Ξαναλέω, αν παίζεις μπλουζ, funk, jazz κ.ά. ή αν παίζεις μόνο σε συγκεκριμένες κλίμακες, λογικό είναι να μη χρειάστηκες ποτέ 24o τάστο!! Αν παίζεις και κάτι παραπάνω απο αυτά αναμφισβήτητα θα βίωσες τον περιορισμό της απώλειας τριών τάστων!! 
Φίλε gers, η έκφραση που έχω κάνει bold παραπάνω, είναι το νόημα αυτού στο οποίο ουσιαστικά αντιτίθεμαι.
Τι θα πει "κάτι παραπάνω από αυτά"? Κάτι καλύτερο ποιοτικά, ας πούμε? Για πες μου σε παρακαλώ μερικά πιο ποιοτικά είδη κιθαριστικής μουσικής από τη jazz?

Αν πάλι εννοείς "κάτι που να εκμεταλεύεται και να επεκτείνει εκφραστικά και εκτελεστικά το όργανο, ανεξαρτήτως μουσικού είδους" και πάλι διαφωνώ. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα από τα 2 παραπάνω τάστα. Και, εν τοιαύτη περιπτώσει, επανέρχομαι στο πιο πάνω επιχείρημά μου: γιατί όχι 27 τάστα? Το ξέρω ότι είναι σοφιστεία ως επιχείρημα, αλλά προσπαθώ να κρατήσω την προοπτική στην κουβέντα.

Ευχαρίστως αν θέλεις να σε παραπέμψω σε κομμάτια μου για να δεις τις "κλίμακες που παίζω", παραδέχομαι ότι ουδέποτε μου έλειψαν τα 2 παραπάνω τάστα, μάλιστα οι περισσότερες κιθάρες μου έχουν 21... Και όχι, δεν είναι εκατοντάδες τα κομμάτια που χρειάζονται 24 τάστα, είναι ελάχιστα συγκριτικά με αυτά που έχουν παιχτεί με πιο "παραδοσιακές" ταστιέρες.
Όλα τα παραπάνω πολύ φιλικά και ειλικρινά χωρίς ίχνος ανταγωνισμού. Βλέπω αυτή τη συζήτηση (με τον τρόπο που πάει να εξελιχθεί) σαν την άλλη για την ανεκδιήγητη π**αριά που είχε βγάλει η Gibson (εκείνο το πράγμα που κουρδιζόταν μόνο του...

) (*) Πως να γίνει ρε παιδιά, μερικοί (ανεξαρτήτως ηλικίας) έχουμε μάλλον αποκρυσταλλώσει την απόψεις μας για το τι είναι
μουσικά χρήσιμο και τι όχι... Και μη το βλέπετε σαν ένδειξη συντηρητισμού αυτό... ο συντηρητισμός φαίνεται μάλλον στη μουσική που παίζει κανείς, ακόμα και με.. 7 τάστα, και όχι στο αν τον συναρπάζει το τελευταίο marketing gimmick κάποιας εταιρείας, το οποίο μάλιστα πολύ σύντομα θα καταλήξει στα αζήτητα του ebay.

Peace, και ας παίζει ο καθένας με ότι τον κάνει καλύτερο μουσικό!

(*) Προφανώς δεν βάζω στην ίδια μοίρα τις 24άρες ταστιέρες, προς θεού, αυτές τις θεωρώ απλά μια χρήσιμη προσθήκη στο βασικό όργανο.