίωση του σήματος της κιθάρας, από το βύσμα ευθεία μέχρι την πρώτη λυχνία.  Η γείωση εδώ επιτυγχάνεται από το ίδιο το βύσμα το σασί.


Η καλωδίωση του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή εξόδου, καi η καλωδίωση του στα τρία βύσματα για μεγάφωνα, 4, 8 και 16 Ohm, μαζί με μία αντίσταση προστασίας κατά του ανοίγματος του ενισχυτή χωρίς φορτίο.


Από την άλλη μεριά, το πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου, προσφέρει τρία καλώδια, που αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά ωμικά φορτία, και επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές  της τελικής λυχνίας ενίσχυσης. Εγώ που φιλοδοξώ να μπορώ να βάζω όλες τις πιθανές λυχνίες, εγκατέστησα επιπλέον ένα περιστροφικό επιλογέα, με τον οποίο μπορώ να επιλέγω από έξω από το κουτί, το  πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου που αρμόζει σε κάθε τελική λυχνία που τοποθετώ.


Ίσως η σημαντικότερη καλωδίωση που θέλει την μέγιστη προσοχή διότι είναι υπεύθυνη για πολύ από τον θόρυβο που μπορεί να έχουμε στο τέλος, είναι η καλωδίωση των heaters (filaments) των λυχνιών, που «ανάβουν» τις λάμπες ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρόνια για την ενίσχυση. Η τάση δεν είναι μεγάλη, μόνο 6-7v, αλλά επειδή στο συγκεκριμένο κύκλωμα είναι AC, πρέπει να γίνει άριστη συστροφή του καλωδίου, και ωραίες ορθές γωνίες που μειώνουν  την  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η συστροφή του καλωδίου γίνεται με ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι-τρυπάνι χειρός. Είναι πολύ εύκολο, άπαξ και το κάνεις μία φορά.


Η σύνδεση στην ενδεικτική λυχνία λειτουργίας (pilot) και τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας.


Πάμε στο κύριο κύκλωμα. Τα εξαρτήματα, τοποθετημένα πάνω στο eyelet board. ΔΕΝ έχουν κολληθεί ακόμα, κολλιούνται μαζί με τα καλώδια, ένα-ένα. Ολοκληρωτική προσοχή και πολλά τσεκαρίσματα θέλουν οι πολικότητες των πυκνωτών, διότι εάν μπουν ανάποδα, με τα υψηλά voltage που δέχονται δυστυχώς (βράζουν και) εκρήγνυνται στην μούρη μας και μπορεί να μας χαλάσουν όλο το χτένισμα!


Όλα τα καλώδια πλέον είναι περασμένα και κολλημένα πάνω στο eyelet board. Είναι έτοιμο να μπει πάνω στο σασί. Τα καλώδια είναι
•   Κόκκινα υψηλού voltage
•   Κίτρινα και μαύρα μονόκλωνα με διπλή κάλυψη
•   Μαύρα με γράμματα, ομοαξονικά με shielding για γείωση και αποφυγή θορύβου στα πιο ευαίσθητα μέρη μεταφοράς σήματος

Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Το πλήρες eyelet board, τοποθετημένο μέσα στο σασί, έτοιμο για τις επιμέρους κολλήσεις των καλωδίων. Εδώ αρχίζει το πλέξιμο (και το μπλέξιμο είναι πολύ εύκολο να γίνει επίσης.. θέλει πολύ προσοχή)!

 
Πρώτη καλωδίωση είναι αυτή της υψηλής τάσης, από τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας στο κύριο κύκλωμα, και η καλωδίωση του διακόπτη stand by. Η συστροφή του καλωδίου είναι ιδιαίτερα εδώ, απολύτως απαραίτητη!


