Μπορείς να μού εξηγήσεις ποιά είναι στην πράξη η διαφορά μιας τέτοιας κατασκευής από διάφορα
attenuator ή volume box που κυκλοφορούν στο ebay..
Καλή και χρήσιμη ερώτηση, πάνω σε ένα πολύ παρεξηγημένο θέμα!..
Τα προϊόντα που ανέφερες, είναι απλά volume pots τα οποία παίρνουν το σήμα που προκύπτει από τον προενισχυτή και τον μειώνουν πριν φτάσει στον τελικό, ώστε να μειώνεται η τελική ένταση. Οι τελικές λάμπες δέχονται λίγο σήμα, δεν συμμετέχουν στην μορφοποίηση της τελικής χροιάς προσθέτοντας "χαρακτήρα" στην παραμόρφωση και το αποτέλεσμα είναι ήχος στείρος χωρίς πολύ όγκο.
Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να:
1. Κατεβάζουμε το Master Volume (εάν έχουμε) - προσοχή, όχι το Gain.
2. Να βάζουμε ένα Volume Pedal στο Effects Loop
3. Να βάζουμε ένα Booster Pedal στο Effects Loop και να κατεβάζουμε το volume του πολύ χαμηλά.
Τίποτε από αυτά δεν είναι attenuation με την έννοια που επιθυμούμε στους λαμπάτους κιθάρας.
Attenuation με την έννοια που επιθυμούμε στους λαμπάτους κιθάρας, είναι η οδήγηση των λυχνιών του τελικού σταδίου με ισχυρό σήμα, τουλάχιστον 50% και πάνω, ώστε οι τελικές λάμπες να συμμετέχουν στην μορφοποίηση της τελικής χροιάς προσθέτοντας "χαρακτήρα" στην παραμόρφωση. Όσοι έχουν ακούσει το αποτέλεσμα αυτό, υπό τις σωστές συνθήκες, παθαίνουν μόνιμα το σύνδρομο της "Πανδώρας" (ανοίγουν το κουτί - βιώνουν την εμπειρία) και έχουν μεγάλη δυσκολία να απεξαρτηθούν από τον ήχο αυτό και δεν υπάρχει γυρισμός.
Attenuation είναι η μείωση του volume ΜΕΤΑ το τελικό στάδιο ενίσχυσης, πριν ή μετά το μεγάφωνο.
Attenuation μετά το μεγάφωνο, θα ήταν:
1. Να παίζει ο ενισχυτής από 50% και πάνω και το μεγάφωνο να είναι στο υπόγειο. (!!..)
2. Να παίζει ο ενισχυτής από 50% και πάνω και το μεγάφωνο να είναι τυλιγμένο σε κουβέρτες.
(!!..)
3. Να παίζει ο ενισχυτής από 50% και πάνω και το μεγάφωνο να είναι μέσα σε isolation box (για να σοβαρευτούμε λίγο..)
Κανένας από αυτούς τους τρόπους όμως δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε με τα αυτιά μας το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οπότε
πραγματοποιούμε attenuation, ΜΕΤΑ το τελικό στάδιο ενίσχυσης, αλλά
ΠΡΙΝ το μεγάφωνο, με attenuator, δηλαδή:
- Παθητικά κυκλώματα που απορροφούν μέρος της ισχύος που παράγεται ΧΩΡΙΣ να παράγουν ήχο, (μόνο θερμότητα ή μαγνητισμό) και τελικά ένα μικρό μέρος της παραγόμενης ισχύος να φθάνει στο μεγάφωνο και να μετατρέπεται σε ήχο.
Τα απλά attenuators όπως αυτά που σχεδιάζουμε εδώ, αποτελούνται από αντιστάσεις υψηλής ισχύος. Όμως οι αντιστάσεις είναι εξαρτήματα που δεν προσομοιώνουν με ακρίβεια την συμπεριφορά (impedance behaviour) των μεγαφώνων που είναι μαγνητικά και το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται (λίγο αλλά για τους πιουρίστες αρκετό ώστε να έχει σημασία).
Ακόμα καλύτερα attenuators χρησιμοποιούν συνδυασμούς αντιστάσεων υψηλής ισχύος μαζί με πηνία υψηλής ισχύος, τα οποία καθώς είναι μαγνητικά, είναι καλύτερα στο να προσομοιώνουν με ακρίβεια την συμπεριφορά των μεγαφώνων. Τέτοια attenuators είναι πιο ακριβά, όπως τα THD Hot Plate.
Τέλος, υπάρχει (προς το παρόν) μία μόνο μάρκα attenuators, η Webber, η οποία έχει σχεδιάσει και εξελίξει Speaker Motors, δηλαδή πηνία, όχι παθητικά αλλά ενεργητικά, τα οποία μεν κινούνται αλλά δεν είναι συνδεδεμένα σε κώνο ώστε να βγάζουν ήχο, και τα οποία είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα για την προσομοίωση της συμπεριφοράς των μεγαφώνων μέσα σε attenuators.