1. Αρκετά συχνά
2. Όχι τον δικό μου, αλλά των αγαπημένων μου προσώπων.
3. Σαν μια μετάβαση σε ένα άλλο είδος ή τρόπο ζωής (όπως θες πές το). Είτε αυτό είναι ύπαρξη είτε ανυπαρξία
Κάθισα και το ανέλυσα το θέμα εδώ και πολύ καιρό και κατάλαβα ότι αυτό που με ενοχλεί στο θάνατο είναι η αδυναμία επικοινωνίας με τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Σκέφτομαι αρκετές φορές ότι αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες μου στιγμές. Το μόνο που θα με στεναχωρήσει είναι το γεγονός ότι δεν θα ξαναεπικοινωνήσω με τους ανθρώπους που έχω αφήσει πίσω μου.
<για μενα καποιος που τον απασχολει ο θανατος ειναι ο ηδη πεθαμενος... η μαγκια για μενα ειναι να περιφρονεις τον θανατο ακομα κι αν εχεις αδικο.
ναι, θα πεθανω μια μερα, αυτο δεν σημαινει οτι θα ορισω τη ζωη μου στην αναμονη του θανατου μου, ουτε οτι θα φροντισω να τα ζησω ολα πριν πεθανω. θα πεθανω ζωντανος. και μπορει να πεθανω πριν τελειωσει η ζωη μου, αλλα ειναι πολυ αδικο και πολυ προσβλητικο για μενα και καποιον ζωντανο γενικοτερα να τελειωσει η ζωη του πολυ πριν πεθανει...>
Κατά τη γνώμη μου πεθαμένος είναι αυτός που "επιβιώνει" και γενικά δεν "ψάχνεται" στη ζωή του. Το να ζεις την κάθε σου στιγμή και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους γύρω σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιφρονείς το θάνατο και συμφωνώ μαζί σου, αυτό είναι μαγκιά. Δεν ζούμε για τον θάνατο (γιατί τότε γινόμαστε μίζεροι), αλλά δεν πρέπει κιόλας να τον ξεχνάμε (γιατί τότε γινόμαστε ηλίθιοι). Οι πρόγονοί μας μεγαλούργησαν σε κάποιους τομείς επειδή ακριβώς νοιάζοταν για την υστεροφημία τους και όχι απλά για την καλοπέρασή τους.
Προσωπικά σκέφτομαι ότι η ζωή μου τώρα δεν είναι κάτι δεδομένο, οπότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο. Γελάω, κλαίω, επικοινωνώ, χαλαρώνω, αγχώνομαι και τη ΝΙΩΘΩ. Τώρα το τι θα κάνω μετά το θάνατο, είναι άλλο θέμα. Όσο είμαι ζωντανή όμως θα προσπαθώ να τη νιώθω αυτή την έρμη τη ζωή και δεν θα την αφήσω να περνά από μπροστά μου.
Αυτά. Συγγνώμη για την έκταση του μνμ, αλλά ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου.
Υ.Γ. Όσο για τη στιγμή του θανάτου υπάρχουν μαρτυρίες από διαφορετικούς ανθρώπους και από διάφορα μέρη της γης, άσχετοι μεταξύ τους, με διαφορετική προσωπικότητα και κουλτούρα και από διάφορες χρονικές περιόδους. Εμένα πάντως με βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι όλες αυτές οι μαρτυρίες μοιάζουν μεταξύ τους...