dreadnaught :
Χρόνος από 0:56 του ανωτέρω Video.
Το πιο δημοφιλές στυλ είναι η dreadnaught κιθάρα (Όνομα από κάποιο θωρηκτό - έχει πολύ καλή απόκριση μπάσων ) και είναι ένα από τα αγαπημένα όργανα κιθαριστών που παίζουν με πένα (flat - pickers). Έχει λαιμό (ταστιέρα μέχρι το καπάκι) με 14 τάστα και θεωρείται το καλύτερο στυλ κιθάρας για να συνοδεύει τη φωνή .Όμως ακόμη και αυτό το στυλ έχει πολλές παραλλαγές. (Το standard λέγεται triple O – 000 . Το Orchestra Model λέγεται ΟΜ….).
Parlor GuitarsΕίναι οι μικρότερου μεγέθους ακουστικές κιθάρες. Θεωρούνται γενικά καλές για παίξιμο με τα δάκτυλα (fingerpicking).
Cutaway Guitars :
Μερικές ακουστικές κιθάρες , ανεξάρτητα από το στυλ του σώματος , έχουν ένα κόψιμο( Cutaway ) για να επιτρέπει στους παίκτες να φτάνουν πιο εύκολα τα υψηλότερα τάστα στην ταστιέρα) . Αν σκοπεύετε να παίξετε στο μέλλον ηλεκτρική κιθάρα, καλόν είναι, για να συνηθίσετε, να προτιμήσετε ένα σώμα κιθάρας Cutaway.
Jumbo………κ.ά .
C. Nylon vs συρμάτινων χορδών : Οι ακουστικές κιθάρες με νάιλον χορδές έχει επικρατήσει να λέγονται κλασσικές και παράγουν ένα πιο μαλακό , γλυκό ήχο . Χρησιμοποιούνται συχνά σε κλασικό και φλαμένκο – style παίξιμο. Οι Κλασικές κιθάρες έχουν φαρδύτερο μπράτσο για να παρέχουν περισσότερο χώρο ανάμεσα στις χορδές και κοντύτερη ταστιέρα από ό, τι οι ακουστικές κιθάρες που χρησιμοποιούν ατσάλινες χορδές. Το φαρδύτερο μπράτσο είναι μεγάλη ευκολία γι αυτούς που έχουν μεγάλα (χοντρά) δάκτυλα. Οι ακουστικές κιθάρες με ατσάλινες χορδές έχει επικρατήσει να λέγονται σκέτο ‘’ακουστικές’’ και χρησιμοποιούνται συνήθως από μουσικούς rock, country και pop και παράγουν πιο δυνατό και λαμπερό (γεμάτο στακάτο) ήχο.Οι ακουστικές κιθάρες με ατσάλινες χορδές στις οποίες όμως τα καπάκια (πιο συχνά όμως μόνο το πίσω καπάκι) είναι καμπυλωτά αντί επίπεδα – όπως τα βιολιά - λέγονται archtop guitars. Οι νάιλον και ατσάλινες χορδές δεν είναι εναλλάξιμες στην ίδια κιθάρα (Μη προσπαθήσετε ποτέ να αντικαταστήσετε τις νάιλον χορδές της κλασσικής με συρμάτινες χορδές ακουστικής – θα στραβώσετε το μπράτσο της) . Το τι θα πρέπει να οδηγήσει την απόφασή σας για κλασσική ή ακουστική, είναι το είδος μουσικής που θέλετε να παίζετε.
D. Το άνω καπάκι της ακουστικής
Η ακουστική κιθάρα δημιουργεί μουσικό ήχο με μια σειρά μεταφερομένων δονήσεων που ξεκινούν από τις χορδές .
Δηλαδή , οι δονούμενες χορδές θέτουν σε κίνηση τη γέφυρα της κιθάρας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί το καπάκι να δονείται (μόνες τους οι χορδές χωρίς το καπάκι και το ηχείο δεν μπορούν να κινήσουν αποτελεσματικά τον αέρα για να παραχθεί ήχος).
Η πηγή του ήχου στην ακουστική κιθάρα είναι η χορδή , η οποία χτυπιέται με τα δάχτυλα ή με πένα και δονείται σε μια θεμελιώδη συχνότητα , δημιουργώντας όμως και πολλές αρμονικές (διαφορετικές συχνότητες πολλαπλάσια της θεμελιώδους συχνότητας) .

