Μ' άρεσε βέβαια η φωνή σου αν και δεν ξεπερνάει τις τρεις βασικές οκτάβες ,
ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω .
Θέλω να σε ρωτήσω, χωρίς καμία διάθεση εμπαιγμού ή ειρωνείας από μέρους μου για την παραπάνω σου διαπίστωση, πώς μπορείς και καταλαβαίνεις την έκταση ενός τραγουδιστή από ένα και μόνο τραγούδι, στο οποίο μάλιστα ο τραγουδιστής δεν «τεντώνει», που λέμε, τη φωνή του, ούτε πολύ προς τα κάτω (δείχνει ότι τις χαμηλές νότες του τραγουδιού τις «έχει» με άνεση και θα μπορούσε άνετα να πάει και πολύ χαμηλότερα αν ήταν αναγκαίο), ούτε και προς τα πάνω (αν και φτάνει ψηλά στο συγκεκριμένο, δείχνει ότι θα μπορούσε να πάει και άλλο και δεν εννοώ μία οκτάβα φυσικά, αν και αυτό ήταν αναγκαίο).
Εγώ, αν και ασχολούμαι πολλά χρόνια με τη μουσική, χρειάζομαι περισσότερες ενδείξεις για να βγάλω μια τέτοια διαπίστωση. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις όπου με μισό τραγούδι μπορεί κάποιος έμπειρος (και όχι μόνο!) να βγάλει συμπεράσματα, αλλά θεωρώ ότι το «με κοιτάς φιλικά» δεν είναι μέσα σε αυτές.
Επαναλαμβάνω, για να μην γίνει άδικα καμιά παρεξήγηση, δεν σε ρωτάω όλα αυτά για να σου την πω, αλλά καθαρά από ενδιαφέρον για την άποψή σου.
Για «τις τρεις βασικές οκτάβες» που είπες, εδώ τα πράγματα, κατά την γνώμη μου, είναι λίγο πιο περίπλοκα. Στην «λαϊκή» μουσική, ο ερμηνευτής δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη έκταση για να γίνει αρεστός από το κοινό, αλλά ωραία χροιά και ερμηνεία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η μεγαλύτερη έκταση δεν βοηθάει τον ερμηνευτή περισσότερο στην επιλογή του ρεπερτορίου του.
Εκεί όπου η έκταση, σε συνδυασμό φυσικά με την χροιά, την ερμηνεία αλλά και την υποκριτική παίζει σημαντικότατο ρόλο, είναι στη λόγια μουσική και ιδιαίτερα στην όπερα. Εκεί, αν ο τραγουδιστής δεν έχει όλα τα παραπάνω (άλλα σε λιγότερο, άλλα σε περισσότερο βαθμό), δε μπορεί να κάνει καριέρα, γιατί θα έχει σημαντικότατο πρόβλημα στην επιλογή του ρεπερτορίου του.
Και κάτι τελευταίο (έγινα πάλι κουραστικός, το ξέρω), ίσως θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ως έναν βαθμό τους τραγουδιστές από τους τραγουδοποιούς. Μην ξεχνάς ότι η Anthia είναι τραγουδοποιός και όχι τραγουδίστρια και μπορώ να σου θυμίσω μερικούς γνωστούς τέτοιους (χωρίς φυσικά να συγκρίνω την Anthia με αυτούς) που καταφέρνουν και «χτυπάνε κέντρο» με την ερμηνεία και τη φωνή τους, χωρίς να έχουν τόσο μεγάλη έκταση.
Χαίρομαι που σου άρεσε το τραγούδι πάντως, μην ξεχνάς ότι έχω προσθέσει ένα πολύ μικρό λιθαράκι και εγώ στην «αρμονία» του και κάθε κριτική σε αυτό (καλή ή κακή, δεν έχει σημασία) αγγίζει και εμένα.