Μάνο μου ο Dio τραγουδάει με κανονική φωνή σε πολύ ψηλό τόνο ενώ ο Γκίλαν χρησιμοποιούσε πολύ το λαιμό του. Αν τραγουδηθούν σωστά με τη σωστή τεχνική το φαλτσέτο (Child in time) είναι πιο εύκολο και λιγότερο επιβαρυντικό για τις φωνητικές χορδές παρά η κανονική φωνή (Man on the silver mountain) ή η χρησιμοποίηση του λαιμού.
Επίσης ο Γκίλαν δεν έκανε ποτέ φωνητικές κλπ άρα δεν ήξερε να συντηρήσει και τη φωνή του. Ο Dio από την άλλη την συντηρεί μια χαρά.
Επειδή είσαι γνώστης και από Dio και από Guillan ψάξε να δεις τι κομμάτια είπε ο καθένας και μετά πες μου ποιος είχε τα δυσκολότερα με βάση το γνώμονα που σου ανέφερα πιο πάνω 
Καταρχήν, δεν μπορώ να τους συγκρίνω 1ον) γιατί μου αρέσουν και οι δύο πάρα πολύ και 2ον) γιατί πιστεύω ότι είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις τραγουδιστών!
Δεν ξέρω τι φωνητικές σπουδές έχει κάνει (αν έχει κάνει ποτέ) ο Gillan και δεν με ενδιαφέρει. Εσύ ο ίδιος μου είπες ότι αυτός ο άνθρωπος γενήθηκε για να τραγουδήσει, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και αυτό μου είναι αρκετό.
Εκεί που θα διαφωνίσουμε

είναι στις "ψηλές" του "Child in Time". Εγώ δεν θα το χαρακτήριζα "φαλτσέτο", αλλά "στριγγλιές". Είμαστε γνώστες αυτής της τεχνικής και οι δύο. Δοκίμασε να φτάσεις αυτές τις ψηλές με απλό φαλτσέτο (που σίγουρα το έχεις κάνει

). Θα πιάσεις και την ψηλότερη νότα, αλλά ο ήχος της φωνής σου δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτήν του Gillan, όχι μόνο γιατί κανείς δεν μπορεί να μοιάσει στον Gillan (όπως και στον Dio άλλωστε), αλλά γιατί θα του λείπει κάτι. Αυτό το κάτι είναι που κάνει την διαφορά και που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει (σε πολύ λίγους και εκλεκτούς μόνο)
Πολλά κομμάτια είπαν και οι δύο με μοναδικό τρόπο, αλλά η ερμηνεία του Gillan στο "Fools" με κάνει ακόμα να δακρύζω...