Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ…
Μιλήσανε πολλοί, μιλήσανε άνθρωποι που ξέρουν μόνο δύο τραγούδια του Σαββόπουλου. Μιλήσανε άνθρωποι που δεν τους νοιάζει το καλλιτεχνικό του έργο, μιλήσανε άνθρωποι που λένε πως ξέρουν την προσωπική του ζωή και πόσο έχει ταξιδέψει! Μιλήσανε για τον κρατικοδίαιτο, φασίζων και μετανιωμένο Νιόνο που έκανε σκηνικές παρελάσεις με τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Μιλήσανε για τον τοπικιστή και καιροσκόπο καλλιτέχνη. Μιλήσανε άνθρωποι που δεν αξιώθηκαν να δουν ούτε ένα ζωντανό του καλλιτέχνη, αλλά σχηματίζουν την κρίση τους από υποψίες, από στιγμιαίες πληροφορίες της τηλεόρασης, ολιγοδευτερόλεπτες «ειδήσεις» και παρουσιάσεις στο δελτίο του “Star”.
Λυπάμαι και γιατί όλοι αυτοί είναι νέοι…
…δεν λυπάμαι που δεν τους αρέσει ο Σαββόπουλος, λυπάμαι για την ευκολία με την οποία κρίνουν, την ευκολία που βγάζουν την κακία τους και τα συμπλέγματα τους, λυπάμαι για την ημιμάθεια τους και την ρηχή τους σκέψη.
Λυπάμαι που το «Κωλοέλληνες» από ένα ευρηματικό τραγούδι με πολλές αλήθειες έγινε ένας εφιάλτης που κυκλώνει την σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα. Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι πλέον αληθινό, είναι η ίδια μας η ζωή.
Λυπάμαι πως αυτοί που τα γράφουν αυτά ασχολούνται με την τέχνη…
Γνωρίζω την δισκογραφία του Σαββόπουλου την οποία έχω ακούσει εκατοντάδες φορές (τουλάχιστον ως το κούρεμα) και τον έχω δει ζωντανά τουλάχιστον δέκα φορές από το ’85 και πέρα. Ας κάνω και εγώ μια κρίση. Μόνο να κλάσει ο Σαββόπουλος είναι βαθιά καλλιτεχνική πράξη.
Όποιος έχει αντοχές ας παλέψει με τον «Μπάλλο» 15 λεπτά, ας ξαπλώσει πάνω σε «μια θάλασσα μικρή», αν θέλει να αποκτήσει εντοπιότητα ας «Γεννηθεί στην Σαλονική», αν θέλει να γνωρίσει τους μακρινούς προγόνους μας και τους προπατορικούς ρυθμούς τους ας ταξιδέψει στην «Μαύρη θάλασσα». Όποιος θέλει να γνωρίσει την σύγχρονη ελληνική ιστορία και τις λεπτές πτυχές της ας δείξει λίγο περισσότερη προσοχή στους στίχους του.
Ας είναι… τίποτα δεν πάει χαμένο. Αέρας είναι τα λόγια, άλλες φορές φεύγουν μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια κι άλλες γίνονται αναπνοή των δέντρων να κάνουν αυτό το τόπο λιγάκι ομορφότερο.
Καλά ταξίδια.