Τα δύο πρώτα στάδια Gain pots 1 & 2. Η τοποθέτηση κάθετα και οριζόντια των καλωδίων, με τάξη και απόσταση μεταξύ τους, είναι απόλυτα απαραίτητη, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο την μεταφορά των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από καλώδιο σε καλώδιο. Εδώ, παίζεται όλη η ουσία που θα κάνει τον ενισχυτή ήσυχο και καθαρό, ή να σκούζει σαν γουρούνι (μεταφράζω κυριολεκτικά το «squeal») ή/και να έχει βόμβο!..
 

Η καλωδίωση των υπολοίπων pots, Treble, Mid, Bass και Master Volume. Η προσοχή στην τοποθέτηση και μορφοποίηση συνεχίζει αμείωτη.


Εδώ περνάμε πλέον στην καλωδίωση των sockets των λυχνιών. Οι δύο πρώτες είναι για τις δύο προενισχύτριες λάμπες.


Και φθάνουμε στον γόρδιο δεσμό όλης της κατασκευής. Το στάδιο αυτό μου πήρε τόσο χρόνο όσο όλη η υπόλοιπη καλωδίωση. Έχουμε να καλωδιώσουμε ταυτόχρονα δύο sockets, διαφορετικά μεταξύ τους, καθώς το ένα είναι noval και το άλλο octal, με διαφορετικά pinouts, αλλά με ίδια σήματα, ενώ παράλληλα πρέπει να μπει και το επιπλέον κύκλωμα του Variable Bias και για τις δύο λυχνίες, και όλα αυτά προσέχοντας απόλυτα την μορφολογία και τοποθέτηση των καλωδίων για μείωση του θορύβου. Σπαζοκεφαλιά!!!


Έτοιμο λοιπόν το όλο ζήτημα, τα καλώδια όλα στην θέση τους, έτοιμος για το πρώτο άναμμα!.. Αλλά θέλει και άλλα τσεκαρίσματα για να μην γίνει σε μία κίνηση απλό προς-άναμμα!  Η ενδεδειγμένη πρακτική είναι κάποιος να απομακρυνθεί, να δει λίγη τηλεόραση, ή μία άλλη μέρα, να κάνει πάλι μία σειρά από ελέγχους σε όλα τα καίρια σημεία. Περιγράφω κατωτέρω γιατί…


Ήρθε η ώρα λοιπόν για το πρώτο άναμμα!.. Όσοι φίλοι διαβάζουν τα άρθρα μου, και ίσως να έχουν αποκομίσει την εντύπωση ότι ξέρω τι κάνω, έπρεπε να με δείτε, πόσο χεσμένος ήμουν, όταν δοκίμασα για πρώτη φορά τους δύο διακόπτες της τροφοδοσίας. Η κοπέλα μου με πήρε ένα μικρό video, από την έκφραση μου φαίνεται έκδηλα το άγχος!!. ..αν βρω το θάρρος μπορεί να το ανεβάσω να γελάσετε..

Διότι, πρώτον ξέρω ότι μιλάμε για θανατηφόρες τάσεις, οπότε λάθη του τύπου «συνέδεσα κατά λάθος κάτι και ακουμπάει στο σασί βγάζοντας 450v», είναι μάλλον θανατηφόρα, (μία ηλεκτροπληξία με 450v μπορεί να σου χαλάσει όλη την μέρα!..) και δεύτερον, λάθη σύνδεσης κάποιων εξαρτημάτων όπως οι πυκνωτές (για τους οποίους μίλησα ήδη) ή οι δίοδοι ανόρθωσης ανάποδα, απλά καταλήγουν στο άμεσο και με συνοπτικές διαδικασίες κάψιμο του μετασχηματιστή (80€ όπερ μεθερμηνευόμενο, ακριβό press papier) συν την αναμονή να σου αποσταλεί ο καινούργιος από το εξωτερικό! Και όλα αυτά, πριν ακόμα βάλουμε τις λάμπες πάνω!!!!

