Για το τι σημαίνει ''αλήθεια'' σε παραπέμπω στην απάντηση που είχε δώσει το analogio..Πάντως τα περί αισθητού κόσμου θυμίζει την άποψη του Πλάτωνα με την οποία δεν είμαι και τόσο σύμφωνη.
Ελπίζω να μην "γνωρίζεις" τον σχετικισμό με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζεις τον Πλατωνισμό! Ματάκια μου, ο Πλάτων ανήκει στους Πυθαγορείους κατά βάσιν, οι οποίοι και πρώτοι είπαν ότι ο αισθητός κόσμος δεν είναι τίποτε άλλο από μια ψευδαίσθηση. Αλλά ας μην τον πιάνουμε στο στόμα μας, ούτε αυτόν ούτε τον τετραδιάστατο ιδεατό του κόσμο! Όπως είπε και ο Μανωλάκης "μια ζωή προσπαθώ να τον απορρίψω και όμως βρίσκεται συνεχώς μπροστά μου".
Αλλά ας πάρουμε τις θέσεις από την αρχή:
1) Το "βρε" δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί σε "ρε" διότι προέρχονται από διαφορετική ρίζα γλωσσικά. Το υποτιμιτικό "ρε" προέρχεται από το μωρός - μωρέ = βλάκας. Το "βρε"?
2) Δεν απάντησες σε καμμιά ερώτηση. Το αν χρησιμοποίησες το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στο "μπορούμε" κατά λάθος, δεν σημαίνει ότι και το τρίτο πρόσωπο τουτέστιν το "μπορεί" (φαντάζομαι) δεν χρειάζεται σημείο αναφοράς.
3) Είναι γνωστόν και πασιφανές ότι ο Αναλόγιο είναι εξαιρετικά εφυής και πιθανόν να έχει διαισθητικές και μεταφυσικές ικανότητες και να κατανοεί χωρίς σαφή λόγια ή ακόμα και χωρίς λόγια τον συνδιαλεγόμενο του και εξ αποστάσεως. Συγχώρεσέ με αλλά δεν διαθέτω αυτές τις υπερβάλουσες ικανότητες.
4) Δεν ανέφερες κάποια πηγή για όλα αυτά που προσάπτεις στον σχετικισμό. Ένα όνομα ενός θεωρητικού, οτιδήποτε τέλος πάντων. Μην περιμένεις λοιπόν να κρίνω τον σχετικισμό ή να συνεχίσω μια συζήτηση περί της θεωρίας βασιζόμενος σε κάποιο πρόσωπο που απλώς διατείνεται ότι την πρεσβεύει. Θα ήταν άδικο για την θεωρία.
Στην κριτική μας πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Και για να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να έχουμε έγκυρες γνώμες. Πως καταλαβαίνεις ότι μια γνώμη δεν είναι έγκυρη? Όταν είναι ψευδής σε σχέση με το εξεταζόμενο θέμα.
Ένα απλό παράδειγμα, μέσα από το φόρουμ, για να καταλάβεις. Ο Freemind διατεινόταν ότι είναι Χριστιανός. Και την ίδια στιγμή ισχυριζόταν ότι "η αλήθεια δεν υπάρχει". (Χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο διότι δεν γνωρίζω εάν εμμένει στις συγκεκριμένες απόψεις) Γνωρίζουμε όμως ότι ο ιδρυτής του Χριστιανισμού, ο Χριστός, είχε αυτοπροσδιορίσει τον εαυτό του ως: "Εγώ ειμί η οδός, η αλήθεια και η ζωή". Δεδομένου όμως ότι ο Freemind δεν δεχόταν την ύπαξη της αλήθειας, σημαίνει ότι δεν δεχόταν την ύπαρξη του Χριστού.
Τότε τι πρέπει να συμπεράνω? Ότι ο Χριστιανισμός αυτοαναρείται λόγω του ότι ο Freemind που διατεινόταν ότι είναι Χριστιανός είχε μια γνώμη που αναιρούσε αυτήν την θεωρία? Όχι βέβαια, απλά ότι η γνώμη του Freemind επί του θέματος (είτε ότι είναι Χριστιανός είτε ότι η αλήθεια δεν υπάρχει είτε και τα δύο) δεν είναι αληθής αλλά ψευδής, μη έγκυρη δηλ.