Λεπων
Παρτε redbull η μπιρες η οτι σας δεινει υπομονη και..καλο κουραγιο..
Τι ειναι το scale?
scale ειναι η αποσταση απο τα βαγωνακια της γεφυρας μεχρι το nut.
Ειναι το μερος της χορδης που χρεισημοποιουμε και μας ενδιαφερει.Ολη η υπολιπη χορδη (θεωρω??)δεν μας επειρεαζει σε τιποτα
Αναλογα με το scale,θα ειναι τα ταστα πιο μεγαλα η πιο μικρα.Μηλαμε παντα για διαφορες του χιλιοστου οποτε δεν το καταβαλαινουμε καν (τουλαχιστων εγω προσωπικα δεν το καταλαβαινω)
Εχω ενα μπασο με 14 cm μεγαλυτερο scale,και οταν με ρωτανε γιατι λεω "λενε,βγαζει αλλο ηχο"
Ωραια,ευκολη απαντηση,με κοιτανε και γελανε,αλλα επιτυγχανω τον σκοπο μου..κοβετε η κουβεντα εκει.
Για να δουμε ομως τι σημβαινει και οχι τι λενε,και γιατι εχει σημασια το scale?
Το μεγαλυτερο scale μας δεινει
1. ειπαμε η μικρη διαφορα στα ταστα
2.καλυτερο sustain γιατι η ταλαντοση θα ειναι μεγαλυτερη λογο του αυξιμενου μηκους της χορδης,αλλα δεν ξερω κανεναν που μεσα στο κοματι που παιζει να κραταει χτυπιμα για 30-40 δευτερολεπτα..
3.με πιο σφικτες/τεντομενες χορδες παιζει πιο ευκολα(για το ιδιο κουρδισμα χρεισιμοποιουντε πιο λεπτες στο μεγαλο scale)
4.οι αρμωνικες.Οταν παιζουμε μια νοτα,ειναι η τονικη και οι αρμονικες(overtones).Εμεις ακουμε την 1η αρμονικη (στα ξενα την λενε second harmonic γιατι δεν λενε την 1η τονικη αλλα 1η αρμονικη τες πα).
Αν η τονικη ειναι (τυχαια νουμερα) 100Hz τοτε η 1η αρμονικη 200,η 2η 400 και παει λεγωντας.Γιατι ακουμε την 1η αρμωνικη ομως?γιατι ειναι κατα 3dB πιο δυνατη.Γιατι γινετε αυτο?Γιατι ετσι την βγαζει το scale μας.Οταν ομως μεγαλωσει αυτο το scale τοτε μπωρει να βγαλει πιο δυνατη την τονικη παρα την αρμονικη,και να ακουσουμε την τονικη.
Θα ακουγωμαστε detune?Οχι γιατι δεν θα ειμαστε κουρδισμενοι μια κλημακα κατω.Απλα μεσα σε ολο αυτο το μπαχαλο με τις 3-4-5 αρμωνικες,η τονικη θα ακουγετε πιο δυνατα,αρα θα εχουμε ογκο,γεματο,και γλυκο (οχι του κουταλιου) ηχο.
Μπωρω να πω με απολυτη σιγουρια πως το extreme long scale μπασο που εχω μπωρει να κανει ενα ηχειο να ακουγετε με αυτο το pfarting,που λεν και εδω στο διπλανο χωριο,γιατι βγαζει δυνατα την τονικη και το ηχειο δεν ειναι κατασκευσαμενο/σχεδιασμενο να την αναπαραξει,την στιγμη που με νορμαλ scale μπασο δεν υπαρχει προβλημα.
Θελουμε ειδικο εξοπλησμο για ολο αυτο?
Ειδικα για κιθαρα,οχι.
Για μπασο καλα ειναι να ειναι sealed η καμπινα η με μικρο bass reflex.Οι bufle vented εχουν θεμα γιατι παρπαρανε πιο ευκολα.
Φυσικα αν ειναι κουρδισμενες να βγαζουν αυτην την συχνοτιτα,δεν υπαρχει προβλημα,αλλα οπως και να εχει ενα high pass filter στα 35Hz και πανω,προστατευει τα ηχεια και δεν ζοριζει τον ενισχυτη και κοβει αυτο το pfarting
Να βαλω και 2 πινακακια με την F (1o ταστο στην Ε χορδη σε τετραχορδο μπασο) πρωτο πινακακι με 34"scale και 2ο με 40 η 41"scale δεν ειμαι σιγουρος.
Τα δειγματα εγιναν απο το ιδιο ατομο,με τον ιδιο εξοπλισμο,και με οσο το δυνατον ιδιο χτυπιμα της χορδης.
Βεβαια αλλαζουν μαγνητες,ηλεκτρονικα κτλ αλλα τουλαχιστον και τα 2 εχουν flat wound χορδες
Τελικα τι scale να παρω?
Οποια κιθαρα σε βολεψει

(εκτως αν εχεις κοληματα σαν εμενα

η θες κατι πιο συγκεκριμενο που το scale ειναι σημαντκι οπως πχ για drop κουρδισματα)