χεχε, λεπόν.
Ριχάρδε, η χαμηλότερη νότα που έχει γραφτεί για να ειπωθεί σε ρόλο. Οι μπάσσοι χρησιμοποιώντας μικτή τεχνική με fry φτάνουν μέχρι και A0 (!!!) οπότε αν ο φίλος ζορίζεται στο D#2, τότε το αφήνουμε.
Δεύτερον, μια χαρά μικρόφωνα έχουν στην όπερα ειδάλλως θα ακούγαμε μόνο τις σοπράνο.
Τρίτον, από τα τραγούδια που έχει πει ο Δημήτρης δεν ακούω αυτή τη γεμάτη, την boomy όπως αποκαλείται χροιά του μπάσου. Αντίθετα ακούω κάτι κοντά στον standart baritone με πιθανότητες για πιο χαμηλά.
Επιφυλάσσομαι όμως διότι:
α) οι μπάσοι αργούν να εξελιχθούν
β) Ο δημήτρης μπορεί να μην ξέρει πως να στείλει τη φωνή του σωστά. Η φα# που περιγράφει είναι η τελευταία γέφυρα αν δεν απατώμαι πριν μπει σε head voice o βαρύτονος. Ο μπάσος μπαίνει πιο πριν. Και δεν υπολογίζουμε το φαλτσέτο. Μέχρι Β4 ένας βαρύτονος μπορεί να πάει σε τραγούδι με σωστή τεχνική, και αρκετά λεπτούτσικη χροια (σε σχέση με τα υπόλοιπά του).
γ) οι μπάσοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι και αν θυμάμαι καλά ό Δημήτρης ζει σε μουσικό σπίτι, ή κάνω λάθος; Θα τον είχαν ανακαλύψει καιρό τώρα. (άκυρο επιχείρημα το ξέρω

)
Θέλω αν μπορείς να μου πεις σε ποια νότα μιλάς. πάρε ένα κουρδιστήρι και μίλα. Σωστά όμως, μη χαμηλώνεις.
Ριχάρδε κάτι τελευταίο: Άλλο η τεσιτούρα, άλλο το έυρος. Η wikipedia περιγράφει τη φωνή, το όργανο. Πως λέμε η κιθάρα κινείται απο Ε2-Ε6; (με 24 τάστα) έτσι και η φωνή του μπάσου. Δηλαδή σε ρόλο θα πει από Ε2 έως Ε4. Κοινώς η περιοχή στην οποία είναι άνετη και ανεκτή η φωνή.
Εγώ για παράδειγμα είμαι τενόρος. Το τι τενόρος ακριβώς δε μπορώ να στο πω αλλά η φωνή μου έχει όλα τα ενδεικτικά του τενόρου στα οποία ΔΕΝ περιλαμβάνεται η έκταση. Σου φαίνεται περίεργο το ξέρω αλλά έτσι είναι. Πάρε για παράδειγμα τον Russel Allen τραγουδιστή των Symphony X. Φτάνει μέχρι A1 (!!!) σε κάποια ομιλητικά περάσματα. Τενόρος είναι ο άνθρωπος.
Χροιά, γέφυρες και τεσσιτούρα κοιτάμε κατά κύριο λόγο. Αν μιλάμε για range έχω από Eb2 με fry και μηδέν αντήχηση εώς και G#5 το οποίο είναι αδύναμο, τσιριχτό και σπάει έυκολα ένδειξη ότι εκεί κοντά μπαίνω σε φαλτσέτο. Κι όμως, από αυτά τα δυο άκρα δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τίποτα σε τραγούδι!
Θα σου πω μια χαρά ότι κινείται από C2 εώς C4 όπως πραγματικά λέει η wikipedia.
Υ.Γ. Δημήτρη εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις κάτι. Δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τις ψηλές. Τι θέλω να πω. Αν είσαι μπάσος, μπορείς να τις ξεχάσεις

εκτός αν είναι θαύμα τύπου Ville Valo με πάνω από 4 οκτάβες έκταση (οι 4 καταγεγραμμένες live) το οποίο μακάρι και να είσαι! Μην το βλέπεις σαν πρόβλημα ότι δε μπορείς να φτάσεις τις ψηλές, αυτή είναι η φωνή σου. (ή η τεχνική σου

)
Επίσης, η D2 είναι χαμηλή νότα για μπάσο. Αυτά που ακούς είναι σε μικρόφωνο.