Προσωπικά, είμαι κατά των ups σε συσκευές ήχου, ειδικά σε λαμπάτες.
Ας το πιάσουμε χοντρικά από την αρχή.
Υπάρχουν 3 ειδών ups
Online (ακριβότερα)
Line interactive
Standby (φθηνά).
Αρχίζοντας από το τέλος, τα standby τροφοδοτούν από το δίκτυο και όταν κοπεί το ρεύμα, τότε ένα ρελέ αλλάζει σε τροφοδοσία από μπαταρίες.
Τα line interactive είναι σαν τα standby με πιο της προκοπής μετασχηματιστές ώστε να εξομαλύνουν/σταθεροποιούν την έξοδο.
Τα standby, τροφοδοτούν την έξοδο από τις μπαταρίες συνέχεια.
Τα μεν πρώτα και δεύτερα, έχουν ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να γυρίσουν σε τροφοδοσία από μπαταρίες. Μηδαμικό σχεδόν, και με τους πυκνωτές που έχουν οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, δεν παρουσιάζεται διακοπή στη λειτουργία τους.
Τα τελευταία, είναι ότι πιο αξιόπιστο, καθώς ότι και να γίνει στο δίκτυο, αυτά τα δίνουν σταθεροποιημένη έξοδο πάντα, αφού παίζουν από μπαταρίες.
Για να μετατρέψουν το ρεύμα από την έξοδο της/των μπαταριών, τα ups χρησιμοποιούν μετασχηματιστές/ανορθωτές/μετατροπείς (ή καλύτερα εναλλάκτες) και το κάνουν από τα λίγα συνεχή volts, 220V εναλλασσόμενο.
Το κρίσιμο όμως εδώ είναι η κυμματομορφή που βγάζουν. Συνήθως είναι τετραγωνισμένη, όπως παρακάτω (η εικόνα τυχαία, η πρώτη που βρήκα):

Με μπλε το δίκτυο παροχής, με κόκκινο η έξοδος του UPS.
Τα καλύτερα ups το κάνουν αυτό πολλές φορές, φτιάχνοτας περισσότερα "σκαλοπάτια" όπως εδώ πχ:

Σε κάθε περίπτωση όμως η έξοδος δεν είναι πραγματικά εναλλασσόμενο ρεύμα.
Θα μου πείτε και τι έγινε;
Δεκτό, παρόλα αυτά ψάχνουμε τον υπέρτατο ήχο, γιατί να τον χαλάσουμε με μια συσκευή ανάμεσα;
Θεωρώ ότι σε κυκλώματα που έχουν να κάνουν με λυχνίες κλπ και που είναι στημένα για να παίζουν με εναλλασσόμενο ρεύμα, είναι λάθος να τα τροφοδοτούμε από UPS.
Είναι πολύ χρήσιμα τα ups για οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή παίζει με συνεχές (όπως πχ κάποιοι τρανζιστορικοι ενισχυτές) ή τα PCια μας κ.α.
Βέβαια, από την άλλη, ειδικά τα online, έχουν το πλεονέκτημα της σχεδόν πλήρους εξάλειψης ηλεκτρικού θορύβου που μπορεί να έχουμε στο δίκτυο. Επίσης έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο ότι δεν θα ψηθεί κάτι από υπέρταση.
Ε, παρόλα αυτά εγώ διαφωνώ
Βγήκε λίγο τεράστιο το post για να πω κι εγώ την γνώμη μου, αλλά νομίζω δε θα πάει χαμένο