Όλες οι πεταλιέρες έχουν μεγάλη γκάμα ήχων, αυτό είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα και όποια κι αν διαλέξεις είναι σίγουρο ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις όλους τους ήχους που έχει. Οπότε αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο. Μπορείς να δεις τι ήχους έχει η κάθε μία και να καταλήξεις ποιά έχει τους ήχους που σού αρέσουν περισσότερο από άποψη χροιάς και ποιότητας. Όσο για ευκολία χρήσης, εγώ θα έλεγα ότι η Zoom είναι σαφώς πιο εύχρηστη από τη Boss. Πέρα από αυτά νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτείς και τα εξής:
Σε ενδιαφέρουν περισσότερο οι προσομοιώσεις ενισχυτών (και ποιές) ή τα εφφέ (και ποιά); Εμένα π.χ. μού αρέσουν γενικά περισσότερο οι Fender ενισχυτές, οπότε θα επέλεγα μια πεταλιέρα που έχει αρκετές προσομοιώσεις Fender μοντέλων. Επίσης με ενδιαφέρουν πολύ τα reverb, και στο σημείο αυτό η Zoom υπερτερεί σαφώς καθώς έχει πολύ περισσότερους τύπους reverb (5-6) και πιο παραμετροποιήσιμα από τη Boss που έχει μόνο δύο. Αν με ενδιέφεραν περισσότερο οι προσομοιώσεις overdrive και distortion πεταλιών, μάλλον θα προτιμούσα τη Boss που έχει πολλά και καλά. Έχε ακόμα υπόψη σου ότι στη Zoom τα μοντέλα ενισχυτών και overdrive πεταλιών είναι στο ίδιο module, οπότε δεν μπορείς να τα συνδυάσεις μεταξύ τους (σημαντικό μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου).
Πόση παραμετροποίηση θέλεις να έχεις; Είχα πεταλιέρες με τεράστιες δυνατότητες παραμετροποίησης οι οποίες μού ήταν άχρηστες καθώς δεν ήξερα πώς να τις ρυθμίσω ή δεν ήθελα να μπω στον κόπο να ψάξω. 1-2 παράμετροι καμιά φορά είναι καλύτερες, αν η ποιότητα του εφφέ ή της προσομοίωσης σε καλύπτει.
Τι συνδεσιμότητα θέλεις; USB; midi; FX loop; aux in; Υποδοχή ακουστικών; Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που σκοπεύεις να την χρησιμοποιήσεις.
Σε ενδιαφέρουν πραγματικά τα διάφορα άλλα κόλπα, π.χ. looper, drums, κλπ; Γιατί όλα μπορεί να είναι χρήσιμα, αν εσύ σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις. Τα drums της Zoom είναι πολύ καλά, αλλά όταν την είχα εγώ είδα ότι δεν τα χρησιμοποιούσα πολύ. Αντίθετα μού έλειπε μια aux in υποδοχή όπου θα μπορούσα να συνδέω το mp3 player ή τον υπολογιστή και να παίζω με backing tracks που με ικανοποιεί περισσότερο καθώς παίζω μόνος στο σπίτι. Αν παίζεις με άλλους μπορεί αυτές οι λειτουργίες να μη σε ενδιαφέρουν καθόλου.
Σε ενδιαφέρει το software; Αυτό είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν έχω ψάξει πολύ, σε κάποιες πεταλιέρες και πολυεφφέ όμως το software προσφέρει πολύ σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και παραμετροποίησης οι οποίες μπορεί να μην είναι καν προσβάσιμες με άλλο τρόπο. Επίσης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για ηχογράφηση. Θα πρέπει να δεις τι δυνατότητες σού προσφέρει το software κάθε πεταλιέρας και πώς ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.
Πόσο φορητή θέλεις να είναι; Από πλευράς μεγέθους (να είναι μικρή; ελαφριά; να χωράει στη θήκη της κιθάρας;) ή δυνατοτήτων τροφοδότησης; (η Zoom μπορεί να λειτουργήσει με το τροφοδοτικό της, με μπαταρίες ή μέσω της θύρας USB του υπολογιστή.)
Και τέλος, ποιό ακριβώς είναι το χρηματικό όριο που σκοπεύεις να κινηθείς;