Υπάρχει ένα καταπληκτικό άρθρο για την μέθοδο και τα βήματα με τα οποία προσεγγίζουμε σωστά το πρώτο άναμμα ενός νέου ενισχυτή, που μόλις φτιάξαμε, για να μην σβήσει το ίδιο γρήγορα με τον λάθος τρόπο! Είναι ποοολύυυυ μακρύ:
http://paulrubyamps.com/info.html#FirstPowerUp

Τελικά μετά από πολλές μετρήσεις και αρκετά τσεκαρίσματα, όλα πήγαν καλά! Πέρασα τις λάμπες πάνω, και ω του θαύματος, ΑΝΑΒΟΥΝ! Επίσης, κάτι ακούγεται κάτι από το μεγάφωνο!! Τέλεια.


Επόμενο βήμα, η ρύθμιση του περιβόητου BIAS!. Εδώ με την βοήθεια του πολύμετρου και του καταπληκτικού on-line Bias Calculator της Weber, ρύθμισα το Bias στα 44mA, για την EL84!


Και να, που τελικά δούλεψε με την πρώτη. Απέδωσαν οι πολλαπλοί και ατελείωτοι έλεγχοι!!.  Ακούγεται καταπληκτικά, και δεν μπορώ να τον χορτάσω..

Μετά λοιπόν από 2 εβδομάδες διασκέδαση, αγωνία και προσπάθεια, το τελικό αποτέλεσμα:
Επόμενη βήμα: ένα καλό κουτί με χερούλι, για προστασία και μεταφορά στις πρόβες!

Τι να πω, κλείνοντας?.. άντε και στα δικά σας? Είναι ναρκωτικό το άτιμο το DIY!!.....

Εγώ πάντως σίγουρα ξέρω το επόμενο κιτ ενισχυτή που θα φτιάξω, έχω ήδη επικοινωνήσει με τον σχεδιαστή και έχω πάρει προσφορά!!!!!.. Θέλετε να σας πω ποιος είναι, ή να το κρατήσω για έκπληξη?.......
(ή απλά να πάω να πάω να πάρω τα χάπια μου για το GAS και να ξαπλώσω μέχρι να πιάσουν?...)

Χαιρετώ όλους φιλικά!!

Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Jezus

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 3522
 • Φύλο: Άντρας
 • Got G.A.S. ???
  • Προφίλ
  • www.High-Gain.com
Μπραβο Ανδριανε, απιστευτο το θεμα σου!!!
Χρονια ηθελα να το φτιαξω αυτο το κιτ, αλλα ποτε δεν επεισα τον εαυτο μου να το κανει... τελικα, ακομα και με το φουλ κιτ με ολα τα εξαρτηματα και το σασι ετοιμο, φαινεται να εχει πολυ δουλεια για να ολοκληρωθει!
Το νεο κιτ θα εχει το ονομα γνωστου κιθαριστα βρετανικου συγκροτηματος?  ;D
Επισης τωρα που ξαναδιαβαζω το θεμα, παρατηρω ποσο καθαρη δουλεια εχεις κανει με τα καλωδια! Φοβερη!
Εγω οτι κυκλωματα εχω φτιαξει εμοιαζαν με σπαγγετι!  ;D
Ειδικα σε 2-3 κυκλωματα που ειχα φτιαξει πραγματικα δεν εβλεπες τα τσιπακια κτλ κατω απο τα καλωδια!!! ΤΟ καλο ειναι οτι δουλευαν τελεια με την 1η και δεν χρειαζοταν να ψαχνω!  :D
Ειδα οτι και το δικο σου δουλεψε αμεσως, ωραιος!  ;)

Τωρα περιμενουμε και φωτο-ντοκουμεντο με τις ξυλουργικες εργασιες για το κουτι της κεφαλης!  :D
Got G.A.S. ?
http://old.high-gain.com/myequip.htm

My equipment

http://myspace.com/cerberarec

Join me on Myspace

Αποσυνδεδεμένος zeromancer

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1912
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
μαλλον ξεπερασες τον εαυτο σου φιλε Ανδριανε!!!πρεπει να ανεβασεις κλιπακι με α)την αγωνια β)τον ηχο του ενισχυτη.
μπραβο ξανα

ελα πες την αληθεια τωρα φτιαχνεις και βομβες και μας στρατολογεις σιγα σιγα ε??...στην αρχη D.I.Y ενισχυτες και μετα D.I.Y rocket launcher....

