...για να καταλάβω... ζητάς να εξισώσουμε το χασίς με τον καπνό και το αλκοόλ, γιατί τα δεύτερα σε μεγαλύτερες ποσότητες, προκαλούν ίδιες συνέπειες με το χασισάκι? αλλά κι αυτό επίσης -σε μεγαλύτερες ποσότητες- προκαλεί ίδιες συνέπειες με την "κόκα", ή οποία με τη σειρά της "ανταγωνίζεται" την ηρωίνη? ? ? κ.ο.κ. ? ? ?
Για να καταλάβεις μάλλον καλύτερα, εγώ δε σου ζητάω να δώσεις καμία συγκεκριμένη απάντηση. Εσύ θα επιλέξεις τι θα πεις και πως θα το πεις.
Συνεχίζω όμως να απορώ για αυτά τα περίεργα που διαβάζω. Κι επειδή το ζήτημα έχει τεθεί και σε ποσοτική βάση, θα ήσουν αντίθετος αν πχ κάποιος έκανε το πολύ ένα τσιγαράκι το διήμερο ή και πάλι θα οδηγούσε σε παράνοια, σχιζοφρένεια, στα σκληρά ναρκωτικά κοκ; Οι έρευνες πάντως που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό, μιλούσαν για μακροχρόνια χρήση, όχι για περιστασιακή. Όπως ακριβώς λοιπόν, ένα ποτηράκι κρασί δεν έβλαψε κανέναν, έτσι κι ένα τσιγαράκι από μόνο του δε σκότωσε και δεν εξώθησε στη χρήση ηρωίνης όπως θέλουν να μας πείσουν, μπας και το δαιμονοποιήσουμε στα μάτια των αφελών.
κοίτα... "πρέζες" υπάρχουνε πολλές, και τις έχουμε ανάγκη... αρκεί να μην σκοτώνουν ή να μην δείχνουν το δρόμο προς το Θάνατο... Το τσιγάρο και το ποτό μου κάνουνε κακό αφ`ενός αλλά με "αλλαφραίνουν" συνήθως... κι αυτό είναι κάτι...
Οξύμωρα πράγματα. Αρκεί να μην σκοτώνουν λες, αλλά θα γελούσαμε μέχρι οδυρμών διαβάζοντας πόσοι πέθαναν εξαιτίας του τσιγάρου αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν post. Αυτό το "αλλαφραίνει" σωστά το έθεσες πάντως...αλαφραίνει για τα καλά κι από την ίδια τη ζωή.
Πάντως κι όσοι καπνίζουν χασίς, το κάνουν και γιατί τους "αλαφραίνει"...να τους το απαγορεύσουμε λοιπόν και να τους επιβάλλουμε να το ρίξουν στον καπνό και το αλκοόλ, επειδή αυτά τυγχάνει να ικανοποιούν εμάς?
Δε θα μπλεχθώ σε διαβαθμίσεις ναρκωτικών, ούτε είμαι υπέρ της τιμωρίας ασθενών-εθισμένων αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα... δηλ.. έλεος!
Πίσω από αυτό το "έλεος" που χρησιμοποιείς κρύβεται συνήθως η μάσκα της άγνοιας και του παράδοξου. Έχουμε μια κοινωνία που συνειδητά αποφεύγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λόγω ίδιου -προφανέστατα- όφελους και ταυτόχρονα διαχωρίζει τους χρήστες σε νόμιμους που απολαμβάνουν μάλιστα και προνόμια και σε παράνομους χασικλήδες που δέχονται τη χλεύη και την απαξίωση των συνανθρώπων τους, ως ψυχικά ερείπια, "τελειωμένοι" και δυνητικά ηρωινομανείς.
Η ίδια η πολιτεία διαχωρίζει τα ναρκωτικά, αφήνοντας ελεύθερη τη χρήση ουσιών που η χωρίς μέτρο παρουσία τους στη ζωή μας, οδηγεί όχι έμμεσα, ως σκαλοπάτι σε ένα άλλο ναρκωτικό, αλλά άμεσα στον ίδιο το θάνατό μας. Αν μιλάμε λοιπόν για ισοπέδωση, αυτή μάλλον αφορά τη λογική, όπως εκφράζεται από τα συντεταγμένα πολιτειακά όργανα, αλλά και τη μέση αντίληψη και άποψη της κοινωνίας μας.
@newbie
Η νομοθεσία δεν στηρίζεται πάντα σε αντικειμενικά κριτήρια (δυστυχώς schism), αλλά συνήθως υπακούει σε οικονομικούς και κοινωνικούς/ιστορικούς παράγοντες καθώς και στις επιστημονικές «ευθείες» αποδείξεις … (πχ αν εκτεθείς στην χ ποσότητα αμιάντου ή ράδιου θα αποκτήσεις «άμεσα» και αναμφισβήτητα καρκίνο, συνεπώς τα ανώτατα επιτρεπτά όρια αμιάντου είναι μπλα μπλα …. )
Δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε να μην αναγνωρίζω τους λόγους για τους οποίους γίνεται όλο αυτό το παιχνίδι. Τα οικονομικά κίνητρα, που έχουν επαναδιατυπωθεί κι εδώ κι αλλού, φυσικά και είναι ο σημαντικότερος μοχλός λειτουργίας. Αυτό όμως που προσωπικά εκφράζω δεν είναι τίποτα περισσότερο από το τι θα έπρεπε να συμβαίνει κατά την ταπεινή πάντα κι αυστηρά προσωπική μου άποψη, ακόμα κι αν για κάποιους φαντάζει εφιαλτικά ιδεατή.
Ευθείες αποδείξεις δεν υπάρχουν στις περιπτώσεις καπνού και χασίς … (όλες οι επιπτώσεις τους μετρώνται στατιστικά) … Στο αλκοόλ (ψιλο-)υπάρχουν … άρα, κατά μια έννοια ο νομοθέτης έχει «ποινικοποιήσει» ήδη την κατανάλωση αλκοόλ …
Δεν είναι αρκετά "ευθεία" απόδειξη ένας πλήρως σαπισμένος πνεύμονας, μετά τη μακρόχρονη χρήση καπνού? Χρειάζεται και κάτι παραπάνω από στατιστικές αποδείξεις για το νομοθέτη, για να καταλήξει πως η χρήση ουσιών πρέπει ή δεν πρέπει να είναι ελεύθερη? Στην περίπτωση του τσιγάρου μάλλον όχι...στην περίπτωση του χασίς, όμως φαίνεται πως εξαντλήσαμε την αυστηρότητά μας, αν και κρίθηκε κάτω από τις ίδιες παραμέτρους (ή όχι?).
Δεν είμαι σίγουρος όμως πως κατάλαβα πως "ποινικοποιήθηκε" η κατανάλωση του αλκοόλ...