έχε υπόψιν πάντως ότι το μεγάφωνο του ενισχυτή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον τελικό ήχο .
στους περισσότερους ενισχυτές τα μεγάφωνα είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος απ'ότι οι ενισχυτές με αποτέλεσμα να μην καταφέρνεις να "κουνηθούν" ώστε να αποδώσουν .
κομμάτι του ήχου και της παραμόρφωσης ιδίως στη ροκ ήταν το ζόρισμα των μεγαφώνων. εκτός από έναν ενισχυτή που τον άκουγες να παίζει στα όριά του ήταν και το μεγάφωνο που ήταν επίσης στα όριά του.όλα συνέβαλαν στον ήχο που ξέρουμε και αρκετοί προσπαθούμε να αναβιώσουμε.
Ας πω κι εγώ τα δικά μου 2 cents
Είμαι ο κλασσικός bedroom player. Ή πιο συγκεκριμένα, office player (γιατί άμα πάω κιθάρα και ενισχυτή στο bedroom, θα μετακομίσω στο μπάνιο μάλλον. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο).
90% παίζω με ακουστικά, καρφί σε ένα πολυ-εφέ, και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Το 10%, παίζω με έναν
Fender Greta.
Ο ενισχυτής είναι 2 ολόκληρα βατ, έχει ένα μεγάφωνο 4" (10cm).Μία 12AX7 στην προενίσχυση και μία 12ΑΤ7 στην έξοδο.
ΔΕΝ μπορώ να παίξω με τέρμα την ένταση στο σαλόνι. Μην πω ούτε στο 50%.
Ο ήχος είναι α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-ο-ς. Για μένα όμως.Ο ορισμός της βινταζίλας. Το μεγάφωνο (χαρτόνι, πρέπει να ήταν ότι πιο άθλιο υπήρξε ποτέ) σπάει τρομερά ωραία. Οι λάμπες που είχε από μαμά δεν είχαν καθόλου headroom, όμως το καλό με όλους τους λαμπάτους είναι ότι με αλλαγή στις λυχνίες, αλλάζεις και τον ήχο του ενισχυτή (voicing).Με τα 2W, oδηγείς άνετα 12" μεγάφωνο. Έχω οδηγήσει μέχρι 10", και δεν μπορώ να πάω το volume πάνω από το 5 χωρίς να ενοχλώ. Προτιμώ λοιπόν το 4", που το πάω ψηλά, και σπάει ωραία.
Αν πχ σήμερα αγόραζα λαμπάτο ενισχυτή και ήθελα κάτι περισσότερο, θα έψαχνα να βρω έναν Champ 600.
Οπότε, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι ενισχυτές είναι σαν τα παπούτσια. Δε πα να είναι ο ένας high-end, αν δε σου κάθεται καλά, δε θα τον ευχαριστηθείς.
Το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι με τον λαμπάτο, μαθαίνεις -ηλεκτρική- κιθάρα. Ανακαλύπτεις ότι τα volume & tone παίζουν τεράστιο ρόλο και δεν είναι ντεκόρ. Το ίδιο και το παίξιμο σου/μου/του...
Και όπως έγραψα και πριν, αν ο ήχος δεν είναι και στο 100% εκεί που τον θες, μπορείς να τον πλησιάσεις με αλλαγή στις λυχνίες. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές ακόμα... Είτε να ανεβάσεις είτε να κατεβάσεις το gain, τουλάχιστον στις 12A*7 που συνήθως είναι στην προενίσχυση...