Προς Αμερικανικη πρεσβεια:Πλακα κανω μη ριξετε τον server,φυλακισετε τον Ανδριανο και αρχισετε παλι τα γνωστα...
GARFIELD FOR PRESIDENT

εκατομμυρια μυγες δεν μπορει να κανουν λαθος...φαε κ εσυ σκατα!!!

People should not be afraid of their governments,governments should be afraid of their people

Αποσυνδεδεμένος themos

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1016
 • Φύλο: Άντρας
 • Αγιάτρευτος ροκαμπιλάς
  • Προφίλ
  • Picos Apicos & The Pina Coladas
Τι να πω Αδριανέ...μπράβο σου! Καταπληκτική παρουσίαση του θέματος και με πολύ χιούμορ (κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα). Περιμένω κι εγώ τα βιντεάκια.  :)
Να χαίρεσαι τον ενισχυτή, βασικά!

Προς ευρύτερη συζήτηση (αν και μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει αλλού): μήπως ήρθε η ώρα για ξεχωριστό πίνακα DIY στο "Μουσικά όργανα και εξοπλισμός"; Μόνο τα θέματα του Αδριανού να μαζευτούν, είναι μία αξιόλογη αρχή...
Picos Apicos & the Pina Coladas on the Web:

www.picosapicos.gr
MySpace
Facebook

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1819
 • Φύλο: Άντρας
 • Κιθαρίστας της κακιάς ώρας...
  • Προφίλ
Δυο πράγματα ένιωσα διαβάζοντας την παρουσίαση, το πρώτο ήταν δέος για τις γνώσεις σου, αλλά κυρίως για το μεράκι σου, και το δεύτερο ήταν μια πικρία για το πόσο λάθος σχολή έχω διαλέξει. Κάθε φώτο, κάθε λεζάντα που διάβαζα μου ανέβαζε διαρκώς το ενδιαφέρον (πάντα γούσταρα ηλεκτρολογικά) και το να βλέπω τέτοιες γνώσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο να εφαρμόζονται πάνω σε ένα τόσο αγαπημένο χόμπυ, ε, ήταν μια δυνατή σφαλιάρα :Ρ ...

Όπως έχει ήδη ειπωθεί, βίντεο :D !!
If music be the food of love, play on,
Give me excess of it; that surfeiting,
The appetite may sicken, and so die...

Αποσυνδεδεμένος m@ster k@frer

 • and also a tele-k@frer...
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1970
 • Φύλο: Άντρας
 • Το κιθαριζειν εστι φιλοσοφειν......
  • Προφίλ
  • ΧΑΡΤΙΝΑ ΟΝΕΙΡΑ
γουανς αγκαιν αουρ τζοους το δε φλορ.... ;D ;D ;D
Φοβερος οπως παντα :metal :metal

Αποσυνδεδεμένος jim.ni

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 817
 • Φύλο: Άντρας
 • The Day That Never Comes
  • Προφίλ
μερικά σχόλια:

1)mits@kos δεν είναι ηλεκτρολογικά, είναι ηλεκτρονικά και καλά έκανες που δεν ασχολήθηκες γιατί θα πεινούσες τώρα  ;D
2)περίεργο πολυμετρο έχεις Ανδριανε  :o τελικά το 0.044 που δείχνει στην φώτο είναι V ή Α ?? (πάω στοίχημα ότι την ώρα που μετράς μεγάλες τασεις δεν κρατάς τους ακροδέκτες απ το πολύμετρο με το χέρι (χαχαχα ;D)
3)δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τόσο παλιά κυκλώματα (λυχνίες, πλακέτες eyelet board κτλ) άλλα είμαι σίγουρος οτι στις
μέρες μας οι ορθές γωνίες σε ενισχυτές ήχου απαγορεύεται δια ροπάλου (τουλάχιστον στα καλώδια που μεταφέρουν χαμηλά σήματα ήχου  :-\).

