Να πω κι εγω την άπειρη βλακεία μου?
Κατ΄αρχήν η επιστήμη δεν είναι ξεκομμένη από τη Φιλοσοφία. Ερμηνείες που δίνονται κατά καιρούς φιλοσοφικά ερωτηματα βάζουν. Ακόμα και ο Χωκινς και ο Αινσταιν έπαιξαν με πράγματα που δεν ειχαν αποδειξει ακομα. Η διαφορά είναι ότι όταν πατας σε επιστημονικη βάση και ερμηνευεις τους νομους της φυσης έχεις και αποτελέσματα χρησιμα. Αν προσπαθεις να επινοησεις ή να σκεφτεις απο μηδενικη βάση μάλλον αεροβατείς. Ο νοων νοειτω.
Οι νόμοι της φύσης εφαρμόζονται παντού στο σύμπαν. Από την κουζίνα της μάνας μου, μέχρι το σούπερ νόβα που υπήρξε στο άλφα του κενταύρου πριν 6.789.837 τρισεκατομύρια χρόνια.
Το ότι η επιστημη μας δεν μπορει να δει ως την ''άκρη'' του διαστήματος ή ως την αρχή του χρόνου δεν σημαινει οτι δεν μπορουμε να δώσουμε και ερμηνειες φιλοσοφικές πάντα. Άλλα οι ερμηνειες μας πρεπει να έχουν επιστημονική βάση. Αλλιώς θα περάσουμε σε ιδεαλιστική βάση που θα μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα (αν προχωρησουμε τη σκέψη μας με απλους συλλογισμους)
Προχωράω λοιπόν.
Κατα την ταπεινη μου άποψη (και κατα κοινη ομολογια) ότι γεννιεται πεθαινει.
Υπάρχουν ομως και πράγματα που δεν γεννήθηκαν (δεν δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός) και φυσικά δεν μπορουν να σταματήσουν να υπάρχουν. Τέτοια είναι ο χωρος ο χρονος η ύλη. Και αυτο ακριβως ονομάζουμε άπειρο. Κάτι που συνεχίζεται για πάντα, έστω με άλλη μορφή. Δεν μπορουμε λοιπόν να πουμε οτι το συμπαν θα παψει να υπαρχει με κάποιο μεταφυσικό τρόπο.
Το μπιγκ μπανγκ είναι μόνο μια άποψη (κακώς επικρατούσα) που αντικατοπτριζει ακριβως τη δικη μας ανεπαρκεια. Παλια αποδιδαμε μαγικες ιδιοτητες στον Ηλιο γιατι δεν μπορουσαμε να δουμε πιο περα.
Πχ. άντε να δεχτω οτι το συμπαν εχει ορια. τι ειναι αυτο που το περιοριζει? τι υπαρχει πιο περα? προφανως δεν έχει όρια.
Να δεχτω οτι και ο χρονος έχει αρχή? Να το δεχτω. Αυτο σημαινει οτι θα έχει και τέλος? Πως ειναι δυνατον να μην περναει χρονος? Και πριν? δεν μετρουσε ο χρονος? προφανως και μετρουσε άσχετα απο το οτι δεν υπηρχαν ρολόγια.
Πάμε και στο μπιγκ μπανγκ. Αυτο ειναι επινοηση για να εξηγησουμε τη διαστολη του συμπαντος. Το οτι τα μάτια μας βλέπουν το κοντινο διαστημα να μοιαζει να διαστελλεται δεν σημαινει οτι λίγο παραπερα δεν συστέλλεται. Επίσης είναι τελείως αντιεπιστημονικό για τους εξής λόγους:
Ποιος νομος της φυσης δημιουργησε εκ του μηδενος αυτη την υπερσυμπυκνωμένη μάζα? Προφανώς κανένας.
Ποιος νόμος της φύσης λειτούργησε ώστε αυτή να εκτραπεί από την έστω ασταθη(?) ισοροπία της και να γίνει το μπιγκ μπάνγκ? Να αποκλείσουμε τον θεο παρακαλώ.
Έγινε μια φορα και απο τοτε το συμπαν μας ακολουθει τη μοναχικη του πορεια? Δηλαδή κάποια στιγμή θα στριμωχτουν οι πλανήτες στα άκρα του σύμπαντος και το κέντρο του θα μεινει κενο? Αστείο. Κι άν όχι, ποιος νόμος της φυσης θα λειτουργησει ωστε να επιστρέψει όλη αυτη η άπειρη ύλη και να υπερσυμπυκνωθει πάλι? Ούτε αυτο παιζει.
Άρα επιστρέφουμε στην από χρονια καταξιωμένη άποψη του άπειρου χωρις όρια χωρου - χρόνου και ύλης.
Με τιμή
Στς_Ικαρος
Συγνώμη για την εμμονή μου σε νόμους της φυσης και ιστοριες με δρακους αλλά δεν μπορω να το ελέγξω