Καλημέρα σε όλους,
Αρχικά είπα να μην απαντήσω στον εν λόγω θέμα καθότι οι διάφορες απόψεις ορισμένων μελών (ενδεικτικά Βασίλης, Απόλλων, μακμίσιας κ.α.), με κάλυψαν άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό, ωστόσο θα ήθελα να επικοινωνήσω και τις δικές μου σκέψεις. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν σύντομος.
1) το θέμα που άνοιξε έχει τον τίτλο "η πτώση του kithara.gr". Αυτό παραπέμπει σε γενικότερο πρόβλημα του site από όσο το κατανοώ εγώ (παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ωστόσο, απο τα σχόλια τόσο των παλιών όσο και των νεώτερων μελών παρατηρώ οτι το πρόβλημα περιστρέφεται κατά κύριο λόγο(αν όχι αποκλειστικά) γύρω από το φόρουμ.
Σχετικά με αυτό έχω να πω ότι κατ' εμέ το site και το φόρουμ είναι διαφορετικά στοιχεία και θα πρέπει να εξεταστούν έτσι. Το μεν πρώτο υποστήριζε και υποστηρίζει μια ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΗ βάση ελληνικών τραγουδιών, μοναδική και εξαιρετικά βοηθητική για τον οποιοδήποτε. Το μεν δεύτερο αποτελεί ένα "ανοικτό βήμα" για τον οποιοδήποτε, με ότι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό.
Είναι τουλάχιστον "προσβλητικό" και "ισοπεδωτικό" να συνδέουμε τα δυο αυτά (αν το κατάλαβα λάθος παρακαλώ συγχωρέστε με).
2) σχετικά με το "πρόβλημα" του φόρουμ έχω απλά να επισημάνω ότι δεν στερείται κανενός είδους κοινωνικής και ατομικής συμπεριφορικής παθογένειας που δεν συναντάμε και στην επικοινωνία μας καθημερινά και εκτός φόρουμ.
Ενδεικτικά:
- άκαμπτες απόψεις/μέλη
- επιθετικές απόψεις/μέλη που προσπαθούν να επιβληθούν ποικιλοτρόπως -κλίκες παντός τύπου, ηθελημένες ή αθέλητες.
- ανόητες και άνευ επιχειρημάτων απόψεις/μέλη που κουράζουν τόσο τους παλαιότερους (κορεσμός) όπως και τους νεώτερους (σύγχυση, φόβος κ.λπ.)
- άσχετα θέματα και άσχετα με την κιθάρα/μουσική μέλη.
- προβληματική παρέμβαση συντονιστών σύμφωνα με κάποιες απόψεις μελών. Προσωπικά δεν "έτυχε" να έχω κάποιο παράπονο.
Το να κάνεις συζήτηση (πάντοτε χρήσιμη μεν, γενικευμένη δε) σχετικά με τέτοιου είδους "προβλήματα" θα σε οδηγήσει μοιραία και υποχρεωτικά σε κουβέντα σχετική με το:
- τι άποψη έχει ο καθένας για τον εαυτό του, τις θέσεις του, τη θέση/όρια του στη διαδικτυακή κοινότητα κ.λπ. με άλλα λόγια την επίγνωση του εαυτού του γενικότερα ως προσωπικότητα, κάτι το οποίο αποδίδεται και στη διαδικτυακή του παρουσία
- πόσο μπορεί ο καθένας να σεβαστεί - καλλίτερα ουσιαστικά, αλλά έστω και τύποις - την όποια διαφορετικότητα του άλλου.
- πώς επιλέγει να εκφράζει τις όποιες διαφωνίες του.
- πόσο μπορεί να έχει αυτοέλεγχο, γνωρίζοντας πότε να σωπάσει/αποχωρήσει από μια συζήτηση/πίνακα/site που δεν έχει νόημα ή προοπτική, ή να μη την ανοίξει εξ' αρχής. Ειδάλλως να το δει ως διασκέδαση/γενικοτερη «αρλουμπολογία»/«αμπελοφιλοσοφία», δηλώνοντάς το σαφώς χωρίς να επιβαρύνει τους άλλους με το χαβά και τα ξεσπάσματά του.
Όπως καταλαβαίνετε, μια τέτοια κουβέντα άπτεται συνθηκών, παραγόντων, παιδείας κ.λπ. ξένων προς το φόρουμ (κάποιος αναφέρθηκε σε "εξωγενείς παράγοντες"), που πολύ αμφιβάλλω αν μπορούν (ή αν πρέπει) να επηρεαστούν από το φόρουμ. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Με λίγα λόγια δε μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο μέσω κάποιου φόρουμ, εφόσον ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει.
Άρα καταλήγουμε στη συζήτηση σχετικά με το ποιός έχει – ή θα έπρεπε να μην έχει - βήμα στο διαδίκτυο (π.χ. blogs) και κατά συνέπεια στο και στα φόρουμ. Τέτοια θέματα είναι αδύνατον να διευθετηθούν σε αυτό το νηπιακό στάδιο του διαδικτύου και στο φόρουμ του kithara.gr ειδικότερα. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι φόρουμ ψυχοθεραπείας/babysitting/διαπαιδαγώγησης των «παίδων».