κατά τα άλλα ωραία δουλειά και ωραία παρουσίαση (τι δουλεία κάνεις, είσαι ηλεκτρονικός ?)

καλορίζικος  :)
Εχω λαμπατο LePou.......  :run

Αποσυνδεδεμένος faser

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 2017
 • Φύλο: Άντρας
 • Life is too short for bad tone
  • Προφίλ
  • faser
Adriane, συγχαρητήρια για την προσπάθεια.. Για μια ακόμα φορά έκανες καταπληκτική φωτοπεριγραφή και δικαιολόγησες για ακόμα μια φορά τον τίτλο "Μέλος του 2009".. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ μέχρι που θα φτάσει η τέχνη σου! Σε βλέπω να φτιάχνεις και διαστημόπλοια στο τέλος.. Εγώ ακόμα να ασχοληθώ με το shredder >:(.. Έχω budgetάρει ότι θα χρειαστώ μια ολόκληρη μέρα για την κατασκευή του (9πμ με 9μμ) και ακόμα αυτή τη μέρα δεν την έχω βρει.. Θα δούμε..

Jim.ni, η ένδειξη πρέπει να είναι Volts γιατί αν προσέξεις το κόκκινο lead είναι βυσματωμένο στη θέση για V (δεξιά) και επίσης φαίνεται ένα μικρό V στα δεξιά της οθόνης.. Παρόλα αυτά και εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει για το biasing, το 0.044 θα έπρεπε να είναι τιμή για A και όχι για V.. Αν μπορεί και βρει το χρόνο ο Adrianos θα ήθελα πολύ να μας κατατοπίσει με μια πρόταση περί του θέματος..
« Τελευταία τροποποίηση: 11/03/10, 09:38 από faser »

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Παιδιά, ευχαριστώ όλους για να καλά σας σχόλια!..


Το νεο κιτ θα εχει το ονομα γνωστου κιθαριστα βρετανικου συγκροτηματος?  ;D


Κώστα έπεσες μέσα αναφορικά με το Βρετανικό, πιο Βρετανικός δεν γίνεται.. αλλά όχι, δεν είναι ονομα γνωστου κιθαριστα!.
Τώρα όμως έβαλες εμένα σε περιέργεια, διότι με τις ευρείες γνώσεις σου, σίγουρα σε κάτι καλό αναφέρεσαι και μάλλον μου έχει ξεφύγει!..
Ποιόν ενισχυτή εννοούσες?
Υπάρχει σίγουρα σε κιτ?


Jim.ni, η ένδειξη πρέπει να είναι Volts γιατί αν προσέξεις το κόκκινο lead είναι βυσματωμένο στη θέση για V (δεξιά) και επίσης φαίνεται ένα μικρό V στα δεξιά της οθόνης.. Παρόλα αυτά και εμένα μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει για το biasing, το 0.044 θα έπρεπε να είναι τιμή για A και όχι για V.. Αν μπορεί και βρει το χρόνο ο Adrianos θα ήθελα πολύ να μας κατατοπίσει με μια πρόταση περί του θέματος..


Μπράβο που το είδατε, είναι πράγματι 44mV.
Το Bias είναι στην πραγματικότητα ρύθμιση ρεύματος και όχι τάσης. Απλά, για να μήν γίνεται παρεμβατικά με το πολύμετρο σε σειρά με το κύκλωμα, η συνήθης βέλτιστη πρακτική είναι να τοποθετούμε μία ειδική αντίσταση 1Ω (ενός μόνο Ohm) μεγάλης ακρίβειας, σε σειρά με το κύκλωμα ρύθμισης του Bias. Έτσι μετρώντας απλά σε volts την πτώση τάσης στα άκρα αυτής της αντίστασης, σε mVolts, τελικά παίρνουμε μία απευθείας μέτρηση του ρεύματος που την διατρέχει σε mAmperes, καθώς είναι 1Ω.
Άρα όταν βλέπετε 44mV στά άκρα της, το Bias ρεύμα που την διαπερνά είναι 44mA, ακριβώς αυτό που θέλουμε για το bias της EL84.

