Παραθέτω τα δικά μου "2 cents" μιας και μιλάμε για αγορές από Αμερική, από
αυτό το ενδιαφέρον post:
==========================
... η USPS είναι πολύ καλή, στην Ελλάδα διανέμει μέσω της ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές που έχουν μέχρι τώρα καλή φήμη ότι δεν κοπανάνε τα πράγματα όπως οι λοιποί courrier. Έρχονται στι απίτι σου, και όλα καλά μέρχι εδώ.
Τώρα το αντικείμενο που αποστέλλεται μπορεί να ασφαλισθεί. Συνήθως όταν οι Αμερικάνοι το ασφαλίζουν, βάζουν το ποσό της κάλυψης να ισούται με την αξία του αντικειμένου. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο, μπορείς να ασφαλίσεις το αντικείμενο για χαμηλότερη αξία. Στην περίπτωση αυτή, η δηλωθείσα αξία του αντικειμένου μπορεί να είναι και αυτή χαμηλότερη, ίση με την αξία ασφάλισης.
Γιατί το συζητάμε αυτό? Διότι εάν η κιθάρα σκαλώσει στο τελωνείο, τότε πληρώνεις 25% σύνολο φόρους στην δηλωθείσα αξία του αντικειμένου συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών.
Οπότε τίθεται το δίλλημα:
1. Ακέραια ασφάλιση με όλο το ποσό αλλά ρίσκο να σκαλώσει στο τελωνείο και να πληρώσεις 25% επί της αξίας συν των μεταφορικών?, ή
2. Χαμηλότερη ασφαλισμένη αξία για λιγότερο ρίσκο στο τελωνείο αλλά αν πάθει κάτι στον δρόμο θα πάρεις λιγότερα λεφτά αποζημίωση?
Εδώ λοιπόν οι παράμετροι είναι (και η δική σου απόφαση βασίζεται σε ) δύο: Πόσο ασφαλής είναι η μεταφορά και πόσο το ρίσκο του τελωνείου.
Εχώ θα σου πώ αναφορικά με το θέμα του κινδύνου μεταφοράς, αυτό υπάρχει πάντα, αλλά εάν γίνει καλό πακετάρισμα με "fragile" stickers πάνω κλπ, όλα θα πάνε καλά. Να ειδοποιήσεις τους ανθρώπους σου εκεί να ξεκουρδίσουν την κιθάρα για την μεταφορά, για να μήν είναι υπό τάση. Οι άνθρωποι από τους οποίους αγόρασα εγώ μου είπαν ότι με την USPS δεν είχαν ποτέ πρόβλημα ζημιάς σε μουσικό όργανο που στείλαν στο εξωτερικό, από τα χιλιάδες που έχουν στείλει.
Τώρα αναφορικά με το τελωνείο, γνωρίζω ότι οι έλεγχοι είναι σποραδικοί και δειγματοληπτικοί διότι υπάρχουν λίγοι άνθρωποι για πάρα πολλά πακέτα και οι εταιρείες courrier δεν θέλουν να αργούν και τους πιέζουν για να ξεμπερδεύουν. Αυτό σίγουρα συμβαίνει με την Ταχυμεταφορές, αλλά και με τους άλλους courriers. Επίσης οι τελωνιακοί δεν έχουν κανένα δυνητικό προσωπικό "όφελος" από την διαδικασία φορολόγησης η οποία είναι διαφανής, οπότε και εκεί δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο για "κωλλυματα". Τα πακέττα που κολλάνε είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που περνάνε. Αυτό το λένε άνθρωποι με δικούς στους συγγενείς μέσα στο τελωνείο.
Συμβουλή: Ξέχνα τα stickers τύπου "Δώρο" ή "Sample" που λένε μερικοί να βάλεις για ξεκάρφωμα, οι άνθρωποι στο τελωνείο δεν είναι χαζοί, τα έχουν δεί όλα και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ελκύσεις την προσοχή κάποιων και να καρφωθείς. Άσε το πακέτο σου να μοιάζει με όλα τα άλλα.
Διάφοροι φίλοι μπορούν να σου γράψουν διάφορες εμπειρίες, αλλά ότι και να σου πούν, η απόφαση τελικά και το ρίσκο θα είναι δική σου, διότι δεν υπάρχει μία βέλτιστη λύση.
Εγώ το μόνο που θα σου πώ είναι, προχώρα το, αξίζει!
==================