3) αυτές οι σκέψεις με οδηγούν σε ορισμένες προφανείς λύσεις να επιλέξει ή να συνδυάσει κανείς
- είτε τίθενται σαφώς διατυπωμένοι κανόνες/περιορισμοί που θα δύνανται να περιορίσουν το όποιο «χάος» της κατεύθυνσης περιεχομένου του φόρουμ (π.χ. αποκλεισμός «άσχετων με τη μουσική θεμάτων» κ.λπ.) και ότι αυτό συνεπάγεται. Σε αυτό έχω κάποιες έντονες ενστάσεις ιδεολογικής φύσεως παρά κανονιστικής διευθέτησης.
Αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν σαφέστερο χαρακτήρα/ταυτότητα του φόρουμ, με πιθανές απώλειες μελών, και πιθανή προσέλκυση περισσότερο εξειδικευμένων μουσικών «ανεβάζοντας το επίπεδο» του φόρουμ.
Ωστόσο, θα υπάρξουν θέματα σχετικά με το ποιός θα καθορίσει αυτή τη «γραμμή πλεύσης», ποιά θα είναι η αυστηρότητα των περιορισμών, ποιός θα τους ορίσει, ποιός και πώς θα επιβλέπει την τήρησή τους κ.λπ.
Είναι ζήτημα του τί θέλει κανείς, ποιός είναι αυτός που το θέλει, πώς θα το ελέγξει, και πόσα είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ή και να χάσει, προκειμένου να βελτιώσει ίσως μια κατάσταση.
-είτε επανεξετάζονται τα άτομα που έχουν το βάρος της διαχείρισης του φόρουμ και της γραμμής που θα κρατάνε. Αν κάποιος δε μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του (π.χ. δεν εχει χρόνο, κουράστηκε, βαρέθηκε κ.λπ.) αποχωρεί.
- είτε με τη στάση μας προσπαθούμε να περιορίσουμε τα κακώς κείμενα, κυρίως χωρίς να τα τροφοδοτούμε δίνοντας σημασία σε ανόητα άτομα και συμπεριφορές.
- είτε δεν γίνεται απολύτως τίποτα και αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν όπως όπως το δρόμο τους, προσβλέποντας σε μια αυτόματη βελτίωση ή εξισορρόπηση μετά την πτώση.
4) μια ακόμα παρατήρηση/ένσταση έχει να κάνει με το θέμα του ενεργού χρήστη. Κατά την άποψή μου, μη ενεργός δε σημαίνει σε απαραίτητα και απών. Η αποστασιοποίηση για κάποιους ίσως να αποτελεί τρόπο διαμαρτυρίας, συμφωνούμε ή διαφωνούμε.
5) Όπως και ο αριθμός των αναρτήσεων μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά ίσως και τίποτα άλλο από ανούσιο posting. Εγώ προσωπικά παρότι είμαι μέλος από το 2000-2001 έχω ελάχιστα μηνύματα.
6) διαφωνώ με την παρατήρηση για τα νέα παιδιά/μέλη που ζητάνε βοήθεια και κάνουν ερωτήσεις που έχουν επαναληφθεί. Δε νομίζω να είναι κάτι το τόσο τραγικό πια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή που ήμασταν νεώτεροι και η ταχύτητα της πληροφορίας είναι το σημαντικότερο, ειδικά στο διαδίκτυο. Επιπλέον μπορείς να «οδηγήσεις» τα μέλη αυτά στο ψάξιμο, είτε μέσω συνδέσμων και threads που είναι γρήγορο, είτε μη απαντώντας οπότε αναγκαστικά θα ψάξει (όπως είπε και κάποιος σε προηγούμενη απάντηση).
7) για το τεχνικό κομμάτι/στήσιμο του site δεν εχω τις απαιτούμενες γνώσεις, οπότε δε μπορώ να εκφέρω κάποια σοβαρή γνώμη. Εμένα προσωπικά δε μου προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
8 ) θα κλείσω εκφράζοντας την ανησυχία μου κυρίως για το τμήμα του kithara.gr που έχει να κάνει με τα τραγούδια. Για εμένα το σημαντικότερο κομμάτι είναι αυτό, ίσως γιατί του οφείλω (και σε όσους το έστησαν και το συντηρούν) το ότι ακόμα παίζω κιθάρα και δεν τα παράτησα. Το site άλλωστε ανέκαθεν λεγόταν kithara.gr και όχι mpainwnapwthn@@iamouasxethhsxetikh.gr. Στο κάτω κάτω αν δε γουστάρεις δεν μπαίνεις (αυτό δε σημαίνει ότι δεν επιδέχεται βελτίωσης).
Η ανησυχία μου έχει να κάνει (χωρίς να έχω στατιστικά) με την συμμετοχή στην αποστολή τραγουδιών και με το πώς συντηρείται αυτή η βάση δεδομένων.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε οτι οχι μόνο προγράμματα μαγαζιών (ρεπερτόριο) αλλά και μικρότερες ή μεγαλύτερες μπάντες, έχουν "πατήσει" στο kithara.gr και στη συλλογή τραγουδιών του. Και δεν μιλώ μονάχα για ερασιτέχνες, αλλά και για φθασμένους μουσικούς - επαγγελματίες, καθώς και για ερασιτέχνες που μετετράπησαν σε επαγγελματίες.
(Συγγνώμη για το μέγεθος του post)
Χρόνια πολλά και καλά
Δημήτρης
Ένα παλαιό μέλος που έχει λάβει από το kithara.gr πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να έχει προσφέρει.