επίσης εδώ είναι και το tab σχετικά με την ερώτηση που έκανα πιο πάνω,
πως θα παίξουμε;
Αυτό είναι ένα παράδειγμα καλλωπισμού (
ornament) ενός βασικού φθόγγου, όπου πριν αυτού προηγούνται άλλοι (καλλωπιστικοί) φθόγγοι που οδηγούν σε αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι αν και θα μπορούσε ο βασικός φθόγγος να παρουσιαστεί και να παιχτεί μόνος του, τοποθετούμε πριν από αυτόν έναν ή περισσότερους "μικρότερης σημασίας" φθόγγους. Το πως θα παιχτούν αυτοί οι φθόγγοι εξαρτάται από τον τύπο του καλλωπισμού (υπάρχουν διάφοροι), αλλά οι σχετικοί κανόνες δεν είναι καθόλου αυστηροί. Στην πράξη, ο εκτελεστής αποφασίζει με βάση το προσωπικό του γούστο σχετικά με την τοποθέτηση των καλλωπιστικών φθόγγων εντός του μέτρου (δηλ., την εκτέλεση τους πριν ή πάνω στο beat του βασικού φθόγγου), την διάρκεια των καλλωπιστικών φθόγγων (δηλ., αν θα είναι η ελάχιστη δυνατή ή θα "τρώει" σημαντικό μέρος από την διάρκεια του βασικού φθόγγου), κ.τ.λ.π.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η σημειογραφία του tab δείχνει ότι έχουμε περίπτωση "σύντομης επέρεισης" (acciacantura, σύμφωνα με το
wiki), δηλαδή, ο καλλωπιστικός φθόγγος (F#) ακούγεται ελάχιστα σε σχέση με το κύριο (microbend του F#).
Για να είμαι ειλικρινής, βρίσκω την σημειογραφία για την συγκεκριμένη περίπτωση (βασικός φθόγγος εκτελεσμένος ως bend) λίγο ανόητη, αφού πάντα όταν κάνεις bend προηγείται ο "unbend" φθόγγος δημιουργώντας το effect του καλλωπισμού έτσι και αλλιώς. Δεν υπάρχει λόγος να υποδείξεις τον "unbend" φθόγγο ως καλλωπιστικό. Είναι επόμενο, τέτοιοι συμβολισμοί να είναι σπάνιοι σε παρτιτούρες κιθάρας (εκτός κλασσικού ρεπερτορίου), μιας και το effect του καλλωπισμού φθόγγων "προωθείται" από το ίδιο το όργανο (και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα διαφοροποιητικά χαρακτηριστικά των εγχόρδων οργάνων σε σχέση με τα πλήκτρα). Ο (καλός) κιθαρίστας θα "καλλωπίσει" τους φθόγγους της παρτιτούρας αυθόρμητα με χρήση (micro-)bends, slides, pull off, vibrato, κ.τ.λ.π., ακόμα και αν δεν αναγράφονται ρητά.