Σε ότι αφορά τον ρυθμικό χαρακτήρα της κιθάρας ελλείψει ντραμς ή άλλου οργάνου που να έχει παρόμοιο αυτόνομο ρόλο, η κιθάρα κυριαρχεί.
Στις τρείς πρίμες χορδές (G-B-E) κυρίως ολοκληρώνονται οι συγχορδίες. Στις τρείς μπάσες χορδές (Ε-Α-D )τονίζονται με έμφαση τα ισχυρά μέρη του μέτρου και με τις μπάσες φτιάχνουμε σύντομες φράσεις (όπως τα licks/ Riffs στα Blues) που αναλαμβάνουν την μελωδική σύνδεση με τα κυριότερα ακόρντα (τις φράσεις αυτές στα ελληνικά τις συναντάμε με το όνομα ‘’Μπασαδούρες’’). Δηλαδή ανάμεσα στα ακόρντα γίνονται γεμίσματα – οι μπασαδούρες- που είναι και η πλέον ουσιαστική συμβολή της κιθάρας στο λαϊκό συγκρότημα αν φυσικά δεν υπάρχει το έγχορδο όργανο μπάσο. Στα βαριά κομμάτια συνήθως παίζονται κοφτά και τα μπάσα και η υπόλοιπη συγχορδία (staccato).
Στο video πριν από λίγο βιντεοσκόπισα την κιθάρα μου παίζοντας ταυτόχρονα μια μελωδία με τη φυσαρμόνικα μου εναλλακτικά σε D & C ματζόρε και σας δείχνω την ίδια
ΜΠΑΣΑΔΟΥΡΑ με την οποία εγώ καταλήγω δεκάδες έντεχνα και κανταδόρικα τραγούδια
Μπασαδούρες σε C και DΣας ζητώ αν έχετε να μας παρουσιάσετε δικές σας μπασαδούρες σε video ή mp3 ή να μας προτείνετε LINKS με μπασαδούρες για ρεμπέτικα κλπ
Καλή Χρονιά