Ναι υπαρχουν εταιρειες που εκτος απο περιεργα υλικα χρησιμοποιουν συγκεκριμενα ξυλα απο "φιλικη προς το περιβαλον" ξυλεια (π.χ. Modulus).
Aπο την αλλη στις ΗΠΑ οχι μονο γραφεια, σπιτια ολοκληρα, πατωματα, σκαλες κτλ χτιζουν απο ξυλα που στις κιθαρες θεωρουμε σπανια και ακριβα...
Παντως μην τα παραλετε, δεν ειναι και ΤΟΣΟ ακριβος ο εβενος, υπαρχουν κιθαρες κατω απο 1000 ευρω που εχουν μια χαρα εβενο ταστιερα.
Εμενα παντως μου αρεσει πολυ ο εβενος γιατι γλυστρανε φοβερα τα δαχτυλα πανω του, καμια σχεση με ροουζγουντ! Δεν ειναι καθολου πορωδης και δεν λερωνει.
Φανταζομαι εχει και καποια διαφορα στον ηχο, αλλα δεν εχω δυο ιδιες κιθαρες να δω ΑΝ και ΤΙ διαφορες θα εντοπιζα.
Και πιστευα οτι ειναι πολυ πιο βαρυς, αλλα μια χαρα ειναι. Επελεξε με βαση την κιθαρα που θες και οχι το ξυλο, εκτος αν εχεις παιζει και σε ικανοποιει μονο ο εβενος π.χ.
Τωρα αν ειχα δυο ιδιες κιθαρες με μονη διαφορα αυτη, προσωπικα θα επελεγα εβενο.
Γενικα, μην κολλας σε ξυλα, ολα καλα ειναι αρκει να παιξεις πρωτα να δεις οτι σε βολευουν [π.χ. πολοι δεν μπορουν το μειπλ (κελεμπεκι στα ελληνικα η αλλιως?)], εγω και wenge & zebrano που εχω στα μπασα τελεια παιζουν...