Στο κάτω μέρος της επόμενης φωτο, φαίνεται η ειδική αντίσταση 1Ω (καφέ), ακρίβειας 1%, ενωμένη πάνω στον κόκκινο ακροδέκτη και το pot πλάι σε σειρά με αυτήν είναι το ρυθμιστικό του Bias: 
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος sof1a

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 155
 • Φύλο: Γυναίκα
  • Προφίλ
  • https://www.facebook.com/SummerCampTheBand/
Adr1ane μου ... Πριν απο τα διαστημόπλοια, τις βόμβες και τους Πυρηνικούς αντιδραστήρες δεν φτιάχνεις ένα fiataki Fiesta?? Ξέρεις..... Σε μωβ!!!! Να πειραματιστούμε λίγο ρε παιδί μου...  :-P


Παράθεση
Όπως έχει ήδη ειπωθεί, βίντεο Cheesy !!

Παιδιά λυπάμαι......... Το videaki αυτοκαταστράφηκε!!!! Low Battery και μας έμεινε μόνο το ηχητικό.....  :wall :faint

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Παιδιά λυπάμαι......... Το videaki αυτοκαταστράφηκε!!!! Low Battery και μας έμεινε μόνο το ηχητικό.....  :wall :faint

Μπράβο, ωραία το έσωσες, παραλίγο να γινόμουν πολύ ρεζίλι..!!...
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Jezus

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 3522
 • Φύλο: Άντρας
 • Got G.A.S. ???
  • Προφίλ
  • www.High-Gain.com
H αντισταση απ'οτι βλεπω δεν εχει απαιτηση να ειναι ισχυως ε? (για το μπάιας)
1/4, 2/3 βατ εισαι ενταξυ?

Το νεο κιτ θα εχει το ονομα γνωστου κιθαριστα βρετανικου συγκροτηματος?  ;D

Κώστα έπεσες μέσα αναφορικά με το Βρετανικό, πιο Βρετανικός δεν γίνεται.. αλλά όχι, δεν είναι ονομα γνωστου κιθαριστα!.
Τώρα όμως έβαλες εμένα σε περιέργεια, διότι με τις ευρείες γνώσεις σου, σίγουρα σε κάτι καλό αναφέρεσαι και μάλλον μου έχει ξεφύγει!..
Ποιόν ενισχυτή εννοούσες?
Υπάρχει σίγουρα σε κιτ?


Αστειευομενος το ειπα για τον Gilmore Jr. απο Gerhart amps, επειδη θυμιζει το επωνυμο του Gilmour απο Pink Floyd. :)
Ενα λινκ στη σελιδα του σχεδιαστη
http://www.gerhartamps.com/gilmorejr/gilmorejr.htm

καθως κυκλοφορει και απο πολλους αλλους  σε μορφη κιτ, και ειναι και πιο απλη κατασκευη απο αυτη που εφτιαξες

http://www.guytronix.com/

Got G.A.S. ?
http://old.high-gain.com/myequip.htm

My equipment

http://myspace.com/cerberarec

Join me on Myspace

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
H αντισταση απ'οτι βλεπω δεν εχει απαιτηση να ειναι ισχυως ε? (για το μπάιας)
1/4, 2/3 βατ εισαι ενταξυ?

Η αντίσταση είναι 1Watt, απλά δεν της φαίνεται, επειδή είναι πολύ μικρή στα 1Ω για να καταναλώσει..

Ok thanks για τον ενισχυτή, όχι δεν είναι τόσο μικρός, θα πάω για κάτι συγκεκριμένο στα 20w την επόμενη φορά..
« Τελευταία τροποποίηση: 11/03/10, 16:03 από adr1anos »
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Πώς να φτιάξουμε ένα απλό κουτί για τον χειροποίητο ενισχυτή μας με 22€!!