Το ηχείο της κιθάρας λειτουργεί παρόμοια με ένα ηχείο στερεοφωνικού, με το καπάκι να ‘’αντιστοιχεί’’ με τον κώνο του μεγαφώνου . Για καλύτερο ήχο , ο κώνος του μεγαφώνου πρέπει να είναι και ελαφρύς και λεπτός και άκαμπτος .
Οι συχνότητες ,που παράγονται με το χτύπημα των χορδών, εξαρτώνται από:
• το μήκος
• τη μάζα
• και το τέντωμα τους.
Το ηχείο καθώς έχει το δικό του συντονισμό σε ορισμένες συχνότητες, ενισχύει κάποιες αρμονικές των χορδών πιο έντονα από ό, τι άλλες και άρα επηρεάζει το ηχόχρωμα που παράγεται από το όργανο. Στην πραγματικότητα σε αυτή τη διαδικασία , δεν συμβαίνει κάποια ενίσχυση , με την έννοια ότι δεν προστίθεται εξωτερικά κάποια ενέργεια για να αυξηθεί η ένταση του ήχου (όπως δηλαδή θα ήταν η περίπτωση χρήσης ενισχυτή). Στην ακουστική κιθάρα η όλη ενέργεια παρέχεται από το κτύπημα της χορδής .
Αλλά η ακουστική κιθάρα αν δεν είχε το ηχείο (όπως πχ η ηλεκτρική κιθάρα) η χορδή απλά θα ‘έκοβε’ τον αέρα χωρίς στην πραγματικότητα να τον κινεί αρκετά και άρα θα παρήγαγε πολύ μικρής έντασης ήχο.
Δείτε! No longer available: ένα μικρής διάρκειας κατατοπιστικό Video , για το πώς φτιάχνεται μια ακουστική κιθάρα ,το οποίο θα βοηθήσει να γίνει κατανοητή η περιγραφή που ακολουθεί. Το καπάκι (
όσο μεγαλύτερο τόσο δυνατότερος ο ήχος), δονεί τον αέρα εντός του σώματος της κιθάρας (ηχείο) , και αυτές οι δονήσεις οδεύουν στο αυτί μας ως ήχος.
Η
ιδανική περίπτωση θα ήταν , το καπάκι της κιθάρας να ήταν άκαμπτο σε όλη την επιφάνεια , αρκετά ισχυρό για να μπορεί να χειριστεί την ένταση (
τέντωμα) των χορδών , αρκετά ελαφρύ για να οδηγεί σε ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται ηχητικά και από ξύλο ποιότητας για να δίνει το καλύτερο ηχόχρωμα .
Έτσι οι δύο βασικές λειτουργίες της κιθάρας και
γενικά των έγχορδων οργάνων, σε γενικές γραμμές , είναι:
να δημιουργούν δονήσεις καινα τις μετατρέπουν σε ακουστικό ήχο.Όλοι οι κατασκευαστές κιθάρας και οι κιθαρίστες συμφωνούν ότι το πάνω καπάκι : - είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ακουστικής κιθάρας, όσον αφορά την παραγωγή τόνων με καλό ηχόχρωμα. Μάλιστα (σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δίνουν τα εγχειρίδια τους) το καπάκι βάφεται με τέτοιο βερνίκι που να το επιτρέπει να αναπνέει και να δονείται ελεύθερα επιτρέποντας να επιδράσει η λεγόμενη διαδικασία ‘’ γήρανσης’’. Διαδικασία ‘’ γήρανσης’’ σημαίνει ότι κάθε τέτοια κιθάρα με ‘’μασίφ’’ καπάκι και σωστό βερνίκι, με την πάροδο του χρόνου , όσο περισσότερο παίζεται , τόσο καλύτερα θα ακούγεται.
- δεδομένου ότι το καπάκι υποστηρίζει το τέντωμα των χορδών, πρέπει να είναι από καλό υλικό ή δυνατόν από ξύλο ‘’μασίφ’’ . Πχ η Godin (μητρική εταιρεία της Seagull ) χρησιμοποιεί ‘’μασίφ’’ κέδρου ή ελάτης που δοκιμάζεται υπό πίεση (ίσως ‘’το υπό πίεση’’ να πρόκειται μόνο για διαφήμιση και να μην έχει να κάνει με την πραγματικότητα) για να καθοριστεί η συνολική δύναμη του, πριν κατασκευάσει μ’ αυτό το καπάκι .
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....