Χαχαχαχαχαχα!!!!! Η αλήθεια είναι πως φημίζομαι για το "ολιγόλογον" των απαντήσεών μου

Μάλλον βγαίνει το "δασκαλίστικο" απο μέσα μου

Γενικά πάντως σου είπα πως οι απόψεις διίστανται. Αν ρωτήσεις έναν Αμερικάνο (δηλαδή απο τη χώρα της εξειδίκευσης) θα σου πει: "Όχι μόνο φίλε μου! Αν το παιδί θέλει να παίξει Van Halen, θα παίξει ΜΟΝΟ Van Halen και θα φτιάξουμε και πανεπιστημιακή έδρα Van Halenολογίας!!!

Υπερβάλλω προφανώς αλλά φαντάζομαι καταλαβαίνεις τι εννοώ! Εκεί είναι άλλη η προσέγγιση των πραγμάτων.. Απο εκεί και πέρα..
1) Για να το καταλάβεις αυτό θα πρέπει να έχεις ασχοληθεί σοβαρά με την κλασική κιθάρα και μάλιστα με ΣΟΒΑΡΟ δάσκαλο που να έχει σχέση ΚΑΙ με την ηλεκτρική κιθάρα (και ας μη σου τη διδάξει ποτέ). Εγώ ευτυχώς είχα τέτοιον δάσκαλο και κατανόησα απο νωρίς αυτά που σου λέω. Αν είχα κανέναν που απλά να μου γράφει τραγουδάκια σε παρτιτούρα, χωρίς να ασχολείται σοβαρά με την τεχνική μου και κυρίως χωρίς να μου λέει τι απο αυτά που μαθαίνω μπορώ να τα περάσω ΚΑΙ στην ηλεκτρική κιθάρα ταυτόχρονα (εγώ ξεκίνησα τις σπουδές μου μεγάλος και ήδη έπαιζα απο μόνος μου και ηλεκτρική κιθάρα) τότε ίσως και εγώ να "σιχτίριζα" όπως αρκετοί το κάνουν και εν μέρει δικαιολογημένα. Τα πάντα είναι θέμα δασκάλου!

