Κοίτα, κάθε συγχορδία έχει διάφορες θέσεις, και καλό είναι να μάθεις όσο πιο πολλές μπορείς επειδή:
1) κάποιες θέσεις έχουν άλλη τονικότητα, π.χ άλλο η Em ανοιχτη (022000), και άλλο η Em στο 7ο τάστο (x79987) που είναι μια οκτάβα ψηλότερα
2) μερικές φορές λόγω ταχύτητας, δεν συμφέρει να αλλάξεις μεταξύ οποιονδήποτε θέσεων, αλλά πρέπει να βρεις κοντινές θέσεις. π.χ από Dm (x57765) μπορείς αλλάζοντας θέση μόνο ένα δάχτυλο να πάς σε F(x58565) ή μεταφέροντας όλα τα δάχτυλα πάνω να πας σε A (577655).
3) βολέυει όταν αλλάζει κλίμακα το τραγούδι. Αν δεις π.χ. τον "κουρσάρο" του Παπακωνσταντίνου, που μετά απο κάποια στροφή, το επόμενο κουπλέ είναι πάντα μισό τόνο ψηλότερα απο το προηγούμενο κουπλέ, λέει πολύ να μαθεις να παίζεις τις 3 συγχορδίες (Ε-shape, Am-shape, Dm-shape) με μπαρέ, και σε κάθε κουπλέ απλά μεταφέρεις το χέρι ένα τάστο πιο δεξιά. Αντίθετα, αν το έπαιζες με ανοιχτές, έπρεπε να μάθεις καμιά 15-αριά συγχοδίες, πολλές εκ των οποίων, πάλι θα είχαν μπαρέ.
4) μερικά αρπίσματα απαιτούν να πιάσεις την συγχορδία με συγκεκριμένη θέση, ώστε να έχεις την ελευθερία να μετακινείς κάποιο δάχτυλο, που σε κάποια άλλη θέση είναι δεσμευμένο
5) αν μάθεις όλες τις συγχορδίες με τα βασικά μπαρε μπορείς να πάξεις πολύ εύκολα με πέμπτες στην ηλεκτρική.
6) αν μάθεις όλες τις συγχορδίες με τα βασικά μπαρε, θα καταλάβεις καλύτερα την ταστιέρα, και θα σε βοηθήσει αργότερα που θα παίζεις σόλο και θα μελετάς κλίμακες.
Οι ανοιχτες συγχορδίες είναι πολύ εύκολες για τον αρχάριο, κυρίως επειδή είναι πιο "ξεκούραστες" και εύκολες. Οποιο και είναι το ρεπερτόριο σου όμως, θα ωφεληθείς να μάθεις και άλλες θέσεις.
Δεν άργησες να πιάσεις τον πρώτο σου μπαρέ, σχεδόν όλοι δυσκολεύονται να το πετύχουν. καλή συνέχεια