Πολύ θα ήθελα να πάρω ένα από τα έτοιμα κουτιά που έχει το TubeTown για τον χειροποίητο λαμπάτο μου, αλλά με 180€ που έχουν, παίρνω ακόμα ένα κιτ.
Οπότε πάμε με μερικά απλά βήματα για κάτι αξιοπρεπές, λειτουργικό αλλά και φθηνό:

Βήμα 1ο: Παίρνουμε 2 ράφια από το Praktiker, 80x25cm. Χρώμα: της επιλογής μας. Σύνολο 22€.Βήμα 2ο: Μετράμε τον πάτο του ενισχυτή και κόβουμε δύο τεμάχια όσο είναι το μήκος του. Παράλληλα κόβουμε δύο πλαϊνά κομμάτια, όσο είναι το ύψος του, σύν 13cm για την μεγαλύτερη λάμπα που μπορεί να πάρει (KT88)Βήμα 3ο: Προσαρμόζουμε τα πλαϊνά κομμάτια στο πάνω, με 3 βίδες. Βάζουμε και λίγο κόλλα, έτσι για την σιγουριά!..Βήμα 4ο: Προσαρμόζουμε τον πάτο, πρώτα με δύο βίδες στην μία του πλευρά, και μετά αφού του δώσουμε λίγη κλίση (έτσι για την πρωτοτυπία) του βάζουμε και δύο γωνίτσες από κάτω για σταθερότητα.Βήμα 5ο: Κολλάμε δύο λαστιχένια προστατευτικά στα πλαϊνά του ενισχυτή για να πάρουν τον τζόγο και να δώσουν λίγη ανάρτηση σε χτυπήματα, κλπ. Τοποθετούμε τον  ενισχυτή στο πλαίσιο, και βιδώνουμε στα πλαϊνά.
 


Ορίστε: απλό κουτί για τον χειροποίητο ενισχυτή μας με 22€!!

Αργότερα, αν βρούμε ακόμα 10€ (!..), βάζουμε και ένα χερούλι πάνω, έτσι για να κουβαλιέται εύκολα.


Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Jezus

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 3522
 • Φύλο: Άντρας
 • Got G.A.S. ???
  • Προφίλ
  • www.High-Gain.com
Αυτο παει να πει αυτοσχεδιασμος, μπραβο, πολυ ωραιο και με πολυ μικρο κοστος!  :D
Στον επωμενο με τραπεζι ΙΚΕΑ για πιο καλη αισθητικη  ;D
Αμα εχεις χρονο μπορεις να παρεις και πηχακια και ενα υφασμα, να τα ενωσεις σε ορθογωνιο σχημα, να τεντωσεις το υφασμα πανω τους και να το πιασεις με συραπτικο απο πισω, και να το στερεωσεις στο κουτι πανω απο το σασι!  :)
Got G.A.S. ?
http://old.high-gain.com/myequip.htm

My equipment

http://myspace.com/cerberarec

Join me on Myspace

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Αμα εχεις χρονο μπορεις να παρεις και πηχακια και ενα υφασμα, να τα ενωσεις σε ορθογωνιο σχημα, να τεντωσεις το υφασμα πανω τους και να το πιασεις με συραπτικο απο πισω, και να το στερεωσεις στο κουτι πανω απο το σασι!  :)

Είναι πολύ καλή ιδέα, το έχω εφαρμόσει παλαιότερα σε ένα ζευγάρι μεγάφωνα που έφτιαξα για το οικιακό στέρεο, αλλά στους ενισχυτές μου αρέσει να βλέπω τις λάμπες αναμμένες, δεν θέλω να τις κρύβω, τους λαμπάτους τους χαίρομαι περισσότερο έτσι..
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος Μητσάκος

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1819
 • Φύλο: Άντρας
 • Κιθαρίστας της κακιάς ώρας...
  • Προφίλ
Τότε βάλε ένα μεταλικό πλέγμα σαν λεπτή σίτα, θα δείχνει και πιο heavy  ;D ...
If music be the food of love, play on,
Give me excess of it; that surfeiting,
The appetite may sicken, and so die...

