Λοιπον.
Ενα ενα μετην σειρα.
Διαλεξα αυτα τα ξυλα γιατι,
Ειχα το maple απο αλλο project
http://forum.kithara.gr/index.php?topic=89664.0 και εκει εβαλα maple και ash γιατι αντεγραφα καποια στοιχια απο αλλο μπασο.Οποτε αφου τωρα εχω σχεδον ενα μαδερι ολοκλιρο,ειναι κριμα να το αφισω ετσι.
Wenge εβαλα γιατι μου αρεσει σαν ξυλο.Ειναι παρα πολυ ιδιοτροπο και δυσκολο στην δουλεια(ειναι καταξερο και σχιζει,φαντασου να τραβας κλοστη απο μπλουζα και να κοβετε ολο το μανικι μονοκοματο πχ) ,και γιαυτο ενω πηρα κομματι να βγαλω μονοκοματο μπρατσο wenge,τελικα θα βαλω και το maple μεσα.Καλυτερα γιατι θα γλυτωσω χρονο-κοπο-εργαλεια και τα δαχτυλα μου θα γλυτωσουουν κοψηματα,αλλα και θα γινει πιο ελαφρυ και πιο σφικτο γιατι θα ειναι κομματια κολημενα.Αυτο σημβαινει γιατι το ενα κοντραρει τις δυναμεις του αλλου και ετσι ενισχυετε.Χωρια που εκει που παει κολα στο ξυλο,γινετε πιο σκληρο απο εκει που δεν εχει κολα.
Το πευκο γιατι εχει ωραια νερα και γιατι αυτο βρηκα.Ενας θειος μου ειναι εμπορος οικοδομικης ξυλιας και πηγα και το πηρα αυτο.Ηθελα λευκαδι γιατι ειναι πιο ελαφρυ αλλα το ξεχασα.
Τωρα ας πουμε τι ζηταμε απο ενα ξυλο για οργανοποιια
Να ειναι ελαφρυ,για ευνοητους λογους.
Να ειναι ομορφο.
Να δουλευετε ευκολα.
Να ειναι σφικτο και οχι σκληρο.Δηλαδη να εχει ελαστικη παραμορφοση και οχι πλαστικη.Πχ ενα σιδερο κονταρι λιγιζει και επανερχετε,ενω αν ειναι απο τσιμεντο,θα σπασει.Ετσι θα εχουμε ενα μπρατσο που θα κραταει κοντρα καλα στις χορδες και θα διατιρει ολα τα στοιχια του,αλλα θα ειναι ευκολο να το ρυθμισουμε με το truss rod.
Τα ξυλα παιζουν πολυ μεγαλο ρολο στα ακουστικα οργανα,αλλα στα ηλεκτρικα σχεδον (κα εμε) καθολου.
Ειχα διαβασει ενα αρθρο της fondera (κατι μπασα που κοστιζουν οσο ενα αυτοκινητο καινουριο),οπου καναν ενα πειραμα.
Φτιαξαν 3 μπασα ιδια,απο το ιδιο μαδερι,τις ιδιες μερες.Το ενα ηταν neckthrough,το αλλο bolt-on και το αλλο set neck.
Ολα ιδια.Ηλεκτικα,κλειδια,γεφυρες,μπογιες κτλ και οταν τα σιγκριναν,δεν ειχαν καμια διαφορα.Εδω ερχετε το marketing και το τι νομιζουμε/προτιμαμε εμεις οι καταναλωτες,και παει αλλου μετα το θεμα.
Ο τυπος του σωματος επιρεαζει αν ειναι κουφιο και εχει λεπτο καπακι,γιατι εχω διαβασει για οργανα κουφια με χοντρο καπακι που ηταν σαν να μην ηταν κουφια.Ισως το σχημα επιρεαζει με το πως δονιτε,αλλα ο ηχος βγαινει απο την κινηση των χορδων προς τους μαγνητες,αρα αν βιδοσουμε nut,γεφυρα,μαγνητες σε ενα ντουβαρι σταθερα τοτε θα εχουμε το καλυτερο αποτελεσμα γιατι θα υπαρχει μικροτερη ως καθολου μεταφορα δυναμης απο τις χορδες στους μαγνητες.
Βεβαια το ιδος των μαγνητων,η θεση τους και το scale παιζουν πολυ μεγαλο ρολο,οποτε κοιταμε αυτα και τα ξυλα τα αφηνουμε ησυχα
Ενα απο τα καλυτερα μπασα που εχουν φτιαχτει ποτε ειναι αυτο

Το carl thompson rainbow bass,οπου ο καρλ λεει πως εχει περισοτερη κολα παρα ξυλο αυτο το μπασο.
Αυτα τα λιγα

ελπιζω να μην ξεχασα τιποτα