για Πυξ Λαξ: Fa Sol La
Τωρα γενικοτερα, το να βγαλεις τις συγχορδιες ενος τραγουδιου θελει υπομονη, επιμονη και να εχει εξασκηθει λιγο κ το αφτι σου.
Εγω να ξερεις θα σου πω μπακαλιστικα τι κανω σε οσα τραγουδια εχω βγαλει με το αφτι σολα-συγχορδιες και τι υποπτευμαι οτι μπορεις να κανεις αν εισαι καλυτερα καταρτισμενος απο αποψη θεωριας.
Καταρχην ακους πολλες φορες το κομματι προσεκτικα, και βρισκεις το ρυθμο.
Κατοπιν προσπαθεις να παιξεις παραλληλα με το τραγουδι που ακους, "πετυχαινοντας" ακορντα. Οταν εχεις αποκτησει μια ιδεα για το τι συμβαινει και εχεις ψαρεψει μερικες συγχορδιες προσπαθεις να το αναπαραγεις μονος σου σιγα σιγα, κ οποτε νομιζεις οτι χρειαζεται, ξαναβαζεις το τραγουδι να παιξει, και βλεπεις αν ταιριαζει.
Τωρα αν το τραγουδι εχει μεσα σολο το οποιο μπορεις να βγαλεις με το αφτι (οχι Steve Vai... για πυξ λαξ μιλησαμε), προσπαθησε να το πιασεις στην ταστιερα, βρισκοντας κ απο ποιο τονο το πιανει. Προσωπικα πιο ευκολα με το αφτι βρισκω τα ευκολα σολακια απο τις συγχορδιες. Αν καταφερεις και το βγαλεις σωστα τοτε εχεις ενα μεγαλο αβανταζ νομιζω, καθως γνωριζοντας τη μελωδια μπορεις να βρεις σε τι κλιμακα ειναι γραμμενο το τραγουδι, οποτε να περιορισεις αμεσως τις επιλογες σου αναφορικα με το ποιες συγχορδιες παιζουν. Επειδη εγω δεν ειμαι πολυ καλα καταρτισμενος στο συγκεκριμενο τομεα, το πηγαινω ψαχνοντας. Αφου βγαλω τη μελωδια, βαζω διπλα ενα βιβλιο με κλιμακες ή ψαχνω στο νετ, κι προσπαθω να βρω ποιες κλιμακες κολλανε.
Αυτα για τα βασικα, μετα αμα αποκτησεις ενα μπουσουλα για το κομματι, στην πορεια θα βρεις και τις ιδιαιτεροτητες του.
Τωρα πρακτικα, δυστυχως ή ευτυχως, τη σημερον ημερα συνηθως δεν καθεσαι να βγαλεις ενα κομματι με το αφτι -παρα μονο αν δεν το βρεις κσπου στο νετ (kithara.to, acorda.info κλπ). Και παλι ομως, αυτη η διαδικασια ειναι χρησιμη για να καταλαβεις αν το τραγουδι ειναι σωστα γραμμενο στο νετ, κ αν χρειαζεται διορθωσεις, ποιες ειναι αυτες, ή για αν συμπληρωσεις εισαγωγη-γεμισματα κλπ.Σου προτεινω πριν ξεκινησεις να βγαλεις ενα τραγουδι ολοκληρο, πρωτα να συμπληρωσεις ηδη γνωστες ταμπλατουρες για εξασκηση.