Στο TDPRI ας πούμε, έχω δει να ρωτάει ο άλλος ποιος μαγνήτης θα του δώσει περισσότερο twang στην Tele του και να του λένε ότι όλο το μυστικό είναι στο παίξιμο. Ε, προφανώς άμα βαρέσεις δυνατά πολύ κοντά στα saddles θα έχεις πιο πολύ twang αλλά αν το ξέρεις ήδη αυτό και χρειάζεσαι κάποιον να σου πει "ξέρεις τι φίλε, ο 15Κ humbucker που έχεις στο bridge δεν πολυβοηθάει" πόσο χρήσιμη είναι η πιο πάνω απάντηση;
Eννοείται ότι ο εξοπλισμός πρέπει να είναι ανάλογος με αυτό που θέλεις να παίξεις, είτε μιλάμε για στυλ είτε για συγκεκριμένο κιθαρίστα. Αν π.χ. προσπαθείς να βγάλεις τον ήχο του Gary Moore (λέω ένα παράδειγμα γιατί αυτό ακούω τώρα) με μια tele και έναν Fender ενισχυτή, λογικό είναι ότι δεν θα πλησιάσεις ιδιαίτερα.
Αν το λένε για να του πουν "βελτίωσε το παίξιμό σου" η συμβουλή είναι γενικά σωστή (και συμφωνώ 100%) αλλά άστοχη αν ο κακομοίρης ρωτάει για τον ήχο και τα έχει ξεμπλέξει ήδη στο μυαλό του αυτά περί συμβολής της τεχνικής στο συνολικό αποτέλεσμα (και όχι στη μία νότα ή στο ένα strum). Στις περισσότερες περιπτώσει αυτός που απαντάει δεν έχει ιδέα για το επίπεδο της τεχνικής αυτού που ρωτάει με αποτέλεσμα να μου φαίνεται ελαφρώς "αφ'υψηλού" αυτό το στυλ απάντησης.
Eδώ έχεις δίκιο. Όλα εξαρτώνται από τα συμφραζόμενα και το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης.
Όσο για τη μετάφραση, δε νομίζω ότι παίρνει και πολλές εκδοχές "tone is in the fingers"="η χροιά είναι στα δάχτυλα". Το μπέρδεμα ξεκινάει από το πώς ορίζει κάποιος το tone/χροιά.
Ναι, αλλά από εκεί μέχρι το...
"tone is in the fingers" ή ελληνηστί "χρειάζεσαι τα δάχτυλα του τάδε για να βγάλεις τον ήχο του"
υπάρχει μια κάποια νοηματική απόσταση. Το "tone is in the fingers" μπορεί κατ' επέκτασιν να σημαίνει ότι πρέπει να βελτιώσεις τα δικά σου δάχτυλα και όχι την κιθάρα ή τον ενισχυτή σου για να πετύχεις αυτό που θέλεις. Εννοώ ότι δεν χρειάζεσαι απαραίτητα τα
δάχτυλα του κιθαρίστα (ακόμα κι αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό), αλλά ίσως να μελετήσεις καλύτερα
τι κάνουν αυτά τα δάχτυλα, δηλαδή την τεχνική και το γενικότερο στυλ του παιξίματος.