Να μη σε νοιάζει ποια συγχορδία παίζεις. Ούτε πια είναι, ούτε πια είναι μετά, ούτε αν είναι χαμηλά η ψηλά. Αυτό που πρέπει να σε νοιάζει, είναι στον ήχο που βγαίνει από τη συγχορδία, ή τη νότα που παίζεις εκείνη την ώρα, να συντονίζεις τη φωνή σου. Δηλαδή ο ήχος από τη κιθάρα και ο ήχος από τη φωνή σου να είναι σχεδόν ίδιοι, αν όχι ίδιοι. Εσύ ενδιαφέρεσαι γι αυτό που ακούς από τη κιθάρα και αυτό που ακούς από τη φωνή σου να μοιάζουνε πολύ και όχι πως τα λένε ή που βρίσκονται.
Βάρεσε ας πούμε μια χορδή της κιθάρας σου και όση ώρα ταλαντώνεται και κάνει έναν ήχο, προσπάθησε εσύ με τη φωνή σου να κάνεις τον ίδιο ήχο και να τον κρατήσεις σταθερό και καθαρό όση ώρας και όπως ακούγεται από την κιθάρα. Δε σε νοιάζει αν είναι το ρε, το μι, το λα, το σι, εσένα σε νοιάζει να αναπαράγεις φωνητικά, το ίδιο με αυτό που ακούς και όταν τα ακούς και τα 2 μαζί, να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τη διαφορά τους.
Δες αυτή τη κοπέλα πως συντονίζει τη φωνή της, με τον ήχο που βγαίνει από το πιάνο.
Robin Turman: Vocal Warm-up on Pianoκαι αυτόν
Singing Tips - Why Don't I Sound Good and How to Sing BetterΜην νομίζεις ότι εγώ είμαι κάνας τραγουδιστής και εγώ προσπαθώ κατά καιρούς όποτε έχω διάθεση, να καλυτερέψω τη φωνή μου. Μάλιστα αν πάω να τραγουδήσω κάτι σε διαφορετικό τόνο από αυτό που είναι η φωνή μου και όχι μόνο, ακούγομαι σαν κακοστραγγαλισμένο κοκοράκι. Δεν έχουμε όλοι πηγαίο το χάρισμα της φωνής, ούτε και καλλιεργούμε τη φωνή μας ώρες ατελείωτες για να φτάσουμε κάποια επίπεδα παραπάνω. Αλλά τουλάχιστον να έχουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, για εμάς τους ίδιους αλλά και αυτούς που μας ακούνε.