Απολλων ενα πραγμα δεν καταλαβαινω με την fender, αλλα θα στο θεσω σαν διλλημα...με 200+ ευρω, τον mustang η τον super champ XD? Κανεναν δε θα επαιρνα για να βγαλω live αλλα εστω για σπιτι αντε και προβα (που και παλι...).
Πολύ καλή ερώτηση. Προφανώς δεν έχω δοκιμάσει ακόμα τον Mustang ώστε να έχω γνώμη, ειδικά σε σύγκριση με τον Champ XD (Super ή Vibro). Οι Champ είναι θεωρητικά λαμπάτοι ενισχυτές (κάποιοι που είναι γνώστες του θέματος είχαν αναλύσει σε σχετική συζήτηση το θέμα της συνύπαρξης ψηφιακών προσομοιώσεων με λάμπες και κατά πόσο αυτός ο συνδυασμός δίνει πραγματικά λαμπάτο ήχο), ενώ ο Mustang δεν είναι. Ο Mustang όμως έχει περισσότερες προσομοιώσεις, περισσότερους συνδυασμούς εφφέ και με μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης από τους προκαθορισμένους που έχουν οι Champ, δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή και άλλα ενδιαφέροντα. Από τα μέχρι στιγμής video που έχω δει, ο Mustang φαίνεται να έχει πολύ καλή ποιότητα ήχου, αν και δεν είμαι σίγουρος πόσο user-friendly είναι με το περιορισμένο control panel του. Για μένα όμως το μεγάλο πλεονέκτημα του Mustang, το οποίο δεν προσφέρει άλλος modelling ενισχυτής αυτή τη στιγμή, είναι αυτό που ανέφερα ήδη:
...στα συγκεκριμένα μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο παραμετροποίησης αλλά και ολικής αλλαγής των μοντέλων που προσομοιώνονται, καθώς ο χρήστης μπορεί να σώσει μια καινούργια προσομοίωση στη θέση μιας ήδη υπάρχουσας. Αν δηλαδή σε κάποιον δεν αρέσουν οι high gain προσομοιώσεις, μπορεί να έχει μόνο clean και crunchy ήχους στον ενισχυτή του ή το αντίθετο.
Εγώ λοιπόν, αν με ικανοποιούσαν οι ήχοι του Mustang θα διάλεγα αυτόν έναντι του Champ, για πολλούς και διάφορους λόγους:
1. H παραπάνω δυνατότητα. Το ζητούμενο για μένα είναι να φτιάξω καμιά 10αριά το πολύ ήχους ακριβώς όπως τούς θέλω και να μείνω σε αυτούς. Αυτόματα φεύγουν από τη μέση ενισχυτές, πεταλιέρες και άλλα κόλπα, αφού οι ήχοι αυτοί (του Mustang) θα είναι φτιαγμένοι και παραμετροποιημένοι συμφωνα με τα δικά μου γούστα και όχι τα γούστα του κατασκευαστή.
2. Παίζω αποκλειστικά στο σπίτι, οπότε δεν με απασχολεί να έχει ο ενισχυτής δυνατότητες για κάτι παραπάνω (π.χ. live). Οπότε ακόμα και και ο Mustang Ι που έχει ισχύ 20 Watt είναι υπεραρκετός για τις ανάγκες μου.
3. Δεν έχω κόλλημα με τη λάμπα. Αν ο ενισχυτής είναι καλός στα αυτιά μου, ποσώς με ενδιαφέρει αν έχει μέσα τρανζίστορ, λάμπες ή το λύχνο του Aλλαδίνου...
4. Κοστίζει λιγότερο από 100 λίρες, ένα γελοίο ποσό για μηχάνημα με αυτές τις δυνατότητες. Ακόμα και οι 140 λίρες του 40άρη δεν είναι τίποτα.
Πάντως για μένα απ' ό,τι διαφαίνεται αυτό το χειμώνα, η μεγάλη αναμέτρηση θα είναι ανάμεσα στον Fender Mustang και τον Vox VT20+. Εκτός και αν προκύψει κανένας σοβαρός διεκδικητής από κάποια άλλη εταιρία. Καθόλου απίθανο, έτσι όπως έχει ανάψει για τα καλά ο ανταγωνισμός.