Κατερίνα (Pinelopi) να την διαβάσεις την Δόνα Φλορ ,είναι
απολαυστικό κι ανάλαφρο βιβλίο.
Σχεδόν σε μεταφέρει στο Μακόντο και τις μυρωδιές του
αν και βέβαια δεν είναι Μάρκες..
Μόλις χθές πήρα το
"Με το βήμα του κάβουρα-θερμοί πόλεμοι και λαϊκισμός των Μ.Μ.Ε "του Ουμπέρτο Έκο.
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω ούτε μια γραμμή ακόμα,
γι 'αυτό σας γράφω το σημείωμα στο οπισθόφυλλο.
"Αλλά οι καιροί είναι σκοτεινοί και τα ήθη διεφθαρμένα ,
και ακόμα και το δικαίωμα στην κριτική ,
όταν δεν καταπνίγεται απο λογοκριτικά μέτρα ,
καταδηλώνεται στη λαϊκή οργή.
Δημοσιεύω λοιπόν αυτά τα κείμενα
υπο τη σκέπη της θετικής αντιπάθειας
που προασπίζω "
-------------------------------------------
Λοιπόν μια και το διάβασα λίγο,ας πούμε κάποια πράγματα.
Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή διαλέξεων και παλαιότερων κειμένων του Εκο γραμμένα όλα ανάμεσα στο 2000-2005 .
Απ'ότι λέει κι ίδιος ,αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη.
Ξεκινάει με την 11η Σεπτεμβρίου και συνεχίζει με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και Ιράκ,
ενω στην χώρα του ,ανεβαίνει ο Μπερλουσκόνι στην εξουσία.
Τα άρθρα του λοιπόν,αφορούν τα πολιτικά και επικοινωνιακά γεγονότα των τελευταίων 5-6 χρόνων.
Η γραφή του Εκο είναι ενδιαφέρουσα και χωρίς να είναι απλή,αποφεύγει να γίνεται υπερβολικά συμπυκνωμένη .
Εξ'άλλου δεν γράφει φιλοσοφικά,μα σημειολογικά..-αν μπορώ να το θέσω έτσι .
Kain ,δεν έχω διαβάσει το Πώς Να Διαψεύδετε Μια Διάψευση Και Άλλες Οδηγίες Χρήσεως .Ωραία

Μου αρέσει όμως η σκέψη του Εκο και απο τις ίδιες εκδόσεις (Ελληνικά Γράμματα),έχω απολαύσει
το
Πρώτο Ελάχιστο Ημερολόγιο (Κείμενα "πλαστά" ,παρωδίες και "ασκήσεις λογοτεχνικής παραποίησης")
Πραγματικά,ευφυέστατα δοσμένα "σοβαρά" κείμενα ,που η ...σοβαρότητα τους σε κάνει συχνά να χαμογελάς ,ως και να γελάσεις κανονικότατα μπορώ να πω..
το
Μεταξύ ψεύδους και ειρωνίας (Μελέτη του ψεύδους βασισμένη σε διάσημους ψεύτες ,όπως ο Καλιόστρο )
Ειλικρινά,θυμάμαι ελάχιστα απο αυτό το βιβλίο!
το
Τι πιστεύει αυτός που δεν πιστεύει; (Η αλληλογραφία μεταξύ του Εκο και του καρδινάλιου Κάρλο Μαρία Μαρτίνι)
Το οποίο είναι και ανάμεσα στα πρώτα στις προτιμήσεις μου.
και τώρα πρόσφατα ,τέλειωσα
Η δύναμη των λέξεων των Eco,Giudice και Ravasi .
(Οι συγγραφείς σκέφτονται ,μελετάνε και σχολιάζουν ιερά κείμενα ,λατινικά και ελληνικά και αναλύουν την σχέση λόγου-εξουσίας)
Μου άρεσε πολύ αν και πρέπει να το ξαναδιαβάσεις αφού το διαβάσεις...