Θυμήθηκα μια συνέντευξη του Marty Friedman και έψαξα και την βρήκα
https://www.ultimate-guitar.com/news/general_music_news/marty_friedman_did_i_ever_take_guitar_lessons.html
"Other goofballs were spending a year learning one difficult 'cool' song, and in that same time I might have had about 150 punk anthems like Sonic Reducer or Teenage Lobotomy under my belt.
"I was no smarter or more talented than anyone else, but I was smart that I set the difficulty bar very low at the beginning.
Μάθε όσο πιο πολλά εύκολα κομμάτια μπορείς, αν είναι δυνατόν από πολλά είδη μουσικής, θα σε βοηθήσει και σε άλλα επίπεδα.
Παρόλαυτά αν θέλεις να μάθεις και κάτι πιο δύσκολο βάλτο στο πρόγραμμα και σπάστο σε μέρη. Θα μαθαίνεις σιγά σιγά να παίζεις κάθε μέρος του τέλεια και θα προχωράς στο επόμενο μέρος. Πάντα με μετρονόμο και θα ανεβάζεις ταχύτητα σιγά σιγά, δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Όπως είπε και κάποιος "αν κάτι δεν ακούγεται καθαρά σε αργή ταχύτητα δε θα ακούγεται καθαρά και γρήγορα"
όταν γνώρισα τον Σάμι Αμίρι εγω ήμουν 21 χρονων και έπαιζα κιθάρα απο τα 11, ενω ο Σάμι ήταν 18 και επαιζε μόλις 3 χρόνια κιθάρα. Τι έπαιζε? (μιλάμε για το 1990). Τα πάντα. Sweeping, Arpegios, alternate, economy, taping με τα ...... 4 δακτυλα του δεξιού χεριού, σόλο με το δεξί, ρυθμό με το αριστερό, ανακάλυψε άλγεβρα για την ταστιέρα (καθότι μαθηματικός), είχε πτυχείο πιάνου, ήξερε πνευστά, δηλ ΥΠΕΡ ΤΑΛΕΝΤΑΡΑ. Για μένα ήταν ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο. Εγω ήμουν ο κλασικός αυτοδίδακτος ροκάς που είχε κάνει 1 χρόνο κλασική στην 5η δημοτικού, και μετά άκουσα το whole lotta love και άρχιζα να βγάζω ριφάκια και τραγούδια ροκ, μετα hard rock, metal, thrash. Στην αρχή του έλεγα, φύγε απο εδω ρε νιάνιαρο πρωτο-ετή που θα μας το παίξεις και κιθαρίστας, τον ακούω, και σε μια μέρα ήμουν σπίτι του να παίρνω μαθήματα.
Ο τύπος ΤΡΟΜΑΞΕ να με μάθει πως να κρατάω σωστά την ταστιέρα, ενώ το σωστό sweeping, με την σωστή οικονομία δεν το έμαθα ποτέ.
Οπότε θα προτιμούσα να έχω μάθει ένα alan holdsworth, ή van hallen, ή malmsteen παρά όλα τα τραγούδια των zeppelin και των black sabbath μαζί... Δηλαδή διαφωνώ με τον Μαρτυ. Αυτός ήταν ταλεντάρα και μπορούσε να αλλάξει αυτα που έμαθε, αλλά όχι όλοι μας.
O Δάσκαλος παίζει τεράστιο ρόλο, ιδίως στην αρχή.