Αντίτιμο
Μόνο το φίδι ξέρει τι θα πει
ν' αλλάζεις το πετσί σου ,
γι 'αυτό του περισσεύει το φαρμάκι .
Μιχάλης Γκανάς .
Ο δρόμος για την Ομόνοια.
Εκδόσεις Καστανιώτη .
Συλλογή διηγημάτων απο έλληνες συγγραφείς .
Γράφουν οι Γιάννης Βαρβέρης ,Βασίλης Βασιλικός ,Ρέα Γαλανάκη ,Μιχάλης Γκανάς ,Βασίλης Γκουρογιάννης ,Νίκος Δήμου ,Μάρω Δούκα ,Σταύρος
Θεοδωράκης ,Στέλιος Κούλογλου ,Ηλίας Κουτσούκος ,Παντελής Μπουκάλας ,Δημήτρης Νόλλας ,Η.Χ. Δημητρακόπουλος ,Νίκος Παπανδρέου ,Άρης
Σκιαδόπουλος ,Αντώνης Σουρούνης ,Έρση Σωτηροπούλου ,Δέσποινα Τομαζάνη ,Μιχάλης Φακίνος ,Ντίνος Χριστιανόπουλος .
Τα έσοδα της έκδοσης στο σύνολο τους θα διατεθούν για τις ανάγκες των Τίμοθι Αμπντούλ και του Τόμι Κόφι Μάρκους .
Και οι δύο είναι θύματα του Παντελή Καζάκου .
Ο Τόμι ζει με μια σφαίρα στο κεφάλι ,ενώ ο Τίμοθι αφού δέχτηκε τρείς σφαίρες (η μία του χάλασε τον πνεύμονα ,η άλλη καρφώθηκε στην κοιλιά και η
τρίτη πέρασε χιλιοστά απο την σπονδυλική στήλη ) ,με δυσκολία στέκεται όρθιος .
Το βιβλίο περιέχει εκτός των διηγημάτων ,συνεντεύξεις των δύο θυμάτων στον Σταύρο Θεοδωράκη ,καθως και αποσπάσματα απο την πρώτη κατάθεση
του Καζάκου το 1999 .
Διηγήματα που σχετίζονται με την διαφορετικότητα ,τον ξεριζωμό ,την μετανάστευση .
Δεν έχω να πω κάτι άλλο για το βιβλίο , εξ' άλλου είναι συλλογή απο διάφορους συγγραφείς με διαφορετικό ύφος .
Παραθέτω μόνο λίγες λέξεις απο την κατάθεση του Καζάκου .
".....Χθές 21/10/99 περί ώρα 17 ,έφυγα απο το σπίτι και κατέβηκα στην Αθήνα ,έχοντας μαζί μου το πιστόλι και με σκοπό να βρώ κανέναν αλλοδαπό να τον
καθαρίσω.Ενώ έκανα βόλτες , (...),είδα έναν μαύρο να περπατάει .Τον πλησίασα απο κοντά και τον πυροβόλησα δυο φορές σκοπεύοντας το κεφάλι του
.(....) Υστερα ,συνάντησα άλλον έναν μαύρο .Τον πλησίασα και απο κοντινή απόσταση τον πυροβόλησα μια φορά στο κεφάλι .Μετά έφυγα και πήγα στα
Εξάρχεια .Στην οδό Καλλιδρομίου συνάντησα δυό μαύρους .Τους πλησίασα και πυροβόλησα τον έναν τρείς φορές ,ο οποίος και σωριάστηκε κάτω ,ενώ ο
άλλος άρχισε να φωνάζει .Σε κάποιο άλλο σημείο ,που θυμάμαι ακριβώς ,συνάντησα έναν αλλοδαπό μελαμψό τον οποίο πυροβόλησα στο κεφάλι .(....) "
" Δεν γνωρίζω αν τα άτομα που πυροβόλησα πέθαναν ή όχι .Ούτε θυμάμαι ακριβώς τις ώρες που πυροβολούσα τα διάφορα άτομα .Δεν μετανιώνω για ότι
έκανα ,γιατί με τις πράξεις μου πιστεύω ότι πρόσφερα υπηρεσία στην πατρίδα .Το κακό με τους αλλοδαπούς είχε παραγίνει .Δεν έχω κάποιο πρόβλημα
υγείας ,ούτε έχω νοσηλευτεί ποτέ σε κάποιο νοσοκομείο .Άλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω . "