Όταν αλλάζει κάποιος μαγνήτες σε μία κιθάρα για πρώτη φορά κάνει τρείς διαπιστώσεις, μία ευχάριστη και δύο δυσάρεστες:
Η ευχάριστη είναι ότι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ήχο του με σχετικά μικρή επένδυση και η αλλαγή αυτή του ήχου μπορεί να είναι θεμελιακή, δηλαδή να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την χροιά και το στυλ που θα αποκτήσει η κιθάρα. Άρα για κάποιον που το επιθυμεί για μένα αξίζει.
Η πρώτη δυσάρεστη διαπίστωση η οποία γίνεται πρόδηλη ειδικά μετά από μερικές ακόμα αλλαγές, είναι ότι ενώ σημαντικές αλλαγές χροιάς είναι εφικτές, το όλο σύνολο δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την βασική κιθάρα και τον ήχο της, όπως τα ξύλα, τα υλικά και ο σχεδιασμός της. Με άλλα λόγια μπορείς να την φτάσης ψηλά αλλά πάντα θα έχει τα δικά της όρια.
Η δεύτερη δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι κάθε ένας μαγνήτης που επιλέγεις, ακόμα και άν είσαι τυχερός και τον έχεις ακούσει με προσοχή αλλού, θα ακούγεται με κάπως διαφορετικό ήχο στην δική σου συγκεκριμένη κιθάρα. Το οποίο σημαίνει ότι παρά την πρότερη έρευνα σου και την προετοιμασία σου, η επιλογή σου θα δείς αν αξίζει τελικά και πόσο μόνο μετά την αλλαγή. πράγμα που κάνει τους πειραματισμούς ακριβό σπόρ.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αλλάζοντας μαγνήτες αποκτούμε πολύ μεγάλη και χρήσιμη εμπειρία, που θα αποτελέσει υλικό για πολλές μελλοντικές επιτυχημένες επιλογές, είτε σε μαγνήτες, είτε σε κιθάρα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.