[..]
από τα λίγα που ξέρω , αν δεν είναι σε καλή κατάσταση και θες να αλλάξεις χρώμα τότε είτε το αφαιρείς όλο μέχρι να φτάσεις σε καθαρό ξύλο (όπως είπε ο Uriah) είτε τρίβεις με γυαλόχαρτο το sunburst λίγο τόσο ώστε να του σπάσεις τη γυαλάδα και μετά αστάρι , χρώμα , βερνίκι[...]
Εδω διαφωνω. Δεν υπαρχει καλυτερο υποστρωμα απο το εργοστασιακο χρωμα και κατα κανονα γενικοτερα το βερνικι ειναι ο,τι καλυτερο μπορεις να εχεις σαν βαση για να βαψεις για πολλους λογους. Η εργοστασιακη βαφη ειτε νιτρου ειτε πολυουρεθανης εχει ακολουθησει προδιαγραφες και δυσκολα να κανει αποκολησεις που πιθανον να προκαλεσουν φθηνα η\και ασυμβατα μεταξυ τους υλικα οσο καλη προεργασια και αν γινει. Γενικα σε επαναβαφη σε σωμα εγχορδου θα προτεινα πολυ καλο τριψιμο ειτε με
α) εκκεντρο τριβειο και 500ρι γυαλοχαρτο ξηρας,
ή β) με σπογγοπετσετακι 3M super fine,
ή γ) 800 νερου και μαλακο λαστιχενιο τακακι για τις επιπεδες επιφανειες.
Ακολουθως αριστο καθαρισμα με νωπο wettex τουλαχιστον 5 φορες. Στεγνωμα 20 λεπτα, και υστερα περασμα με ενα ηπιο αφαιρετικο σιλικονης. Αμεσως πριν τη βαφη ξανα antisil με χαρτι κουζινας και μολις στεγνωσει (~2` αναλογως την ποσοτητα) περασμα με ελαφρως νωπο wettex για την αφαιρεση χνουδιου και την εξαλειψη στατικου ηλεκτρισμου. Απο εκει και περα αναλογως την τεχνη του καθενος και τα υλικα που επελεξε. Γνωμη μου παντως θα ηταν να πατε σε ενα βαφειο εμπιστοσυνης, να πειτε ακριβως τι θελετε και πως να γινει (πχ αφαιρεση χρωματος ως το ξυλο) και να αφησετε εναν επαγγελματια να σας αφησει αφωνους με το αποτελεσμα. Το ξερω πως λιγο το μερακι και λιγο η σκεψη του που θα ριξει ο καθενας τα λεφτα του ειναι αποφασιστικοι παραγοντες, ομως πραγματικα πιστεψτε με μια κιθαρα βαμμενη σωστα θα αποζημιωσει.
Θα πλατιασω τωρα, εχω κανει ομως λογιων παραξενες βαφες και σε λογιων ασυνηθιστες επιφανειες, απο καρεκλες και σωματα καλοριφερ μεχρι φερινγκ και κρανη, και ποτε δεν ειχα πελατη να μου πει πως η δουλεια στο σπιτι με λαδομπογια ή σπρευ ηταν τουλαχιστον μετρια σε σχεση με αυτο που παρεδιδα.