Καλημέρα στην παρέα... Θα ήθελα τις απόψεις των εμπειρότερων με ένα πρόβλημα που εμφάνισε ξαφνικά ο φτωχός πλην τίμιος ενισχυτής μου... Πρόκειται για έναν τρανζιστοράτο
Peavey Rage 158 Transtube Series (15W/8'' ηχείο στα 4ohm) αγορασμένο πριν από ακριβώς 14 χρόνια...
Η (σπιτική) χρήση που του κάνω είναι πολύ απλή:
- χρησιμοποιώ μόνο το clean κανάλι,
- τα knobs του EQ δείχνουν μόνιμα 12 o'clock
- το lead κανάλι δεν το χρησιμοποιώ ποτέ διότι είναι χάλια (τα PRE & POST knobs
πάντα στο 0 γιατί επηρεάζουν το EQ στο καθαρό κανάλι )
- όλοι οι ήχοι / εφέ / tone shaping / EQ / OD-DIST βγαίνουν από τα πετάλια μου
(κυρίως DIY) σε σειρά με την κιθάρα στο input
- το μόνο knob που ρυθμίζω στον ενισχυτή είναι το Volume (κ αυτό μόνο όταν μου
βάζουν χέρι να το χαμηλώσω

), συνήθως το έχω στο 2 με 2,5.
Το πρόβλημα:
Προχθές (που μου έβαλαν χέρι

) χαμηλώνοντας ελαφρώς το Volume παρατήρησα τον χαρακτηριστικό scratchy/χράτσ-χρούτσ ήχο... δεν έδωσα πολύ σημασία διότι μου το είχε ξανακάνει και παλαιότερα... λέω ''θα τον ανοίξω αύριο και θα ρίξω λίγο σπρέι μέσα στην τρυπούλα του pot, το έχω ξανακάνει'' και σταμάτησα να παίζω.
Την επόμενη το πρωί, όπως και έγινε, τον άνοιξα και με πολύ προσοχή έριξα λίγο σπρέι μέσα σε όλα τα pots, κλασικά έκανα πολλές φορές πέρα δώθε τα knobs, σκούπισα με προσοχή την πλακέτα όπου είχε στάξει το υγρό και τον έκλεισα.
Το βράδυ που τον άνοιξα για να παίξω το πρόβλημα στο ποτενσιόμετρο όχι μόνο δεν είχε λυθεί, αλλά είχε οξυνθεί!
Τι εννοώ:
- από το 0 έως το 1,5 περίπου δεν υπάρχει καθόλου ήχος,
- από το 1,5 έως το 6-7 γίνεται ο κακός χαμός - υπάρχει hum - ο ήχος είναι χάλια και κάποιες φορές παραμορφώνεται με το κτύπημα της πένας - κάποιες συχνότητες (μπάσα/πρίμα) εξαφανίζονται σε κάποιες θέσεις - και με το άγγιγμα του knob (χωρίς να το γυρίσω δηλαδή), υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις στην ένταση, δηλ. μπορεί να δείχνει στο 2 και να ακούγεται σαν να ήταν στο 5.
Η ένταση που είχα στο 2 πλέον δεν υπάρχει...από την απόλυτη σιγή στο 1,5 πάω κατευθείαν σε ένταση που θα είχα στο 4-5.
- από το 7 και μετά φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά (προφανώς σε τέτοια ένταση δεν μπορώ όμως να παίξω)
Τα παραπάνω γίνονται στο καθαρό κανάλι πάντα...τα υπόλοιπα knobs (low/mid/high) λειτουργούν κανονικά όπως και το lead κανάλι (pre/post) επίσης...
Πώς το βλέπετε; Έχει χαλάσει το ποτενσιόμετρο του Volume ή είναι κάτι άλλο;
Μπορώ εγώ να δοκιμάσω κάποια άλλη λύση;
Το ποτενσιόμετρο είναι
αυτού του τύπου και φαντάζομαι είναι αδύνατο να βρω το ίδιο εάν χρειάζεται αντικατάσταση.
Να συμπληρώσω ότι οι γνώσεις μου σε κυκλώματα είναι περιορισμένες σε καμιά 20ριά πετάλια που έχω φτιάξει... δεν έχω ιδέα από ενισχυτές και τόσο μεγάλα ρεύματα.... ξέρω ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη κ όταν δεν είναι στην πρίζα από τους ήδη φορτισμένους πυκνωτές.
Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον διάβασε το σεντόνι που έγραψα...προσπάθησα να περιγράψω όσο πιο καλά μπορούσα την κατάσταση.