Απο που το βγαζεις οτι 12 ημιτονια = 72 μορια?
Και τι ειδους μορια ειναι αυτα (βυζαντινα, αραβικα, οθωμανικα, κινεζικα.. τι?), αφου στη δυτικη μουσικη δεν χρησιμοποιειται τετοιος διαχωρισμος μικροτερος του ημιτονιου.
Αν χρησιμοποιουταν θα υπηρχε σε "δυτικα" συγκερασμενα οργανα. Πχ στην κιθαρα, στο πιανο, στη φλογερα δεν μπορεις να πιασεις μια μαλακη υφεση, ή καποιο διαστημα ενδιαμεσως 2 ημιτονιων. Μονο σε αταστα οργανα οπως το βιολι και τα συγγενη αυτου θα μπορουσες να κανεις κατι τετοιο. Μονο που στη δυτικη μουσικη δεν χρησιμοποιειται και παλι αυτο, θεωρειται λαθος -θα εχεις ακουσει βιολονιστες να λενε οτι "διορθωνουν" γιατι το χερι δε θα πιασει με ακριβεια χιλιοστου τη χορδη, αλλα ο μουσικος με το που ακουσει τον ηχο να βγαινει καταλαβαινει αν πρεπει να κινησει το δακυλο λιγο μπρος ή πισω για να βγαλει ακριβως τη νοτα. Αν πχ δεις μια κλασικη παρτιτουρα δε θα βρεις πουθενα κατι τετοιο να συμβολιζεται (και λεω κλασικη γιατι οι Τουρκοι εχουν αναπτυξει ενα συστημα για να τα εμφανιζουν αυτα στο πενταγραμμο).
Το μοριο δεν εχει μια φιξ τιμη για να το ορισεις, εχει να κανει με τη χρηση που γινεται απο καθε μουσικη παραδοση το πως εχει χωρισει την οκταβα. Στην εσπερια εφοσον ειναι ντο ντο# ρε ρε# κλπ δεν οριζεται καν το μοριο, ειναι malfunction του οργανου να παιζει σε μορια, και αρα θελει επιδιορθωση. Κοινως, αυτο για το οποιο ρωτας και ξαναρωτας, το "δυτικο μοριο" δεν οριζεται. Η μικροτερη δυνατη μοναδα που μπορει καποιος να παιξει σε ενα κοινο δυτικο οργανο ειναι το ημιτονιο.