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΜΕΓΙΣΤΟΣ - EOSFORUM - SOTRIANI -

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1654
 • Φύλο: Άντρας
 • To Φαινόμενο Γνωστό έως τα Πέρατα του Κόσμου...
  • Προφίλ
ποσο κοστισε το ολο εγχειρημα?
Ο.Ξ.Ο.Κ.Δ.Τ.Ξ.Ο.Κ.Ο. 
θα τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα
να γεμίσει ο κόσμος εξυπνάδα

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
ποσο κοστισε το ολο εγχειρημα?


Ρίξε μία ματιά στις τιμές του Doberman, από όπου παράγγειλα το κιτ με όλα τα υλικά.
http://shop.dobermanamps.com/ProductDetails.asp?ProductCode=KIT-HO

Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος blackie

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1050
 • Φύλο: Άντρας
 • Take me down, I'm coming home, arena of pleasures
  • Προφίλ
Πες μου την αληθεια Ανδριανε...
Η γνωμη σου για το Μακγαιβερ ποια ειναι? ;D ;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος adr1anos

 • Συντονιστής
 • Συναλλαγές: (2)
 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 4478
 • Φύλο: Άντρας
 • Πάρα πολλές ιδέες, πολύ λίγος χρόνος..
  • Facebook profile
  • Προφίλ
  • My LinkedIN Profile
Πες μου την αληθεια Ανδριανε... Η γνωμη σου για το Μακγαιβερ ποια ειναι? ;D ;D ;D ;D

Η γνώμη μου είναι ότι πολλά πράγματα μπορείς να φτιάξεις με τσίχλα-συνδετήρα-λαστιχάκι, αλλά για λαμπάτο θέλεις και κολλητήρι!!!!...!!!!!  :roll
Απλά άνοιξε τα φτερά σου!.. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.→ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ DIY Άρθρων μου στο Kithara.gr 

Αποσυνδεδεμένος myster maze

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 196
 • Φύλο: Άντρας
  • Προφίλ
  • RetroLab
Μπράβο και από μένα! Προσεγμένη δουλειά!  :D

Αποσυνδεδεμένος Vaiking

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 881
 • Φύλο: Άντρας
 • Why should I sit and sigh...
  • Προφίλ
1000 μπράβο Ανδριανέ! Για το μεράκι και την υπομονή σου!! Σου εύχομαι να γίνεις ο νέος Randal Smith!!!!
The most important second of our lives is the last one...

Αποσυνδεδεμένος Ikaros

 • Εδώ είναι το σπίτι μου
 • *****
 • Μηνύματα: 1194
 • Φύλο: Άντρας
 • When i found her,i lost my mind...
  • Προφίλ
  Συγχαρητηρια Αδριανε για την προσεγμενη κατασκευη, για το κεφι και το μερακι που εχεις. Ειχα πολυ καιρο να δω κατι αναλογο απο ελληνα και χαρηκα ιδιαιτερα. Εχω καποιες αποριες. Το κιτ διαθετει πισω λουπα? Αν οχι κατα ποσο ειναι ευκολο να μπει? Επισης ειναι δυνατον να ''φορεθει'' reverb? Τι ρωταω τωρα ε? Εισαι γενικα ευχαριστημενος απο τον ηχο που σου εδωσε?
…χαρά στον Ίκαρο αψήφιστα που υψώθη φτεροπλάστης…

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
25 Απαντήσεις
20206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/06/08, 16:47
από dunkan
27 Απαντήσεις
11151 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25/12/07, 14:57
από hammer
9 Απαντήσεις
6651 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 08/12/14, 15:40
από talfarlow
30 Απαντήσεις
10204 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04/11/11, 19:28
από Jezus
8 Απαντήσεις
4423 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04/06/08, 02:58
από cyclo
24 Απαντήσεις
8606 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 06/06/08, 11:09
από Johnie Darko
24 Απαντήσεις
8471 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14/11/08, 21:20
από morpheas
79 Απαντήσεις
27760 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29/01/10, 22:39
από Jezus
8 Απαντήσεις
3713 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 04/11/11, 19:35
από Jezus
2 Απαντήσεις
3784 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16/06/15, 17:20
από kotsos.a