όχι λάπτοπ... netbook!
Επιδοτήθηκε με 450 ευρώ ένα netbook που κοστίζει 300 ευρώ κατα μέσο όρο. Δεδομένου ότι η παραγγελία αν γινότανε κεντρικά θα μπορούσε να εξασφαλίσει έκπτωση άνω του 30% (20% είναι μόνο το ΦΠΑ) μιλάμε για πανηγύρι υπερεκτίμησης.
Το "υλικό" που υποτίθεται ότι συνοδεύει τους μαθητικούς υπολογιστές έιναι σχολικά βιβλία σε Pdf... εννοείται πως δεν υπάρχει προγραμματισμός ή εκπαίδευση των καθηγητών για να τρέξει πιλοτικά κάποιο πρόγραμμα. Και όσο καλοσχεδιασμένο και να είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο, με ανάλυση 1024 * 600 η λειτουργικότητα του είναι πολύ περιορισμένη...
Επίσης, στο ΜΙΤ, o Gilbert Strang διδάσκει γραμμική άλγεβρα γράφοντας σε μαυροπίνακα. Αναρρωτιέμαι πώς οι μαθηματικοί του γυμνασίου θα κάνουν μάθημα με τα λάπτοπ...
Η κίνηση αυτή αφορά λιγότερο στην παιδεία παρά στην αγορά πληροφορικής. Η οποία τροφοδοτήθηκε με 56 εκατομμύρια ευρώ δίνοντας στο πλαίσιο, το ε-σοπ κλπ να ξεστοκάρουν πολυμηχανήματα, φωτογραφικές μηχανές, κινητά και λοιπές μπαρούφες στο όνομα της εκπαίδευσης.
Όλα αυτά όχι επειδή είμαι τρελαμένος πασόκος και αντι-νεοδημοκράτης. Απλά είμαι πλέον επαγγελματίας στο χώρο της πληροφορικής και έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τι διαφορά ανάμεσα στην προπαγάνδα του "υπολογιστής = σύγχρονη εκπαίδευση" και στην πραγματική γνώση και διδασκαλία της πληροφορικής στο σχολείο.
Το μόνο καλό είναι οτι παιδάκια στην επαρχεία, από φτωχές οικογένειες θα μπορέσουν να πάρουν το άθλιας επεξεργαστικής ισχύς λαπτοπάκι και δε θα δουν υπολογιστή πρώτη φορά στα 18 τους. Θα μπορούσαμε όμως να τους δώσουμε κάτι καλύτερο.