2) Το μάθημα προφανώς και θα γίνεται χωρίς τη χρήση εφέ. Αλλά... την κιθάρα ΔΕΝ την μαθαίνει κάποιος στο μάθημα.. τη μαθαίνει τις ενδιάμεσες ημέρες απο μάθημα σε μάθημα, στην προσωπική του μελέτη. Εκεί εμφανίζεται το πρόβλημα. Αν και... ακόμα και χωρίς εφέ, η ηλεκτρική κιθάρα λόγω κατασκευής (είναι μαλακή και εύκολη στο χειρισμό) πάλι μπορεί να σε "εξαπατήσει" μια χαρά.
3) Επαναλαμβάνω αυτό που έχω ξαναπεί. Αναφέρομαι ΠΑΝΤΑ σε παιδιά (Δημοτικό και (ίσως) Γυμνάσιο). Δηλαδή σε ηλικίες που στην ηλεκτρική κιθάρα πιο πολύ εντυπωσιάζονται απο δευτερεύοντες παράγοντας (σχήμα/χρώμα κιθάρας/κουμπάκια/φωτάκια/καλωδιάκια κλπ. ) και ΔΕΝ είναι συνειδητοποιημένα ως προς το ΤΙ θέλουν να παίξουν!! Ένα τέτοιο παιδί (η πλειοψηφία) θα είναι ευτυχισμένο ό'τι και να παίξει, αρκεί να το παίξει καλά και να νιώσει οτι κάτι ωραίο βγήκε απο τα χέρια του! Ακόμα και τη "Μπαλαλάικα" (ένα πολύ απλό κομμάτι του κλασικοκιθαριστικού ρεπερτορίου) να παίξει καλά, ευτυχισμένο θα είναι και ας μην έπαιξε π.χ. την εισαγωγή του Sunshine Of Your Love.. Ένα παιδί όμως που πήρε την ηλεκτρική του κιθάρα, κοιτάχτηκε με τις ώρες στον καθρέφτη, φαντασιώθηκε πως είναι Rock Star, 90% περιμένει μέσα σε λίγους μήνες να κάνει live και να γνωρίσει πιτσιρίκες! Και μόλις ξεκινά το μάθημα και διαπιστώνει πως ΔΕΝ είναι τόσο εύκολα τα πράγματα, τότε πέφτει απο το "συννεφάκι" του και τα παρατάει. Μου έχει συμβεί πολλές φορές! Ενώ με την κλασική ΔΕ θα συμβεί αυτό! Θα κατανοήσει πολύ καλύτερα πως πρώτα υπάρχει η σκληρή δουλειά ακόμα και αν είναι "στριφνή" και "βαρετή" και μετά έρχεται η "επιτυχία"! Κέρδος είναι αυτό και ας μη του φαίνεται εκείνη τη στιγμή. Χώρια που... όταν θα περάσει στην ηλεκτρική κιθάρα, θα έχει τόσο γρήγορη εξέλιξη που θα αναπληρώσει αμέσως τα "χαμένα χρόνια"!!
Και απο την άλλη, πάρχουν και παιδιά που α) Δεν ακούνε ηλεκτροκιθαριστική μουσική αλλά άκουγε ο μπαμπάς που θέλει να δει το παιδί του να παίζει π.χ. Deep Purple β) ακούνε μεν Rock/Metal αλλά όχι συνειδητά. Κυρίως για λόγους μόδας/παρέας/για να γίνουν "άντρες"... και το ξέρεις οτι είναι πολλά αυτά τα παιδιά! Αυτά σε λίγο καιρό θα σταματήσουν να ακούνε αυτή τη μουσική και προφανώς και την κιθάρα με την οποία ασχολούνταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Ενώ η κλασική κιθάρα που πάει πολύ πιο πέρα απο το Rock/Metal (δε μιλάω για jazz/blues/funk/fusion... αυτά έρχονται ούτως ή άλλως πολύ αργότερα) μπορεί και να τους κρατήσει το ενδιαφέρον για πολύ περισσότερο καιρό..
Πάντως συμφωνώ μαζί σου. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ μας. Εγώ θέλω να φτιάξω πρώτα έναν "κιθαρίστα" (δίνοντάς του όσα χρειάζεται) και μετά έναν ηλεκτρικό κιθαρίστα. Εσύ το βλέπεις διαφορετικά. Πάντα θα υπάρχει διαφωνία σε αυτό το θέμα και αυτό δε νομίζω πως είναι κακό...
Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως αν μου έρθει κάποιος και μου πει "ή μου κάνεις ηλεκτρική ή δεν έρχομαι", εγώ θα αρνηθώ να του κάνω μάθημα! Πρώτον γιατί δεν είναι καιρός για να χάνουμε μαθητές, δεύτερον γιατί εκεί ενδεχομένως να έχω απέναντί μου ένα "ταγμένο" παιδί το οποίο ενδεχομένως θα δουλέψει και σκληρά χωρίς να πατάει σε "συννεφάκια". Όπως και να έχει όμως θα του κάνω την εξήγησή μου! Ακόμα και να μη τη δεχθεί, τουλάχιστο θα έρθει σε εμένα αποφασισμένο να πειθαρχήσει σε αυτά που θα του πω και να δείξει τη σχετική υπομονή/επιμονή χωρίς να με "πρήζει" απο το 1ο μάθημα για το πότε θα του δείξω το "The Trooper"!!!
Και κλείνω λέγοντας πως για αυτή τη διαφωνία φταίνε συχνά οι ίδιοι οι δάσκαλοι. Αφ'ενός οι αμιγώς κλασικοί που στην πλειοψηφία τους θεωρούσαν (και θεωρούν) τη διδασκαλία κιθάρας στην Ελλάδα δικό τους μονοπώλιο και αρνούνταν να "ξεπέσουν" στην ηλεκτρική κιθάρα και αφ'ετέρου οι αμιγώς ηλεκτρικοί (σε μεγάλο ποσοστό... ειδικά οι αυτοδίδακτοι που απλώς επειδή παίζουν οι ίδιοι καλά, νομίζουν πως μπορούν να διδάξουν κιόλας) που απλά κοιτάζουν να "τσιμπήσουν" μαθητές χωρίς συχνά να έχουν την ικανότητα να διδάξουν σωστά αλλά κερδίζουν εμπιστοσύνη μόνο και μόνο επειδή θα βάλουν το παιδί να ξεκινήσει αμέσως απο αυτά που θέλει!
Γενικώς... στην Ελλάδα, οι δάσκαλοι έχουν μεγάλες ευθύνες για πολλά πράγματα και όχι μόνο στην κιθάρα!