Πολυ αγχος για το τιποτα.
Πολλα σεναρια.
Μη επιστημονικα τεκμηριωμενες απαντησεις.
Για μενα εινα να μαθεις να παιζεις και να διαλεγεις συχνοτητες πρωτα σε καθε ενισχυτη και ασε και τους αλλους να κανουν τη δουλεια τους...
Παραδειγμα.
Κανουμε ενα live στο οποιο εσκασα μυτη (και λογω χωρου στο αυτοκινητου) με τον μικρουλη 112 combo peavey XXX που ειχα τοτε. Ο εταιρος κιθαριστας εφερε μονο πεταλιερα και ενισχυτες ειχε και εκει.
Χρονος πιεσμενος, χωρος οπως ειπαμε οχι για εξτρα εξοπλισμο.
Μας βοηθα ο ηχοληπτης ο οποιος στην αρχη λεω ωχ, κρινοντας λανθασμενα απο την ηρεμια του κατα καποιο τροπο.
Στηνουμε μαζι το xxx μου ανορθοδωξα (ειχα φερει και μια καμπινα 112 closed back με V30 brunetti να βαλω εκει mic οχι στο μεγαφωνο του XXX που ειναι open back και δεν απενεργοποιειται, ξεχναμε τα καλωδια στο σπιτι...). Μου το στηνει τοσο χαμηλα (πειραζα και μου λεει εδω αστο οπως ειναι) σε ενταση που του λεω...δεν θα ακουω. Μου λεει μην ανησυχεις.
Ο συνκιθαριστας παιζει απο ενα marshall στο return, 100ρη με 4x12. Toυ το βαζει τοσο δυνατα που...δεν μπορουσε σχεδον να καθισει μπροστα.
Απο μεσα μου σκιζω φωναζω και οριωμαι για την κοινωνικη-μουσικη και ηχητικη αδικια σε ενταση κτλ που θα υποφερω...
Κανουμε soundcheck αλλα και το live και αλλη φορα καλυτερα να μασαω παρα να μιλαω.
Ηχο ειχαμε και οι δυο, μια χαρα, ισορροπημενο μεταξυ μας, εξω βγηκε μια χαρα, ακουγαμε απο τα μονιτορς (τρια ο καθενας, ενα με την κιθαρα μας μεσα, ενα φωνη και ενα τα υπολοιπα) και ο ανθρωπος εκανε φανταστικη δουλεια.
Αυτο μου μεινε, κατα βαση ηθελε ενα καλο ηχο να δουλεψει και σιγουρα επεξεργαστηκε μετα αλλα το θεμα ειναι τι ακουγα και τι βγηκε εξω.
Εκανα παρομοια τεστακια στο reaper, πειραζα σηματα, .wav, plugins κτλ. Η αληθεια ειναι οτι πολυ απλα, μπορεις μετα να κανεις το καθε τι να "κοβει" και να ακουγεται παραπανω αν εχει μια νορμαλ πρωτη υλη σαν ηχο.
Αν τωρα επιμενεις στο metalzone ηχο με ολα τα μεσαια κομμενα ε οκ, μπορει εκει να μη λειτουργησει. Αμα εισαι 40+ και ακομη επιμενεις εκει μπορει να πεσεις σε προβλημα.
Ενα προβλημα προβλημα μονο επι της πρακτικης αποψης ειναι να θες να ακουγεσαι απο τον ενισχυτη σου πανω στη σκηνη. Αντι δηλαδη να πεις βαλτο σε μια γωνια να δινει σημα και παρατα το, να πρεπει να ακους να σε ακουνε, να βγαζει καλο ηχο για εξω και να μη καταστρεφεις και τον ηχο των υπολοιπων. Εκει ειδικα σε μπαρακια κτλ με ενισχυτες τυπου τσιτωσε με να παιξω καλα σα τους KLANEY *δεν μπορω να κρατηθω για το Κ μπροστα...! εκει οκ μπορει να εχεις προβλημα, ειναι συγκεκριμενες συνθηκες. Βαζεις κανα πεταλι στο καθαρο ισως η παιρνεις modeller και αυτοενισχυεσαι μετα?
Τωρα στανταρακια του τυπου V30, jj, marshall les paul κτλ τα ακουω βερεσε (σορρυ adrian!). Οπως λεει και ο phil x μπορει να ηχογραφησω η να παιξω με ενα "wall of marshalls" και το ρημαδι το 15 watt evil robot του (που βασιζεται στον tone master (ΟΧΙ FENDER) ενισχυτη ακορντεον η κατι τετοιο, βασικα σα μινι plexi με 6V6) να ακουγεται παντα μεσα στη μιξη (τους περισσοτερους τους εχει εξαφανισει και τους εχει στο υπογειο του ενας κιθαριστουλης με το ονομα van halen!). Και ποσες φορες και αν εχω δει κιθαριστα με les paul να χαντακωνεται in the mix live...ειδικα ρυθμικα. Δεν θα το ριξω στη les paul παντως...
Καποια πραγματα σιγουρα βοηθανε αλλα εξαρταται και πως θελεις να ακουγεσαι. Σε ενα μπασσατο mix μια boss gt μπορει να κοβει σα laser αλλα εμενα μου ερχεται να κοψω φλεβες απο τα τζι τζι ρι μι τζι ρι.
Aπο την αλλη το framus dragon που ειχα μπορουσε και να παιξει ο,τι πλακιτσα ηθελες σε ντραμερ η στο μπασσιστα, πιο επιβλητικο ενισχυτη δεν εχω ξαναδοκιμασει ειδικα στα μπασσα, ο μονος ενισχυτης ο οποιος ψιλοχαιδευεις την κιθαρα και λες στον ντραμερ, ρε συ παιξε λιγο πιο δυνατα δεν σε ακουω. Καλα ο μπασσιστας εχει αρχισει να μαζευει κιολα...ουτε και αυτο το λες σωστο.
Ο framus λοιπον μπορουσε να γκρεμισει καθε mix. Ο brunetti μου και ο soldano που εχω τωρα "δυσκολευονται" να ακουστουν συγκριτικα αλλα, οταν λεμε ΑΥΤΟΝ τον ηχο θελω τωρα, ο brunetti π.χ. τον εχει. Απο εκει και περα ολα βγαζουν live για πλακα.
Οποτε, για μενα τουλαχιστο, πρεπει να θελεις να δουλεψεις με τα μηχανηματα που σου δινουν αυτο που πραγματικα ζητας και απο εκει και επειτα αναλογα τις συνθηκες να επιτρεψεις και στους αλλους να κανουν αυτο που πρεπει...Αν εκανε το mix κιθαριστας (οπως οταν κανω εγω χε χε) ακους μπροστα τις κιθαρες, λεει, καλα ειναι!!!
Αν το κανει ντραμερ ακους τυμπανα ενω αν το κανει τραγουδιστης ακους σαν καραοκε. Ο μπασσιστας βλεπει champions league συνηθως.