Ωραίο άρθρο, το "διασκέδασα" πολύ διαβάζοντάς το, μου αρέσει ο προσωπικός τρόπος που γράφεις και η αγάπη σου για το αντικείμενο που βγαίνει από τα γραφόμενά σου.
Βέβαια, η περιγραφή σε ένα on-line άρθρο της πληροφορίας που βιβλία αφιερώνουν εκατοντάδες σελίδες είναι μάλλον αδύνατη αλλά σίγουρα αποτελεί ένα καλό "σημείο εκκίνησης" για να συνεχίσει κάποιος σε πιο συστηματική μελέτη.
Υπάρχουν αρκετά σημεία που έχω ενστάσεις, οι περισσότερες αφορούν στην οργάνωση και μεταδοτικότητα του κειμένου, όμως αυτό είναι θέμα προσωπικού στυλ αλλά και δυσκολίας του όλου εγχειρήματος. Υπάρχουν και κάποια σημεία/παροράματα που προκαλούν σύγχυση, π.χ., στα παραδείγματα του κεφαλαίου "προσθήκη της 7ης" εμφανίζονται συγχορδίες που δεν ανήκουν στο κλειδί, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν ο αρχάριος αναγνώστης θα τα αντιληφθεί.
Με αφορμή αυτό που αναφέρεις στο κεφάλαιο του "κύκλου των 5ων" (το οποίο κεφάλαιο, παρεπιπτόντως, νομίζω ότι θα μπορούσε να παραληφθεί από το άρθρο),
Φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν προτίμηση το ‘’προς τα δεξιά’’, από το ‘’προς τα αριστερά’’,
ίσως σε ενδιαφέρει μία ερμηνεία για αυτό το φαινόμενο που διάβασα πρόσφατα. Συγκεκριμένα, η μετατροπία προς τα δεξιά είναι πιο "εύκολη στο αυτί" από ότι στα αριστερά, γιατί στην πρώτη διατηρείται ο προσαγωγέας του αρχικού κλειδιού και, επομένως, υπάρχει μια "επαφή" και τάση επιστροφής σε αυτό, σε αντίθεση με την μετατροπία προς τα αριστερά όπου ο προσαγωγέας του αρχικού κλειδιού χάνεται και νιώθουμε (ελαφρώς) μεγαλύτερη απομάκρυνση από αυτό.