Μιας και δεν με πιάνει ύπνος, είπα να γράψω δυο λόγια για το καινούργιο μέλος της οικογένειας.
Μια Hofner Verythin Deluxe (Transparent Black / HCT-VTH-D-TBK).
Έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα κατασκευής μίας Hofner Shorty, οπότε πήγα στην Verythin περιμένοντας τουλάχιστον ίδια ή καλύτερη ποιότητα (η Shorty αγοράστηκε κάτι περισσότερο από το 1/3 των χρημάτων της Verythin).
Η Verythin της σειράς Deluxe κατασκευάζονται στην Κίνα, με τις προδιαγραφές/σχεδιασμό της Hofner Γερμανίας.
Η κιθάρα ήρθε με 10ρες χορδές, και αρκετά καλοστημένη, όμως καμία σχέση με τις προδιαγραφές που δίνει στο site της, όσον αφορά το setup.
Δεν είχα καμία εμπειρία με hollow/semi hollow κιθάρες, οπότε ουσιαστικά δεν ήξερα τι να περιμένω από ήχο.
Η κιθάρα ακούγεται πολύ καλά unplugged, χωρίς να είναι στα επίπεδα μιας ακουστικής. Λογικό, και λόγω μεγέθους σώματος.
Η κιθάρα είναι ΛΕΠΤΗ. ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΗ. ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ. ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΙΑ! (~2.5 κιλά).
Δεν είναι neck heavy, γενικά έχει καλό ζύγισμα.
Επίσης το σώμα της είναι μικρότερο, περίπου 2-3 cm πιο μεγάλο από μία tele.
Γενικά, είναι κιθάρα που νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε -ηλεκτρικός- κιθαρίστας, θα προσαρμοστεί στη στιγμή.
Τι μου άρεσε:
Πολύ καλό το φινίρισμα.
Λεπτό μπράτσο, το nut είναι στα 44mm.
Άριστη η δουλειά στα τάστα. Δεν εξέχει τίποτα.
Οι τρύπες των μαγνητών είναι βαμένοι με αγώγιμη μπογιά και γειωμένοι.
Τι δε μου άρεσε:
Εμφανισιακά, τα κουμπιά vol/tone. Σα να πήραν κουμπιά βακελίτη από κουζίνα Ιζόλα των 70s.
Στα κουμπιά επίσης είχαν βάλει χαρτοταινία στον άξονα των ποτενσιόμετρων. Μου βγήκε η ψυχή να τα αφαιρέσω, φοβούμενος ότι θα μου μείνει και το καπάκι της στο χέρι.
Τα ποτενσιόμετρα έχουν καλή αίσθηση μεν, κακοβαλμένα δε. Μάλιστα, επειδή θα εξείχαν αρκετά, έβαλαν από πίσω παξιμάδι και ροδέλα και γκρόβερ. Μόνο που το παξιμάδι είναι από ότι-να-ναι. Απαράδεκτο. Απλά το χρησιμοποίησαν σαν spacer.
Ο επιλογέας (3θέσιος) έχει χάλια αίσθηση. Δεν ακούγεται στις αλλαγές, αλλά φοβάσαι ότι θα ξεκουμπώσει. Δεν το κάνει, αλλά είπαμε, η αίσθηση είναι χάλια.
Το κόψιμο κάτω δεν είναι αρκετό για να φτάσεις άνετα στα τελευταία τάστα.
Τα διπλά volume/tone. Δεν βρίσκω λόγο ύπαρξης για το δικό μου στυλ. Θα προτιμούσα ένα volume κι ένα tone.
Βάση των specs η Hofner δίνει το action στο 12ο τάστο (χωρίς capo) 2mm στη μπάσα μι και 1.3mm στην μι καντίνι.
Ήρθε στημένη με 2.15 και 1.50mm αντίστοιχα.
Στο τελευταίο τάστο (χωρίς capo) ήταν 2.50 & 1.40.
Το action περίπου στα 0.10mm (στο 9ο τάσο, με capo στο πρώτο και στο σημείο που ενώνει μπράτσο).
Κατέβασα άνετα το action στα specs (2.0/1.3) και κατεβαίνει κι άλλο άνετα χωρίς τριξίματα.
Από intonation κλπ μια χαρά ήταν, μικρορυθμίσεις των 2-3 cents χρειάστηκαν εκτός της Σολ.
