Φίλε Freemind
Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω για το σχόλιο
Αν και θα επιθυμούσα το σχόλιο σου να είναι επί του blog θα απαντήσω αν και δεν καταλαβαίνω αυτό το πικρόχολο.
Εγώ κρατάω σημειώσεις από το 1967 για οποιοδήποτε ηλεκτρονική συσκευή , ειδικά για τις μετρήσεις επ’ αυτής , με την οποία έχω ασχοληθεί .
Ο σκοπός μου είναι να μεταδώσω αυτά που γνωρίζω εμπειρικά αλλά και μετά τόσα χρόνια ενασχόλησης αλλά και διδασκαλίας σε θέματα audio και όχι μόνο. Το να με προσβάλεις με το να λες copy/paste δεν με θίγεις , τις περισσότερες βέβαια φωτογραφίες τις παίρνω από το διαδίκτυο όμως σχεδόν το σύνολο των κειμένων είναι
δικά μου (όπως εγώ τα καταλαβαίνω) και θα συνεχίσω με
δεκάδες άλλα τέτοια θέματα με ότι έχει σχέση με audio συσκευές ώστε να μεταδώσω με μεράκι όσα γνωρίζω.
Το ότι μπορεί να υπάρχουν ασάφειες είναι δεδομένο και γι αυτό υπάρχουν τα σχόλια και στο blog μου δίνεται η δυνατότητα να διορθώσω τυχόν ορθογραφικά ,ασάφειες ή και λάθη.
Βρήκες από 17 σελίδες κείμενο κάτι για την ευαισθησία .Δεν βρήκες τίποτε το καλό!!
Έχεις δίκιο αλλά το ίδιο λέω κι εγώ παρακάτω:
Ευαισθησία είναι η ικανότητα του μικροφώνου να αποδίδει μεγάλη ηλεκτρική τάση με την εφαρμογή όσο το δυνατόν μικρότερης ηχητικής πίεσης.
Εγώ δεν έκανα σύγκριση των 2 μικροφώνων απλά είπα ότι το δυναμικό έχει μεγάλη ευαισθησία.
Το ότι το πυκνωτικό ‘’πιάνει’’ τα πάντα ακόμα και τα πουλιά σε σχέση με το δυναμικό το γνωρίζει και ο πλέον άσχετος.
Δυο απ’ τα καλύτερα μικρόφωνα της αγοράς δυναμικά της αγοράς στα οποία έκανα αναλυτική σύγκριση είχαν ευαισθησία (shure SM58 -dymamic & Rode videomic – condenser αντίστοιχα ) αντίστοιχα -54 & -38 db.Δηλαδή το πυκνωτικό πιο ευαίσθητο από το δυναμικό
Το high sensitivity
Condenser microphone ES-1000S II πχ έχει ευαισθησία – 73db .
Δηλαδή το δυναμικό shure πιο ευαίσθητο από το πυκνωτικό ES-1000S.
Δεν βγαίνει συμπέρασμα αν δεν πάρουμε συγκεκριμένα.
Η σύγκριση ευαισθησίας είναι δύσκολο να ειπωθεί υπολογιστικά εκτός αν συγκρίνουμε
συγκεκριμένα μικρόφωνα απ’ τις δύο κατηγορίες και αυτό μεταβάλλεται πολύ από μικρόφωνο σε μικρόφωνο (small diaphragm, και large diaphragm , τιμή).
Γενικά , αυτή τη λέξη λέει το εγγλέζικο κείμενο που παραθέτεις , τα πυκνωτικά έχουν δυνατότερη έξοδο όμως είναι πιο ‘’ευαίσθητα’’ στους δυνατούς ήχους. Μπορούν να ‘πιάσουν’ και τα πουλιά έξω από το χώρο ηχογράφησης .
Γι αυτό και στη λίστα που δίνω σε 3 τύπους μικροφώνων τα πυκνωτικά τα κατατάσσω σαν πιο ευαίσθητα.Εγώ αυτό που ήθελα να μεταδώσω ήταν ότι η ευαισθησία έχει να κάνει με τη δουλειά για την οποία προορίζουμε το μικρόφωνο. Με άλλα λόγια αν το μικρόφωνο πρόκειται να διαχειρίζεται υψηλά επίπεδα ήχου θα πρέπει να διαλέξουμε ένα χαμηλής ευαισθησίας (είτε αυτό είναι δυναμικό , είτε είναι πυκνωτικό) και βασικά θα πρέπει ο προενισχυτής του μικροφώνου να μπορεί να χειριστεί τέτοια επίπεδα ήχου (πχ αν ο τραγουδιστής ‘’ουρλιάζει’’ με τα χείλη του πάνω στο μικρόφωνο).Ξαναγράφω: Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι το χαρακτηριστικό: @1kHz. Αυτό σημαίνει ότι τα παραπάνω που αναλύσαμε ισχύουν μόνο για τη συχνότητα του 1kHz. Για τις άλλες συχνότητες το ένα μικρόφωνο πιθανόν να είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητο .Αυτό όμως μας λέει και κάτι πιο σπουδαίο απ’ ότι είναι η ευαισθησία του. Ότι δηλαδή πρέπει όταν αγοράζουμε μικρόφωνα να προσέχουμε εκτός απ’ την ευαισθησία (που δεν μας λέει απαραίτητα ότι ένα μικρόφωνο είναι καλό ή όχι) και άλλες παραμέτρους όπως:• Απόκριση Συχνότητας• Το maximum SPL χωρίς distortion• Το πολικό διάγραμμα• Και το πώς διαχειρίζεται τους θορύβους[size=78%]Παντού αναφέρω και το τονίζω ότι όλα τα μικρόφωνα χρειάζονται balanced και προτείνω εκτός των αναφερομένων στο άρθρο : Διαβάστε οπωσδήποτε το άρθρο:[/size][/color]
http://stefanos604.blogspot.gr/2013/04/balanced-vs-stereo.htmlΘα παρακαλούσα αν υπάρχουν σχόλια να είναι επί του blog ώστε να λαμβάνουν γνώση και οι άλλοι επισκέπτες.