Δυστυχως ο τομεας της καλλιτεχνικης εκπαιδευσης στην Ελλαδα ηταν που ηταν παραγκωνισμενος, τωρα με την κριση περναει κι αυτος μια μεγαλη...κριση. Ωδεια κλεινουν, αλλα μειωνουν το προσωπικο τους ( και το μισθο σε οσους μενουν ), ενω καποια ζητανε εποχιακους καθηγητες με ψευτοωρομισθιο.
Δεν μπορει κανεις να σου πει πως ο δρομος της μουσικης εκπαιδευσης ειναι πλασμενος με ροδοπεταλα, ιδιαιτερα τωρα που ο κοσμος "κοβει" απ' οπου μπορει.
Μπορεις να πας σε μουσικη σχολη μεσω της κατευθυνσης που εχεις επιλεξει, αρκει να περασεις επιτυχως τα ειδικα μαθηματα που αφορουν τις μουσικες σχολες ( dictee, αρμονια ). Εαν μεχρι τωρα δεν ειχες επαφη με τα παραπανω και εισαι 1-2 χρονια πριν τις Πανελληνιες ( τοτε θα δωσεις με το παλιο συστημα, δηλαδη ο,τι ισχυει μεχρι τωρα ), θα ειναι αρκετα δυσκολο να καλυψεις υλη που συνηθως απαιτει 3 χρονια χαλαρα, με πολλα θεματα.
Για να δουλεψεις σε ωδειο μπορεις να εισαι και ωδειακος μουσικος ( πτυχιο Ειδικου αρμονιας κι ανω, αν και πλεον οι περισσοτεροι ειναι με πτυχιο Συνθεσης, δηλαδη πανω απο 12 χρονια θεωρητικων σπουδων

), χωρις να εισαι απαραιτητα πτυχιουχος αντιστοιχης πανεπιστημιακης σχολης.
Αντιθετως, στο Δημοσιο μπορεις να πεις στις λιστες ως ωδειακος μουσικος, χωρις να εχεις καποια ιδιαιτερα προνομια ( σε αντιθεση με τους πανεπιστημιακους μουσικολογους ) και το πιο πιθανον ειναι πως θα δουλεψεις ως αναπληρωτης κι οχι ως μονιμος ( οχι τουλαχιστον αρχικα ).
Επειδη ειναι καιρος Πανελληνιων κι επειδη ακομα δεν εχουν ανακοινωθει οι θεσεις των σχολων, προτεινω να κοιταξεις τα μορια οταν βγουν του χρονου. Σιγουρα θα κινηθουν ανοδικα, λογω μειωσης της θεσης εισακτεων.
Τελος, τα μουσικα σχολεια δε σου δινουν καμια πιστοποιηση μουσικων σπουδων ( πρωτοτυπια του ελληνικου κρατους ), ομως σου παρεχουν τα εφοδια για να πας πιο ετοιμος για τα ειδικα μαθηματα.