Σύμφωνοι.
Αλλά μπροστά σε 2 κιθάρες εξίσου όμορφες, και στα ίδια λεφτά, αυτός που δεν έχει κάποιον να τον συμβουλέψει, καλό είναι να ξέρει σε τί μπορεί να διαφέρει αυτή που έχει maple top από αυτή που δεν έχει.
Ουσιαστικά, και στις κατηγορίες τιμής που παίζουν οι αρχάριοι δεν διαφέρει σε τίποτα. Ειδικά όταν τα περισσότερα και καλά maple καπάκια είναι απλά veneers με πάχος χιλιοστών. Οι διαφορές των ξύλων που πρέπει να κοιτάξει ο αρχάριος είναι στην τοστιέρα ο έβενος που δεν είναι πορώδης και είναι γενικά πιο γρήγορος από την τριανταφυλλιά και το maple και το ολικό βάρος του οργάνου.
Μια τελεκάστερ μπορεί να είναι από ash, alder, koa και πάλι σαν τελεκάστερ ακούγεται. Παίζω 15 χρόνια κιθάρα, δεν θεωρώ ότι έχω πρόβλημα με τα αυτιά μου και τις διαφορές ash με alder για παράδειγμα δεν είμαι σε θέση να τις διακρίνω. Την αίσθηση του μονοκόμματου ξύλου που δονείται ολόκληρο το σώμα την καταλαβαίνω, το είδος όμως όχι. Σε γενικές γραμμές άλλωστε κάθε σχήμα φτιάχνεται από συγκεκριμένα ξύλα στα mainstream μοντέλα.
Δεν διαφωνώ ότι τα ξύλα σε ένα ποσοστό διαμορφώνουν τον ήχο, και όχι τόσο τη χροιά του, αλλά χαρακτηριστικά όπως η ένταση και το sustain. Στις χαμηλές κατηγορίες τιμής όμως και ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ είναι ακόμα ένας μπελάς στο κεφάλι τους τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν γνώμη.
Όταν ένα παλικάρι μου λέει ξέρεις τι, έχω 500 ευρώ και λέω να αρχίσω ηλεκτρική κιθάρα, θα του δείξω 5-6 κιθάρες, θα δούμε ποια τον βολεύει, ποια του αρέσει, μετά αυτή με κάποιον ενισχυτή και έτσι θα φτιάξουμε ένα πακετάκι που από εκεί και πέρα μπορείς να το παραγγείλεις όπου θες (Ελλάδα ή ίντερνετ). Το αν η κιθάρα είναι basswood, ash, alder δεν πρόκειται να μπει καν στην εξίσωση.
Είναι σαν να ψάχνει ο άλλος αυτοκίνητο, άσχετος και συ να του λες πάρε αυτό γιατί έχει βαλβίδες νατρίου στην εξαγωγή. Σίγουρα κάνουν διαφορά αλλά είναι δευτερεύον.