Ας τα παρουμε ενα-ενα:
Ο ηχος που λες, εξαρταται κατα κυριο λογο απο: α) τον παικτη β) τον ενισχυτη και τα ηχεια γ) απο τα εφφε
Η κιθαρα παιζει μικρο σχετικα ρολο στο τελικο ηχητικο αποτελεσμα περα απο το αν εχει μονους ή διπλους μαγνητες. Με λιγα λογια θα παρεις μεν ελαφρως διαφορετικο ηχο με 2 διαφορετικες κιθαρες, αλλα οχι τοσο διαφορετικο που να μην μπορεις μεσω χρησης eq, ρυθμισεων ενισχυτη κτλ να αναπαραγεις τον ιδιο ηχο με οποιαδηποτε κιθαρα.
Αρα, αν θες να αλλαξεις τον ηχο σου, μην ψαχνεις για αλλη κιθαρα, αλλα για αλλο ενισχυτη, ηχειο κτλ.
Η εμφανιση τωρα, για καποιους ειναι κατι σημαντικο, για αλλους οχι. Εφοσων για σενα αυτο παιζει ρολο και θα σε κανει να ασχολεισαι περισσοτερο με την κιθαρα, θα ελεγα οτι αυτο απο μονο του ειναι ενας καλος λογος για να παρεις μια αλλη κιθαρα.
Το ποσο σε βολευει μια κιθαρα, βαση χαρακτηριστικων της γενικα, ειναι επισης πολυ σημαντικο. Ετσι, αν εχεις μεν 2 κιθαρες ιδιας περιπου αξιας, αλλα η μια σε δυσκολευει στο παιξιμο για τον Χ, Ψ λογο, τοτε προφανως ειναι καλο και θεμιτο να αλλαξεις αυτην την κιθαρα με καποια αλλη που αν και ιδιας χρηματικης αξιας, μπορει να εχει πχ καλυτερο (για σενα) μπρατσο κτλ, οποτε θα σε βολευει περισσοτερο στο παιξιμο και θα σε κανει να παιζεις πιο συχνα.
Αρα, για να ανακεφαλαιωσουμε, οι βασικες διαφορες που εχουν μεταξυ τους οι κιθαρες περα απο το τι μαγνητες/γεφυρα και γενικα hardware εχουν, ειναι το βαρος τους (που εξαρταται απο τα ξυλα που ειναι φτιαγμενη), η εμφανιση τους, οι διαστασεις τους (παχος μπρατσου πχ, radius ταστιερας κτλ).
Ηχητικα θα ακουσεις διαφορες σχετικα σημαντικες αν πας σε εντελως αλλης φιλοσοφιας κιθαρα με τους αντιστοιχους μαγνητες. Πχ αν απο κιθαρα τυπου strat με 3 μονους μαγνητες και τρεμολο, πας σε μια τυπου Les Paul με διπλους μαγνητες και σταθερη γεφυρα.
Αν τωρα πας απο μια κιθαρα πχ με 2 διπλους και τρεμολο, σε μια αλλη ιδιας πανω-κατω αξιας, με τα ιδια γενικα χαρακτηριστικα (πχ και αυτη με 2 διπλους και τρεμολο), ηχητικα δεν θα δεις διαφορες. Αντε το πολυ πολυ, η μια να ακουγεται με λιγο πιο πολυ output, να ειναι λιγο πιο πριμα κτλ (που ολα αυτα εχουν σχεση με τις διαφορες μαγνητων και υλικων του hardware). ΟΛΑ αυτα ομως μπορεις να τα ρυθμισεις μεσω του ενισχυτη σου, εφφε κτλ. Δηλαδη αν πχ η καινουρια σου κιθαρα ακουγεται γενικα σαν την παλια αλλα λιγο πιο πριμα, μπορει απλα να μειωσεις λιγο τα πριμα απο τον ενισχυτη και να πετυχεις ουσιαστικα τον ιδιο ηχο και με την παλια και με την νεα κιθαρα. Πραγμα που οπως καταλαβαινεις σημαινει οτι οι ηχητικες διαφορες θα ειναι μαλλον αμελητεες (εφοσων και τα 2 οργανα ειναι σωστα σεταρισμενα και δουλευουν σωστα) ή τουλαχιστον "διορθωσιμες" μεσω του ενισχυτη/εφφε σου.
Τωρα, αν εχεις μια κιθαρα τυπου strat πχ και θες να πας σε μια κιθαρα τυπου Les Paul, τοτε θα εχεις περισσοτερες ηχητικες διαφορες, που παλι ομως εχουν να κανουν με την επιλογη μαγνητων κατα κυριο λογο (μιας και μπορεις πχ σε μια strat να τοποθετησεις διπλους μαγνητες και να πλησιασεις πιο πολυ τον ηχο τυπου Les Paul).
Αυτα που δεν μπορεις να φτιαξεις σε μια κιθαρα ομως, ειναι τα υπολοιπα που ανεφερα πιο πανω. Αν πχ δεν σε βολευει το μπρατσο (πχ ειναι πολυ χοντρο και σε κουραζει), δεν μπορεις να το διορθωσεις. Εκει χρειαζεσαι αλλη κιθαρα που θα εχει ενα μπρατσο να σε βολευει, αρα θα πρεπει οντως να αλλαξεις κιθαρα.
Με λιγα λογια, αν σκοπος σου ειναι να αλλαξεις ηχο, να περιμενεις σημαντικες αλλαγες μονο αν πας σε εντελως διαφορετικης φιλοσοφιας κιθαρα απο αυτη που εχεις τωρα και ακομα και τοτε, να ξερεις οτι η συνολικη αλλαγη στον ηχο σου θα ειναι σχετικα μικρη, μιας και τον ηχο τον φτιαχνει (ή χαλαει) ο ενισχυτης, τα εφφε, τα ηχεια και η σωστη (ή λαθος) χρηση τους.
Αν ομως η κιθαρα που εχεις τωρα, δεν σε τραβαει, δεν σε βολευει οταν παιζεις, τοτε σιγουρα μια αλλαγη κιθαρας θα ηταν μια καλη ιδεα.
Για να γινουμε πιο συγκεκριμενοι ομως, γιατι δεν μας λες ποια κιθαρα εχεις τωρα και ποια θες να παρεις;