Εκεί χρειάστηκε να γυρίσω το βαγονάκι ανάποδα ώστε να πάρω αυτό το χιλιοστό.
Ήρθε όμως άριστα. Νομίζω ότι έχει το καλύτερο intonation που έχω δει so far.
Οι μαγνήτες της, και γενικά ο ήχος της είναι πολύ μελωδικός. Λίγο μουντός, γενικά τζαζοφέρνει εύκολα.
Οι μαγνήτες γράφουν επάνω "BHC". Από μια γρήγορη ματιά που έριξα, μάλλον είναι κάποιος φασονατζής κινέζος που δίνει και στην Epiphone. Δεν το έψαξα παραπέρα, ήδη έχει μπει στο πρόγραμμα να αλλαχθούν.
Η κιθάρα, ως τρύπια, αφήνει μια αίσθηση που θα την παρομοίαζα με κινέζικο βάζο του 10ου αιώνα. Νιώθεις ότι είναι κάτι εύθραυστο.
Την έχω περίπου 1 μήνα, παίζω αποκλειστικά με αυτήν (λογικό

) και την έχω ευχαριστηθεί πολύ.
Όμως η Shorty των 125€ είχε καλύτερη ποιότητα κατασκευής/συναρμολόγησης. Ειδικά στα ηλεκτρικά της.
Μικρό το κακό, καθώς όλα αυτά αλλάζουν εύκολα.
Α, και μιας και είπα εύκολα. Αυτό ήταν σχήμα λόγου.
Με το καλημέρα ξεκίνησα να αλλάξω τον διακόπτη/επιλογέα/3way switch. Ο διακόπτης βγήκε, αλλά ο νεός (ο κλασσικός LP) δεν χωράει στο ύψος για λίγα mm. Χρειάζετια γωνιακός (που δεν έχω στο στοκ).
Για να βγει, είναι εύκολο. Να ξαναμπει όμως... Πολύ ταλαιπωρία. Χρειάστηκε να επιστρατεύσω σωληνάκι σιλικόνης τροφοδοσίας βενζίνας, να το περάσω από την τρύπα, να το φτάσω στο f-hole, εκεί να το βιδώσω στη θέση του κουμπιού του διακόπτη και να τον τραβήξω πίσω. Και καλά αυτό. Άντε τώρα να τον σφίξεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει εκεί πίσω τίποτα (1 παλάμη απόσταση από το πολύ μικρό f-hole). Ευτυχώς, είχε ένα grover επάνω και δεν χρειάστηκε αρκετό σφίξιμο.
Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τα ποτενσιόμετρα. Μάλιστα σήμερα επειδή ήθελα να δοκιμάσω έναν Air Norton πως ακούγεται στην bridge θέση, μου έβγαλε την ψυχή μέχρι να περάσω τα καλώδια κλπ.
Για την ιστορία, ο Air Norton δε μου άρεσε καθόλου πάνω σε αυτή την κιθάρα.
Δεν μου φάνηκε ότι έδωσε κάτι σε σχέση με τον υπάρχοντα. Τουλάχιστον όσον αφορά τα καθαρά.
Έχω την αίσθηση ότι ο SD Jazz θα κούμπωνε άριστα σε αυτήν, αλλά δεν έχω το κουράγια να τον βγάλω από άλλη, να τον δοκιμάσω και να τον επιστρέψω μετά. Ίσως κι ο SD 59 Neck να κούμπωνε επίσης ωραία.
Γενικά πάντως, η κιθάρα είναι ευκολόπαιχτη, έχει μια αίσθηση "μαλακή", αν μπορώ να το περιγράψω έτσι.
Παρόλα αυτά, ήδη προγραμματίστηκαν οι εξής αλλαγές:
Μαγνήτες. Κάτι δεν μου αρέσει στους υπάρχοντες.
Διακόπτης. Τρισάθλιος.
Κουμπιά. Αλλάχθηκαν με το καλημέρα.
Ένα ηχητικό υπάρχει
εδώ αλλά δεν λέει και πολλά, καθώς μου το έκοβε ο soundcloudης για πνευματικά δικαιώματα και άλλαξα το backing track μετά, με αποτέλεσμα να είναι αλλού η κιθάρα, αλλού το backing track παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες
(Digitech GSP1101 με emulation AC30/4x12, EQ & Reverb)
Πάντως, είναι κιθάρα που θα παραμείνει στη συλλογή!