Μετά από ιδιαίτερα εκτενή έρευνα, αποφάσισα να φτιάξω έναν από τους πιο δημοφιλείς ενισχυτές σε κιτ που υπάρχουν, τον High Octane από το συνεργατικό forum AX84.
http://www.ax84.com/hioctane.html Ο συγκεκριμένος ενισχυτής εκτός από το ότι είναι ένα κύκλωμα πολύ ώριμο και βελτιωμένο μέσα από τον χρόνο, με καταπληκτικό ήχο (είναι στο revision 10!), αποτελεί και μία ιδιαίτερα ευέλικτη πλατφόρμα πειραματισμού και βελτιώσεων, ικανή με λίγες μετατροπές και ελάχιστες ρυθμίσεις να φιλοξενήσει όλες σχεδόν τις λάμπες που υπάρχουν.
Είναι Τάξη Α με τρία στάδια προενίσχυσης και ένα στάδιο cathode follower για το Tone Stack. Δίνει 5w με λυχνίες EL84, ανεβαίνει σε 6w με 6V6, σε 7-10w με EL34, 6L6, ΚΤ66 κλπ, και τέλος μπορεί να ανέβει σε 20w με τις μεγάλες λυχνίες KT88, 6550 (για τις οποίες όμως θέλει μεγαλύτερο μετασχηματιστή τροφοδοσίας). Ο ενισχυτής έχει τα εξής ρυθμιστικά:
• Gain 1 και Gain 2 (ξεχωριστά gain για κάθε ένα από τα δύο πρώτα στάδια ενίσχυσης, γεγονός που δίνει απίστευτη ευελιξία στην διαμόρφωση της παραμόρφωσης)
• Treble, Mid, Bass
• Master Volume
• Option για Rhythm-Lead switch
Το πλήρες σχεδιάγραμμα υπάρχει στο AX84:
http://www.ax84.com/static/hioctane/AX84_Hi-Octane_080507.pdf To kit, το παράγγειλα από τον Doberman, ένα συνεργατικό site με το AX84, το οποίο προσφέρει κάποια από τα σχέδια του AX84 σε κιτ με όλα τα υλικά.
http://shop.dobermanamps.com/ProductDetails.asp?ProductCode=KIT-HO To kit, όπως ήρθε από το Doberman. Έχει τα πάντα, ακόμα και τις λάμπες (Sovtek), εκτός από καλώδια και εργαλεία. Εγώ παράγγειλα και τα τρια options που προσφέρονται και αφορούν:
• μία βελτιωμένη έκδοση του μετασχηματιστή εξόδου για 20w και καλύτερο ήχο,
• ένα κύκλωμα χειροκίνητης ρύθμισης του bias της λυχνίας εξόδου, και
• μία επέκταση στο κύκλωμα της λυχνίας εξόδου, με ένα δεύτερο μεγαλύτερο socket, από όπου το κύκλωμα μπορεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε τελική λυχνία, EL84, 6V6, 6L6, EL34 ΚΤ66 κλπ.
Εδώ είναι το κουτί, με περασμένους τους 2 μετασχηματιστές (τροφοδοσίας και εξόδου), τα ποτενσιόμετρα, τα βύσματα και τις βάσεις για τις λυχνίες. Είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές καλωδιώσεις.
Ότι καλώδιο μεταφέρει ρεύμα υψηλής τάσης σε ζεύγη, πρέπει να συστραφεί, για να ελαττώσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του προς άλλα καλώδια που μεταφέρουν σήμα, και να μειωθεί ο θόρυβος του ενισχυτή, ειδικά σε μεγάλες εντάσεις.
Εδώ φαίνεται η αρχική καλωδίωση του ρεύματος τροφοδοσίας από την πρίζα, μέσω της ασφάλειας, έως τον πρώτο διακόπτη και η αρχική γείωση του σασί.
Ότι καλώδιο μεταφέρει σήμα κιθάρας, κυρίως στα αρχικά στάδια, πρέπει να παραμείνει μονωμένο από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από άλλα καλώδια, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ομοαξονικό καλώδιο, γειωμένο στην μία άκρη.
Εδώ φαίνεται η καλωδίωση του σήματος της κιθάρας, από το βύσμα ευθεία μέχρι την πρώτη λυχνία. Η γείωση εδώ επιτυγχάνεται από το ίδιο το βύσμα το σασί.
Η καλωδίωση του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή εξόδου, καi η καλωδίωση του στα τρία βύσματα για μεγάφωνα, 4, 8 και 16 Ohm, μαζί με μία αντίσταση προστασίας κατά του ανοίγματος του ενισχυτή χωρίς φορτίο.
Από την άλλη μεριά, το πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου, προσφέρει τρία καλώδια, που αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά ωμικά φορτία, και επιλέγονται ανάλογα με τις ανάγκες και προδιαγραφές της τελικής λυχνίας ενίσχυσης. Εγώ που φιλοδοξώ να μπορώ να βάζω όλες τις πιθανές λυχνίες, εγκατέστησα επιπλέον ένα περιστροφικό επιλογέα, με τον οποίο μπορώ να επιλέγω από έξω από το κουτί, το πρωτεύον του μετασχηματιστή εξόδου που αρμόζει σε κάθε τελική λυχνία που τοποθετώ.
Ίσως η σημαντικότερη καλωδίωση που θέλει την μέγιστη προσοχή διότι είναι υπεύθυνη για πολύ από τον θόρυβο που μπορεί να έχουμε στο τέλος, είναι η καλωδίωση των heaters (filaments) των λυχνιών, που «ανάβουν» τις λάμπες ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρόνια για την ενίσχυση. Η τάση δεν είναι μεγάλη, μόνο 6-7v, αλλά επειδή στο συγκεκριμένο κύκλωμα είναι AC, πρέπει να γίνει άριστη συστροφή του καλωδίου, και ωραίες ορθές γωνίες που μειώνουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η συστροφή του καλωδίου γίνεται με ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι-τρυπάνι χειρός. Είναι πολύ εύκολο, άπαξ και το κάνεις μία φορά.
Η σύνδεση στην ενδεικτική λυχνία λειτουργίας (pilot) και τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας.
Πάμε στο κύριο κύκλωμα. Τα εξαρτήματα, τοποθετημένα πάνω στο eyelet board. ΔΕΝ έχουν κολληθεί ακόμα, κολλιούνται μαζί με τα καλώδια, ένα-ένα. Ολοκληρωτική προσοχή και πολλά τσεκαρίσματα θέλουν οι πολικότητες των πυκνωτών, διότι εάν μπουν ανάποδα, με τα υψηλά voltage που δέχονται δυστυχώς (βράζουν και) εκρήγνυνται στην μούρη μας και μπορεί να μας χαλάσουν όλο το χτένισμα!
Όλα τα καλώδια πλέον είναι περασμένα και κολλημένα πάνω στο eyelet board. Είναι έτοιμο να μπει πάνω στο σασί. Τα καλώδια είναι
•
Κόκκινα υψηλού voltage •
Κίτρινα και μαύρα μονόκλωνα με διπλή κάλυψη•
Μαύρα με γράμματα, ομοαξονικά με shielding για γείωση και αποφυγή θορύβου στα πιο ευαίσθητα μέρη μεταφοράς σήματος